Vanhusten palvelutalo sai tabletit videokeskusteluja varten

Erna Svahnström på äldreboendet Grannas i Nagu bekantar sig med surfplattan. Foto: Casper Aalto
Erna Svahnström, Nauvon Grannaksessa. Kuva: Casper Aalto

Projekti Recycle IT, missä lukio-opiskelijat antavat iäkkäille IT-ohjausta, on laajentanut toimintaansa koronakriisin vuoksi.

Vanhusten palvelutalo Grannas Nauvossa sai hiljattain tabletteja sitä varten, että asukkaat voivat soittaa videopuheluja omaisilleen.

Pasi Holmberg, joka on Suomen ruotsinkielisen nuorisoliiton Recycle IT projektin projektipäällikkö, sanoo, että on tärkeää auttaa vanhuksia olemaan kontaktissa läheisiinsä.

Projekti tekee tablettien kanssa yhteistyötä Partelin, Punaisen Ristin projektin ”Kohdataan kylillä ja keskusissa” ja Nauvon Säästöpankkisäätiön kanssa.

– Tabletit ovat räätälöity ja asennettu siten, että vanhuksien on helppo soittaa videopuhelu.

Tarkoituksena on, että vastaava konsepti laajennetaan myös muihin vanhusten palvelutaloihin.

Lukion oppilaat antavat IT-neuvoja

Recycle IT projektin puitteissa ne lukion oppilaat, jotka on koulutettu iäkkäiden IT-avustajiksi, ovat pitäneet noin 250 neuvontatilaisuutta vuoden aikana.

Tartunnan hidastamiseksi tehtyjen rajoitusten vuoksi eivät avustajat voi toistaiseksi tavata tietokoneapua tarvitsevia iäkkäitä.

Sen sijaan he antavat apua etänä niin paljon kuin se on mahdollista.

– Juuri nyt monet tarvitsevat apua videokeskustelujen kanssa, kun he eivät saa haluamaansa kontaktia. Olemme tehneet iäkkäille kuvallisia ohjekirjoja, jotka näyttävät mitä klikataan ja minne esimerkiksi kirjoitetaan oma nimi, sanoo Holmberg.

Apua sekä suomeksi että ruotsiksi

Tällä hetkellä kahdeksan lukion oppilasta toimii IT-avustajana, suoritettuaan ohjaajakoulutuksen teoreettisen ja käytännön osuuden, joka antaa heille lukiopisteitä.

Kurssin suorittamisen jälkeen he voivat valita avustajana jatkamisen ja saada palkkaa työstään. Syksyllä koulutetaan yhdeksän uutta neuvojaa.

Kuusi heistä aloittaa lukion silloin. Apua voi saada sekä ruotsiksi että suomeksi.

IT-neuvonta on iäkkäille maksutonta, koska hankkeella on useita kumppaneita, kuten esimerkiksi Partel, joka hoitaa varaukset, Paraisten kaupunki, Folkhälsan, kaupungin vanhusneuvosto ja eläkeläisyhdistykset.

Se joka haluaa varata IT-neuvontaa nuorten Recycle IT kautta, voi soittaa Parcalliin numerossa 02-4545 410.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*