Saariston Kaivonporaus täyttää 50 vuotta — energiaratkaisut ovat yhä kehittyneempiä

Jessica Ranta-aho ja Jimmy Kronberg työskentelevät molemmat perheyrityksessä. Kuva: Anja Kuusisto

Viisikymmentä vuotta täyttävä paraislaisyritys Saariston Kaivonporaus on markkinajohtaja alallaan Varsinais-Suomessa.

Tänä päivänä yritys toimittaa yhä kehittyneempiä energiaratkaisuja. Sen lisäksi, että yritys vaihtaa pientalojen vanhat lämmitysjärjestelmät maalämpöön, käsittää suuri osa toiminnasta edistyneempiä energiaratkaisuja kerrostaloihin ja isompiin kiinteistöihin.

Toimitusjohtaja Jimmy Kronberg, joka otti yrityksen ohjat 2000-luvun alussa, sanoo, että yrityksen henkilökunnalla on maan paras ammattitaito.

– Olemme ylpeitä perheyrityksen pitkästä perinteestä ja vankasta kokemuksesta. Kaikki kolme lastani, jo neljännessä sukupolvessa Kronbergeja, ovat jo työskennelleet yrityksessä kesätöissä.

Hän seuraa aktiivisesti alan kehitystä myös kansainvälisesti. Hän on neljättä vuotta alan yhdistys Poratekin puheenjohtaja.

Suuria muutoksia

Energia-alalla tapahtuu suuria muutoksia, koska tavoitteena on vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja hiilidioksidipäästöjä.

Yrityksen mukaan tulevaisuudessa keskitytään varastoimaan porakaivoihin sekä lämpö- että kylmäenergiaa.

Tänä päivänä on itsestään selvyys hyödyntää isoissa kokonaisuuksissa myös ilmanvaihtojärjestelmän poistoilman energiaa ilmanvaihtojärjestelmässä.

Hukkalämpö otetaan talteen

Saariston Kaivonporaus ottaa osaa erilaisiin hankkeisiin, jossa muu hukkalämpö otetaan innovatiivisesti talteen.

Yritys perustettiin, kun Bertil Fjäder vuonna 1970 hankki laitteen, joka oli erityisesti mukautettu saariston vaikeisiin ja haastaviin olosuhteisiin kaivojen poraamisessa ja tarjosi vettä saariston asukkaiden arkeen.

Myös siihen liittyvä kuljetusalus hankittiin.

Hänen sisarenpoikansa Peter Kronberg otti perheyrityksen hoitoonsa vuonna 1990 ja neljä vuotta myöhemmin Saariston Kaivonporaus toimitti ensimmäisen maalämpöpaketin, joka sisälsi porakaivoin, letkut ja lämpöpumpun.

Juhlaseminari tulossa

Tähän päivään yritys on toimittanut yli 1 400 maalämpöpumppua ja on markkinajohtaja alueessaan Varsinais-Suomessa.

Yritys juhlii vuosipäiväänsä muun muassa suurella energiaseminaarilla Turussa, mutta ajankohta on vielä avoin ja koronaepidemiasta johtuen yrityksen suunnitellut juhlallisuudet on toistaiseksi laitettu jäihin.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*