Punainen Risti avaa joulukahvilan

Tervetuloa! Stig Hågensen ja Sirkka Koivunen toivottavat kaikki tervetulleiksi Punaisen Ristin joulukahvilaan. Kuva: Mikael Heinrichs

Kun Punaisen Ristin Turunmaan piiri aiemmin syksyllä muistutti paikallisosastoja joulukahvilatoiminnasta toivoen, että joku ottaisi kopin ideasta, vain yksi tarttui toimeen. Paraisten osasto päätti järjestää kaikille avoimen joulukahvilan, joita on vuodesta 2016 lähtien järjestetty eri paikkakunnilla.

Tänä vuonna mukana ovat Helsinki, Espoo, Porvoo, Tampere, Lohja – ja Parainen.

– Ei siinä kovinkaan montaa sekuntia mennyt, kun Stig (Hågensen) vastasi, että me lähdemme mukaan. Kahvilan ideana on tarjota paikka, jonne kuka tahansa voi tulla viettämään aikaa, juttelemaan ja nauttimaan kupposesta kahvia ja palanpainikkeesta. Pyhät, etenkin joulu, ovat monelle yksinäiselle vaikeaa aikaa, toteaa Punaisen Ristin Paraisten osaston monikulttuurisen työryhmän vetäjä Sirkka Koivunen.

Lähellä sydäntä

Alun perin Norjasta lähtöisin oleva Hågensen koki joulukahvilan ajatuksen olevan lähellä hänen sydäntään. Hän toimii osaston kotimaan avun vastaavana ja hoitaa muun muassa ruokakassien jakelua.

– Yhteiskunnan heikot ovat lähellä sydäntäni, joten en empinyt lainkaan. Ainoa asia, jota hieman mietin, oli suomen kielen taito, jota minulla ei juurikaan ole. Kun kysyin Sirkkaa mukaan, hänenkään ei tarvinnut miettiä kovin pitkään, Hågensen sanoo.

Punainen Risti on valmistanut flyerin, jota on jaettu suomen- ja ruotsinkielisten seurakuntien sekä sosiaalitoimen kautta.

– He tietävät kaikista parhaiten ketkä kuuluvat kohderyhmäämme ja saattaisivat olla kiinnostuneita. Lisäksi olemme ripustaneet julisteita muun muassa ruokakauppoihin, Koivunen toteaa.

Avoin kaikille

Joulukahvila järjestetään Punaisen Ristin Humanassa, joka syksyllä avasi uudessa osoitteessa Rantatie 16:ssa. Kahvila on avoinna joulupäivänä 25. joulukuuta kello 14–20. Aivan ydinkeskustassa sijaitsevan toimitilan myötä myös tällainen kahvilatoiminta on mahdollista järjestää.

– Haluan korostaa, että kahvila todellakin on avoinna aivan jokaiselle. Meillä on tarjolla kahvia, teetä, glögiä ja pientä purtavaa. Lisäksi luvassa on myös musiikkia. Uskoisin, että tällaiselle toiminnalle on olemassa sosiaalinen tilaus, kun suurin osa paikoista on kiinni joulupäivänä, Koivunen sanoo.

Lahjoitusten varassa

Joulukahvilatoiminta perustuu täysin vapaaehtoistoimintaan ja on täysin ilmaista. Paraisilla S-market on lahjoittanut ruokatarvikkeita kahvilaa varten.

– Tulemme ainakin leipomaan joulutähtiä, lisäksi meillä on tarjolla voileipiä ja hedelmiä, Hågensen kertoo.

Jatko ei ole poissuljettua

Mikäli joulukahvila osoittautuu suosituksi, se saattaa saada jatkoa myös ensi vuonna. Myös muiden pyhien, kuten vaikkapa juhannuksen, yhteyteen voidaan harkita kahvilaa.

– Helsingin Kalliossa ensimmäiseen joulukahvilaan tuli 38 kävijää, mutta me emme laske suuren yleisöryntäyksen varaan. Jos vieraita on seitsemän, olemme tyytyväisiä, Koivunen sanoo.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*