Suojelupoliisi osallistuu rahanpesutapauksen tutkintaan

Villa Ybbersnäs. Paraisilla sijaitseva luksusmökki oli yksi kohteista, jonne KRP teki kotietsinnän viikonlopun aikana. Kuva: Peter Alexis

Torstaina kello 10.27 lähetetyssä lehdistötiedotteessa Keskusrikospoliisi toteaa Suojelupoliisin tukevan KRP:tä viikonloppuna Paraisilla ja Turunmaan saaristossa tehtyjen kotietsintöjen aikana takavarikoidun aineiston läpikäynnissä.

— Osa alkuviikon aikana tutkitusta materiaalista on sellaista, jonka läpikäymiseen tarvitaan Suojelupoliisin analyysia ja teknistä asiantuntemusta. Suojelupoliisin asiantuntijat arvioivat takavarikoidun materiaalin mahdolliset kytkökset Suojelupoliisin toimialaan, tiedotteessa todetaan.

Eilen ei kommentoitu

Viimeksi eilen keskiviikkona Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ei suostunut kommentoimaan tapausta tai Supo:n mahdollista roolia tutkimuksissa.

— Lisäksi poikkeuksellisen materiaalimäärän läpikäyminen vaatii suuren määrän resursseja. Pelkästään tietoteknisen aineiston määrä on tämänhetkisen arvion mukaan 100–200 teratavua, mikä vastaa noin 50 000–100 000 muistitikun (2 GT) sisältöä, tiedotteessa jatketaan.

Käteistä kolmen miljoonan edestä

Vaikka KRP ei ole asiaa vahvistanut, on yleisessä tiedossa, että kotietsinnät tehtiin Turunmaan saaristossa ja mantereella toimivan Airiston Helmi -nimisen yrityksen kohteisiin viikonloppun aikana. Yritystä epäillään useista talousrikoksista. Suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

Poliisi löysi viikonlopun kotietsinnöissä tietoteknisen materiaalin lisäksi noin kolme miljoonaa euroa käteistä rahaa. Kaksi henkilöä on tiistaina vangittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tutkintaan liittyen. Toista epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, toista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

tekstiä päivitetään

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*