Pictura huolissaan kunnantuvan sisäilmasta

Huolissaan. Picturan hallituksen jäsenet Birgitta Granvik (vas.), Lena Nordström, Eila Lumme, Anne-Leena Gröning sekä Vesa Knuutila ovat huolissaan Vanhan kunnantuvan sisäilmasta. Kuva: Mikael Heinrichs

Taidekerho Picturan hallitus on huolissaan taidekoulun tiloista Vanhalla kunnantuvalla – sisäilma on kysymysmerkki.

Yli 30-vuotiset perinteet omaavalla taidekoulu Picturalla on tällä hetkellä noin 65 oppilasta, jotka opettaja Stella Tiisalan johdolla pitävät oppitunteja Vanhan kunnantuvan toisessa kerroksessa joka viikko.

Taidekerho ylläpitää koulua joka lisäksi saa taloudellista tukea Paraisten kaupungilta ja erilaisilta säätiöiltä.

– Tällä hetkellä olemme enemmän kuin huolissamme talon sisäilman suhteen, sillä meidän tietoomme on tullut tapauksia, joissa henkilöt ovat oireilleet tavalla, joka saattaisi liittyä juuri sisäilmaongelmiin. Eräs opettaja joutui keväällä lopettamaan työt oireiden johdosta, toteaa taidekerho Picturan puheenjohtaja Anne-Leena Gröning.

Avustuksista riippuvainen

Taidekoulun toiminta on pitkälti riippuvainen erilaisista avustuksista ja Tiisalan mukaan koulu ei tulisi toimeen ilman niitä.

– Opetus on taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman mukaista, joten haaveena olisi tietenkin saada valtion rahoitusta. Tulemmekin hakemaan sitä ensi vuodeksi, Gröning sanoo.

Vanha kunnantupa on ahkerassa käytössä ja Gröningin mukaan taidekoulukin olisi todennäköisesti houkuttelevampi, mikäli epäilyksiä sisäilman suhteen ei olisi.

Vanha kunnantupa. Arkistokuva

– Pitkän tähtäimen suunnitelmia, kuten muuttoa kalliimpaan tilaan, on haastava tehdä, koska tukien määrä vaihtelee. Toisaalta lukukausimaksut halutaan pitää kohtuullisina, Tiisala sanoo.

Uudet tilat toivomuslistalla

Taidekoulun toiminnanjohtajana toimiva Tiisala sai viikolla tietää erään lapsen vanhemmilta, että heidän lapsensa oli reagoinut sisäilmaan.

– Toki tämä herättää kysymyksiä, mutta kunnes meillä on mustaa valkoisella tieto siitä, että tilanne on niin huono, tulemme jatkamaan tavalliseen tapaan täällä talossa. Toivon todellakin, että kaupunki jatkossakin tekee sisäilmakokeita jotta saisimme varman tiedon siitä, joudummeko hakemaan uusia toimitiloja.

Koulu on jo usean vuoden ajan hakenut sopivia ja tarkoituksenmukaisempia tiloja muualta keskustasta, mutta ainakin toistaiseksi on jouduttu tyytymään pieniin akuutteihin korjauksiin kun jotain akuuttia on ilmennyt.

Toivelistalla olisi erityisesti paikka, jossa voisi säilyttää kerhon ja koulun tarpeistoa.

– Samalla meidän kädet ovat sidotut, sillä pienellä yhdistyksellä ei ole riittäviä resursseja hankkia uusia tiloja ilman kaupungin tukea, Gröning sanoo.

”Löytyi toivottua enemmän ongelmia”

Kaupungin puolelta kiinteistöpäällikkö Seppo Pihl vahvistaa että talosta todellakin on löytynyt mikrobikasvustoa osassa alakerran tiloja.

– Ne osat on kuitenkin saneerattu ja oletamme, että olemme saaneet kaiken poistettua. Työt kuitenkin venyivät kun löydökset olivat odotettua suuremmat, joten siitä syystä emme ole voineet suorittaa mittauksia jotka pitää tehdä talvella, Pihl sanoo.

– Olemme kuitenkin tyytyväisiä, että löysimme syyn ongelmiin ja prosessi siis jatkuu. Toiveena olisi pystyä viimeistään talvella osoittamaan talo terveeksi testien perusteella. Alakerran tiloissa, joissa löydökset tehtiin ei ole ollut henkilökuntaa sen jälkeen. Vanhat talot ovat haasteellisia, Pihl jatkaa.