Vårkultur tarjoilee kulttuurimakupaloja jokaiselle

Syötävä asetelma. Tämä kulttuurimakupala esiteltiin Vårkultur-tapahtuman Turussa viime tiistaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Kuva: Emma Strömberg

Reilun kahden viikon mittaisen tapahtuman teemana on tänä vuonna “kulttuurimakupaloja” – ja tarjonta on monipuolisempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Sydkustens landskapsförbund -yhdistyksen Lena Långbacka on erittäin tyytyväinen tämän vuoden Vårkultur-tapahtuman ohjelmatarjontaan.

– Onhan se vain todettava, että ruoka saa ihmiset innostumaan. Meillä on ennätysmäärä yksittäisten tapahtumien järjestäjiä mukana ja tapahtumien kirjo on suorastaan valtava. Ruokaa on lähestytty useasta eri näkökulmasta ja teema on osoittautunut onnistuneeksi, hän toteaa.

Tapahtumajärjestäjien joukossa on yhdistyksiä, kansalaisopistoja, opiskelijoita sekä yksityishenkilöitä.

VårKultur

  • Kulttuuritapahtuma joka järjestetään tänä vuonna ajalla 6.–22. huhtikuuta.
  • Tapahtuma järjestetään Turun ja Paraisten kaupunkien, Kemiönsaaren kunnan sekä Sydkustens landskapsförbund -yhdistyksen yhteistyönä.
  • Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2007 lähtien.
  • Tapahtuman teema vaihtelee vuosittain, tällä kertaa ruoka on valikoitunut teemaksi.

Toimiva yhdistelmä

Ruoan ja kulttuuri liitto ei itse asiassa ole lainkaan kaukaa haettu, kun asiaa ajattelee tarkemmin. Ruoka on kautta aikojen toiminut taiteen ja kulttuurin innoittajana. Ruoka on usein ollut kiitollinen kohde kuvataiteelle – aina muinaisista egyptiläisitä hautakammioista klassisiin ruoka-asetelmiin ja nykypäivän kuvapainotteiseen some-viestintään.

Ruoka on niin ikään ollut osana kertomuksia, tarinoita ja myyttejä, joista on vuosien varrella muodostunut osa jokapäiväistä arkeamme. Aina Aatamin ja Eevan ajoista paratiisissa alkaen ruoka on ollut – tavalla tai toisella – läsnä.

– Olemme pyrkineet lähestymään teemaa mahdollisimman monipuolisesti. Luvassa on muun muassa keskustelua julkisen ruoan tiimoilta, soppateatteria ja kestävää kehitystä sivuavia kokonaisuuksia, Långbacka sanoo.

Kulttuurimakupaloja ilmenee myös mielenkiintoisten yhdistelmien kautta. Luvassa on tangoa ja tapaksia, smoothiepyörää, makuhyrrää sekä pääsiäistä ja muovia – unohtamatta esimerkiksi paikallisia ja perinteisiä makuja, joita ei myöskään ole unohdettu.

Tapahtumia kolmen kunnan alueella

Vårkulturin piirissä järjestetään ohjelmaa Paraisilla, Kemiönsaaressa ja Turussa ajalla 6.–22. huhtikuuta. Tässä jutussa keskitymme kuitenkin vain ja ainoastaan Paraisten tapahtumiin tällä kertaa.

Tarjonnan laajudesta kertoo sekin, että luvassa on seminaareja, maistiaisia, musiikkia ja teatteria, tarinankerrontaa, elokuvaesityksiä ja näyttelyitä.

Ensimmäisen viikon aikana Paraistenseudun koululla järjestetään kasvis- ja gluteenittomaan ruoanlaittoon keskittyvä kurssi Mikaela Sundströmin johdolla. 6. huhtikuuta järjestettävä kurssi on maksullinen ja osallistumismaksun lisäksi peritään myös materiaalikustannuksia.

Vanhan Malmin Brinkaksen tuvalla Paraisten ruotsinkieliset martat järjestävät samana päivänä kello 10–14 tapahtuman, jossa kerrotaan muun muassa kanojen pitämisestä sekä tarjoillaan erilaisia munaruokia. Samalla martat antavat vinkkejä muovin kulutuksen vähentämiseksi.

Ensi viikon maanantaina ja tiistaina ravintola Kamun lounasvieraat saavat nauttia konsertista, jossa esiintyvät Riddo Ridberg sekä Myyri Ruokolahti. Lounaskonsertin lisäksi he esiintyvät vielä uudelleen tiistai-iltana 9. huhtikuuta kello 19 alkaen ilmaiskonsertissa.

Samana iltana 9.4. Pjukalan kansanopiston tiloissa pääsee tutustumaan Pyhän Olavin merireittiin sekä pyhinvaeltajille tarkoitettuihin vaellusmenuihin. Tilaisuuteen pitää ilmoittautua ennakkoon ja siitä peritään maksu.

Samana iltana esitetään PUNTissa kello 19 alkaen ilmaisnäytöksenä dokumenttielokuva ”Final straw”.

Keskiviikkona 10. huhtikuuta järjestetään eräs Vårkulturin harvoista pääosin suomenkielisistä tapahtumista, kun Ammattiopisto Livia kutsuu kävijöitä Kalakoulun kotakeittiölle, jossa kerrotaan alkavan kasvukauden villivihanneksista ja tarjoillaan loimukalamaistiaisia. Tapahtuma on käynnissä kello 13–15 ja järjestäjät toivovat ilmoittautumisia ennakkoon facebook-tapahtumaan ”Saariston makuja kevättulilla”.

Samana iltana esitetään swing-musiikkia suomalais-ruotsalais-saksalaisen kvartetin toimesta Maneesissa. Konsertin yhteydessä voi myös nauttia lämpimistä voileivistä ja toasteista koostuvan noutopöydän.

Seminaari julkisesta ruoasta

Paraisten tarjonnan eräs kohokohdista on maanantaina 15. huhtikuuta Paraisten kaupungintalon valtuustosalissa kello 17.30 alkaen järjestettävä kaksikielinen seminaari, jonka aiheena on julkisen puolen ruokailussa – eli esimerkiksi päivähoidon, koulujen ja vanhustenhuollon ruokailussa.

”Aterian tarkoitus” -seminaarissa puhuvat Paraisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tarja Rinne otsikolla ”Hyvää ruokaa – kaikkien oikeus?” sekä maataloustuottajien SLC Åboland -yhdistyksen Helena Fabritius.

Kalakamut-hankkeen keittokirja julkistetaan seminaarin yhteydessä ja Kuluttajat ruokatalouden keskiössä (KulTa) -hankkeen Johanna Mattila ja Margot Wikström kertovat lähiruoan vaikutuksista paikallistalouteen, ympäristöön ja hyvinvointiin sekä kertovat kahdeksasluokkalaisten ajatuksia kotiruoasta ja eineksistä. Kemiönsaaren kunnan ruokahuoltopäällikkö Birgitta Parikka päättää tilaisuuden kertomalla oman kuntansa julkisesta ruokailusta.

Seminaari on maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen sähköpostitse (lena.langbacka@sydkusten.fi tai margot.wikstrom@parainen.fi).

Tapahtuman aikana voi myös tutustua Hans G. Hästbackan valokuvanäyttelyyn Folkhälsanin talossa sekä vaihtuviin kirjanäyttelyihin Paraisten kaupunginkirjastossa.

Lisätietoa Vårkultur-tapahtuman ohjelmatarjonnasta tapahtuman nettisivuilla (ruotsiksi).

Argentiinalaista tangoa amatööriorkesterin kanssa

Lauantaina 6. huhtikuuta Pargas amatörorkester järjestää konsertin Matgladin ravintola Maneesin tiloissa. Luvassa on muun muassa argentiinalaisten Astor Piazollan ja Carlos Gardelin tangoja. Muutamassa kappaleessa solistina esiintyy Marianne Maans.

– Olemme erittäin iloisia voidessamme esitellä yleisölle näinkin osaavan ja mielenkiintoisen vierailevan solistin, orkesterin johtaja Nicke Packalén toteaa.

Argentiinalaisen tangon vetovoima tuli orkesterillekin pienoisena yllätyksenä, kun he päättivät teemasta jo yli vuosi sitten.

Konsertissa esiintyy myös Mikael Långbackan johtama jazz-yhtye Archipelago Small Band.

Konsertti alkaa kello 19 ja ovet avataan puoli tuntia aikaisemmin.

Lisätietoa konsertista löytyy orkesterin nettisivuilta (ruotsiksi).

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi