Valtuusto jatkoi budjettikokoustaan torstaina

Budjetin viimeiset silaukset tehtiin torstaina. Arkistokuva

Tiistai-iltana kello 20 illalla, reilut seitsemän tuntia kokouksen alkamisen jälkeen, valtuusto on vihdoinkin pääsemässä investointibudjetin pariin ja päättämään siitä, mitkä kohteet saavat määrärahoja (ja minkä suuruisia). Mutta siihen se jää. Valtuusto ehti käsittelemään muutaman investointiasian ennen kuin RKP:n Regina Koskinen ehdottaa kokouksen jatkamista myöhempänä ajankohtana. Näin siinä myös käy. Kokous saatiin päätökseen vasta torstai-iltana.

Sitä edeltävien seitsemän tunnin aikana on käsitelty käyttötalousarviota, budjettikirjan tekstiosioita ja on tiedotettu Vapparintien liikekorttelista, Arkeasta ja Kaareasta, koulukiinteistöistä, kuitukaapeleista ja monesta muustakin asiasta.

Kuidulle vihreää

Muutama asia investointibudjetissa lyötiin kuitenkin lukkoon. Yksi niistä oli kaupungin sitoutuminen valokuituverkon laajentamiseen Paraisten keskustan ulkopuolisiin kyliin ja saaristoon. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 2,5 miljoonaa euroa, josta kaupungin osuus on 600 000 jaettuna kahdelle vuodelle.

Yhteistyökumppaneina toimivat Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Partel, joka toimii myös toteuttavana osapuolena.

– Tämä on mielestäni erittäin onnistunut investointi ja selkeä viesti siitä, että myös keskusta-alueen ulkopuolella voi asua. Lisäksi hankkeeseen sisältyy valtiollista rahaa, Mikael Holmberg (r.), totesi pohjustaessaan asiaa.

Hankkeen tavoitteena on tuoda kuitutekniikkaa Nauvon ja Korppoon keskusta-alueille, mutta myös esimerkiksi Ålönsaarelle ja Lielahteen. Partelin ehtona hankkeen tietyn osan toteuttamiselle on, että vähintään puolet tietyn alueen asukkaista suostuu maksamaan oman liittymiskustannuksen.

Koulukiinteistöille suunnitelma

Kouluasiat nousivat odotetusti puheenaiheeksi tiistaina. Jo talousarvion tekstiosaa käsiteltäessä Kokoomuksen Harri Lehtinen teki ehdotuksen, joka johti neuvottelutaukoon. Hänen ehdotuksensa hyväksyttiin äänin 22–12.

Ehdotuksessaan Lehtinen peräänkuulutti kiireisesti tehtävää kokonaissuunnitelmaa sivistystoimen kiinteistöjen osalta. Suunnitelmassa eri sektorien on tehtävä yhteistyötä ja myös koulut sekä huoltajat on otettava mukaan jo suunnitteluprosessin aikana. Kokonaissuunnitelman tavoitteena on selvittää mitkä kiinteistöt kannattaa korjata ja mitä uudisrakennuksia tarvitaan – ja minne.

Kaarean osakkeet hankitaan

Arkea sai myös aikaan kiivasta keskustelua. SDP:n Maria Lindell-Luukkonen ehdotti, että Kaarea Oy:n osakekauppaa varten varatut 180 000 euroa poistetaan, mutta hänen ehdotuksensa hävisi äänestyksessä.

Kaupunki ostaa näin ollen Kaarean osakkeita 180 000 eurolla, joka antaa 11 prosentin omistusosuuden yhtiössä, jonka pääomistajia ovat Turun kaupunki ja sairaanhoitopiiri.

Tätä ennen Vihreiden Mia Forssell oli ehdottanut kaupungin leikkipuistoille 50 000 euron määrärahaa ehdotuksen 10 000 euron sijasta. Lisäksi hän ehdotti ylläpitoon 20 000 euroa vuositasolla nykyisen 10 000 sijasta. Ehdotus johti äänestykseen, jossa Forssellin ehdotus hyväksyttiin äänin 19–16.

Torstain toinen osa

Sunnanbergin koulu sai torstaina vain suunnittelurahaa 25 000 euron edestä ensi vuoden talousarvioon – ja lupauksen 1,5 miljoonan euron määrärahasta vuodelle 2020.

Valtuusto pääsi kokouksen toisessa osassa (tiistain kokous keskeytettiin) myös näyttämään vihreää valoa Vapparintien uudelle liikekorttelille. Äänet jakautuivat 29 puolesta ja 6 vastaan. Vasemmistoliitto ja SDP äänestivät vastaan, mutta demareiden rivit rakoilivat kun Kyösti Kurvinen ja Tom Lindholm äänestivät enemmistön mukana.

Kaupunki perustaa Vapparintien liikekorttelia varten erillisen kiinteistöyhtiön. Kaupunki rakentaa myös uuden korttelikadun, pysäköintialueen sekä satama- ja viheralueen. Suunnitelmiin sisältyy myös uusi liittymä Saaristotielle. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 1,8 miljoonaa, josta kaupungin osuus v. 2019–21 on 1,1 miljoonaa.

Hanketta kritisoitiin jo tiistaina avoimuuden puutteesta.

Katuvalaistukselle myönnettiin alkuperäisestä ehdotuksesta poiketen 50 000 euroa lisää Maria Lindell-Luukkosen ehdotuksesta. Tämän jälkeen valtuusto siirtyi koulujen pariin.

Kyösti Kurvisen mukaan kaupunki tarvitsee uuden koulukampuksen, johon molempien kieliryhmien lukiot ja yläasteet koottaisiin saman katon alle. Kurvinen ja koko SDP-ryhmä ehdottivat tälle hankkeelle 100 000 euron suuruista suunnittelumäärärahaa. Ehdotus kuitenkin hävisi äänestyksessä 20–9.

Kun kiistelty Sunnanbergin koulu tuli vuoroon, Widar Nyberg (sd.) ehdotti uudisrakennuksen aikaistamista jo ensi vuoteen (alkuperäisessä talousarvioehdotuksessa se oli merkitty v. 2020 taloussuunnitelmaan). Hän olisi halunnut sille varattavan 1 245 000 euroa jo vuodelle 2019.

Maj Björk (r.) puolestaan ehdotti, että uuden koulurakennuksen suunnittelutyö käynnistettäisiin välittömästi työryhmän toimesta. Ryhmän tulisi esittää valtuustolle oma suunnitelmansa viimeistään toukokuun aikana.

– Mikäli valtuusto on sitä mieltä, että uusi koulu rakennetaan, tarvitsemme lisätalousarvion. Ehdotan vuodelle 2020 1,5 miljoonaa. Olen realisti, enkä usko että saamme nyt läpi yli miljoonan euron lisäystä budjettiin, Björk sanoi.

Laura Wickström (r.) sekä Daniel Strömborg (r.) kannattivat kumpikin välittömästi Björkin ehdotusta.

Valtuusto äänesti ensin Nybergin ehdotuksesta. Se sai kannatusta vain SDP:ltä, Vasemmistoliitolta sekä Vihreiden Mia Forssellilta. Seuraavaksi äänestettiin Björkin ehdotuksesta. Vain Kokoomus vastusti koulun suunnittelutyön aloittamista välittömästi sekä lisätalousarvion harkitsemista ja 1,5 miljoonan euron varaamista hankkeelle vuoden 2020 taloussuunnitelmaan. Äänestystulos oli 27–4 ja kaksi tyhjää (Henriksson ja Nyberg).

Budjettiin lisättiin vielä 20 000 euron potti PIF-centerin kattosaneerausta varten Folke Pahlmanin (r.) ehdotuksesta. Äänestystulos oli 16–15, kolme tyhjää.

Lue myösKaupunki ottaa lisää lainaa kattaakseen investoinnit

Anja Kuusisto/Mikael Heinrichs
mikael.heinrichs@aumedia.fi