Valtio, kunta ja yksityinen kohtaavat kuidun äärellä

Potentiaaliset Paraisten kohteet. Lilalla ja sinisellä merkityt alueet ovat ajankohtaisia Paraisten kunnanosassa. Kuva: Mikael Heinrichs

Partel järjestää kuituiltoja helmikuun aikana – ja toivoo pääsevänsä rakennustöihin vielä kevään aikana.

Kaupunginhallituksen ja valtuuston budjettikäsittelyiden lomassa nuijittiin läpi kaupungin osalta noin 600 000 euron investointiosuus jaettuna kahdelle vuodelle (2019 ja 2020) valokuituverkon rakentamista varten. Tämä osuus kattaa vajaan kolmasosan noin 2,5 miljoonan euron kokonaisinvestoinnista kuituun – jossa osallisina ovat myös valtio entisen Viestintäviraston (nyk. Liikenne- ja Viestintävirasto Traficom) ominaisuudessa sekä paikallinen puhelinyhtiö Paraisten Puhelin Oy.

Ainoa kiinnostunut taho

Juuri Partelin osallistuminen hankkeeseen perustuu Varsinais-Suomen liiton alueelliseen kilpailutukseen, joka toteutettiin viime vuoden aikana.
Partelin toimitusjohtaja Svante Olofsson toteaa yhtiön olleen ainoa tarjouksen jättänyt osapuoli tällä hetkellä ajankohtaisten alueiden osalta. Yhteensä seitsemän valtion tukeen oikeutettua aluetta oli tällä kertaa tarjouskilpailussa mukana.

Operaattorin valinta on aiheuttanut tiettyä kritiikkiä, mutta tosiasia kuitenkin on se, että kaikilla halukkailla oli mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuun – mutta muita tarjouksia ei jätetty.

– Isot toimijat eivät ole kiinnostuneet syrjäseudun kuiturakentamisesta, koska täällä investointien takaisinmaksuaika on huomattavasti pitempi kuin suurissa taajamissa. Nyt kaavailuissa olevien alueiden osalta takaisinmaksuaika on korkeimmillaan jopa 24 vuotta, mikäli ne toteutetaan, Olofsson toteaa.

Kaupungin näkökulmasta tärkeä satsaus

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikael Holmberg (r.), on samoilla linjoilla. Ei ole Partelin vika, ettei kukaan muu ole kiinnostunut kuituverkon rakentamisesta kyseisille alueille.

– Näen itse kaupungin investointipäätöksen tärkeänä panostuksena myös harvemmin asutuille alueille. Ennen vanhaan syrjäseudulle rakennettiin katuvalaistusta ja valopisteitä, nyt satsaukset ovat erilaisia, Holmberg sanoo.

Hän toteaa kuituinvestoinnin olevan kaupungin strategian mukainen. Toimivat ja nopeat yhteydet ovat enemmän tai vähemmän myös asumisviihtyisyyden edellytys nykyään.

Iso asia Korppoolle

Tässä vaiheessa ajankohtaiset seitsemän aluetta ovat Sunnanberg, Hoggais, Lielahti, Simonby ja Tervsund Paraisilla sekä alueet Nauvossa ja Korppoossa.

– Itse asiassa Korppoon alue on näistä kaikista talouksissa mitattuna suurin, sillä sen alueen piirissä on 228 vakituista taloutta. Kaiken kaikkiaan alueilla on 668 kotitaloutta, Olofsson sanoo.

Hän muistuttaa, ettei nopea 5G-verkko koskaan tule olemaan saariston ja harvaan asuttujen alueiden herkkua, sillä tukiasemien kantama on korkean taajuuden myötä niin lyhyt. Ilman kuitua ei tule tukiasemiakaan.

Kysymyksiä kaivataan

Nyt kaavailtujen alueiden kotitalouksiin on viime aikoina postitettu kutsukirjeitä infotilaisuuksiin, joista ensimmäinen järjestetään jo tulevana maanantaina Paraisten kaupungintalolla.

Helmikuun lopulla on vuorossa vielä kaksi tilaisuutta Paraisilla ja sitä ennen järjestetään tilaisuudet myös Nauvon Framnäsissä ja Korppoon kunnantuvalla.

– Toivomme tietenkin mahdollisimman runsaslukuista osallistumista näihin. Toivottavasti tulijat valmistautuvat myös kysymyksin, joihin vastaamme mielellämme, Olofsson sanoo.

Hän myöntää aikataulun olevan tiukka. Rakentamispäätös edellyttää, että vähintään puolet alueen talouksista sitoutuu omalla osuudellaan ennen maaliskuun loppua.

– Olen jo aikaisemmin esittänyt toiveen siitä, että voisimme tehdä Paraisista maan parhaan digitaalisen yhteiskunnan ja seison edelleen tämän toiveen takana, Olofsson toteaa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi