Skröbbel-Gåbbana on tulevaisuus

Saamme joka viikko lukea uutisia, että lapsia syntyy liian vähän, sekä samanaikaisesti yhä useampi valitsee asumisen isommassa kaupungissa. Meidän seudullamme se tarkoittaa sitä, että asutaan Turussa. Onko olemassa mahdollisuuksia pitää koko Parainen asutettuna tulevaisuudessa?

Paraisten väestöennuste on huolestuttava, mutta ei kuitenkaan katastrofaalinen. Mitä kauemmas Turusta mennään, sitä suurempia ovat tulevaisuuden haasteet. Erilaisia toimia ja kampanjoita suunnitellaan koko ajan ihmisten houkuttelemiseksi ja muuton vahvistamiseksi.

Aktiivinen ja positiivinen paikallinen kyläyhteisö on ehdottomasti valttikortti pelissä elinvoimasta ja uusista asukkaista.

Voidaan perustellusti kysyä, onko eri kampanjoiden avulla mahdollista saada ihmiset liikkumaan paikasta toiseen. Mikä ratkaisee sen, minne asettuu asumaan?

Eri tutkimusten mukaan rakkaus on yleisin syy muuttoon. Joko muutetaan jonkun kanssa yhteen tai muutetaan erilleen. Tietysti on olemassa pitkä rivi muitakin syitä paikkakunnalta toiseen muuttamisella.

Todennäköisyys siihen, että muuttaa paikkakunnalle, jota ei erityisemmin tunne tai ei ole koskaan vieraillut, on pieni. Joku aikaisempi yhteys paikkaan, jonka valitsee asuinpaikakseen, tarvitaan useimmissa tapauksissa.

Yksi ratkaiseva tekijä on myös se, että on olemassa positiivinen kuva kunnasta tai kylästä, jonne aikoo muuttaa. Kunnan on vaikea tehdä työtä pelkkien hyvien asioiden parissa, koska sen täytyy hoitaa paljon lakisääteisiä tehtäviä, joita ei aina pidetä vain positiivisina. Tästä syystä kylien roolin ja näkyvyyden täytyy olla suurempi.

Myös se tosiasia, että meillä tulee tulevaisuudessa olemaan vähemmän ja entistä suurempia kuntia, että painopiste entistä enemmän siirtyy kehittämään ja profiloimaan yksittäisiä kyliä tai useista kylistä koostuviin loogisiin kokonaisuuksiin.

Maantieteellisesti suurten kuntien kuten Paraisten täytyy tulevaisuudessa kiinnittää huomiota entistä enemmän kaupungin eri osiin ja niiden vahvuuksiin. Voi olla myös vaikeaa markkinoida Paraisia kokonaisuutena houkuteltaessa uusia asukkaita. Sitä vastoin pitäisi markkinoida eri kyliä ja niiden vahvuuksia ja etuja.

Paraisilla on paljon aktiivisia kyliä. Yksi hyvä esimerkki on koko Skräbböle ja Pjukala.

Kaikki kylät tarvitsevat oman tavaramerkkinsä, Skröbbel-Gåbbana on osoittanut paikallisyhteisön vahvuutta toteuttamalla konkreettisia hankkeita dokumentoimalla paikallista historiaa ja järjestämällä paikallisia tapahtumia.

Vaikka elinkelpoisia kyliä usein mitataan lapsiperheillä, voidaan sanoa, että useassa kylässä tulevaisuus on eläkeläisissä. Jos tutkitaan ennustuksia, tulee eläkeläisten määrä ja osuus kasvamaan. Vanhemmilla ihmisillä on paljon tarjottavaa paikallisyhteisöille. Suuremmat ja pienemmät paikalliset projektit voidaan toteuttaa talkootyöllä.

Eläkeläiset ovat myös hyviä veronmaksajia, joilla on vankkaa tietoa.

Tulevaisuus on kaupunkien, mutta myös kylien. Aktiivinen ja positiivinen paikallinen kyläyhteisö on ehdottomasti valttikortti pelissä elinvoimasta ja uusista asukkaista.

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

käännös Timo Järvenpää

1 Kommentti

  1. Esimerkiksi Nauvo ja Korppoo ovat kauempaa katsottuna vain kaksi kylää. Ne olivat houkuttelevia asuinpaikkoja ennen, mutta liittäminen Paraisiin pilasi kaiken.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*