Paraisten on löydettävä uusi vaihde

Paraisilla on kaikki mitä tarvitset, mutta miltä tulevaisuus näyttää Paraisten suurimmalla alueella kaupungin keskustaajamassa? Useita positiivisia hankkeita on suunnitteilla, mutta vieläkin enemmän pitäisi tehdä, satsata kovemmin ja suunnata tähtiin.

Parainen oli hyvin esillä viime viikonloppuna järjestetyillä Rakenna ja Sisusta -messuilla Turussa. Kaupungille kaikki kunnia tästä panostuksesta. Parainen näytti parhaita puoliaan realistisella tavalla. Myös sanonta ”Asu veden äärellä keskellä kaupunkia” sopii täydellisesti ja kuvaa hyvin uutta asuinaluetta Aurinkokaarta. Sanonta kuvaa hyvin ei ainoastaan uutta asuinaluetta, vaan monta muutakin aluetta Paraisilla. Jotkut haluavat asua veden äärellä, toiset eivät. Myös tässä Parainen voi tarjota vaihtoehdon, jokaiselle jotakin.

Paraisten tulee satsata olemalla enemmän Parainen.

Uusi asuinalue on houkutteleva. Allekirjoittanut on harvoin sitä mieltä, että täältä voisi ostaa tontin, tällä kertaa ajatus kuitenkin teki aivoissa täyskäännöksen. Jos tontin ostaminen olisi ajankohtaista, voisi Parainen olla realistinen vaihtoehto. Tontti keskellä kaupunkia, lähellä kaikkia palveluita, mahdollisuus laiturille ja venepaikalle. Vielä voitaisiin harkita, että kaupunki rakentaisi laiturin ja lisäisi rakennuskustannukset tontin hintaan. Oletus, että yksityishenkilöt (naapurit) tekisivät yhdessä tuumin laiturin, ei vaikuta ihan loppuun ajatellulta.

Riippuen siitä, että Parainen ei onnistuisi tontteja myymään, tuskin onnistutaan myymään mitään muutakaan. Jos tontit eivät mene kaupaksi, pitäisikö ryhtyä miettimään, mitkä seikat vaikuttavat Paraisten vetovoimaan? Suurin kysymysmerkki tonttikaupassa ei ehkä juuri nyt ole Paraisten vetovoimassa, vaan trendissä muuttaa Turkuun ja asua kerrostalossa. Oman talon rakentaminen ei juuri nyt ole suosittua.

Satsaaminen tontteihin on hyvä, satsaaminen uusin kauppa-alueisiin on hyvä ja satsaaminen hyvään elämänlaatuun on hyvä. Kaikki nämä elementit löytyvät Paraisilta, mutta vieläkin tuntuu siltä, että vaihdekeppiä kasvumoottoriin ei ole löydetty. Isomman vaihteen löytämisellä ei tarvitse olla kiire, vaan korkea aktiviteettitaso luo uteliaisuutta, houkuttelee uusia tekijöitä ja tarttuu helposti.

Paraisten tulee satsata olemalla enemmän Parainen. Kaarinaan tai muihin Turun lähialueisiin vilkuilu ei hyödytä. Tuomalla esiin ainutlaatuisia asioita, voidaan vahvistaa kaupungin identiteettiä ja samalla herättää mielenkiintoa alueeseen. Erinomainen paikka esitellä kaupunkia on tulevana viikonloppuna järjestettävät suomenruotsalaisten hiihtomestaruuskilpailut. Parainen voisi miltei pyrkiä olemaan suomenruotsalaisen hiihdon pääkaupunki, mutta silloin Piffenin seuraavan projektin pitäisi olla hyppyrimäen ja laskettelumäen rakentaminen.

Kun suunnitellaan tulevaisuutta, ei pidä olla nöyrä. Tosiasiat ja realistit tulevat kuitenkin muistuttamaan olemassaolostaan.

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

käännös Timo Järvenpää

4 Kommentia

  1. ”Parainen voisi miltei pyrkiä olemaan suomenruotsalaisen hiihdon pääkaupunki”. Niinpä, tuo lause kertoo kaiken suomenkielisille potentiaalisille muuttajille.
    ”Piffenin seuraavan projektin pitäisi olla hyppyrimäen ja laskettelumäen rakentaminen.” Eikö Nauvon Hiihtäjillä jo ole hyppyrimäki metsässä?

  2. Vasta yön yli nukuttuani tajusin, mitä tarkoittaa ”Paraisten tulee satsata olemalla enemmän Parainen”: siihen tarvittava uusi vaihde on pakki. Kun ei uusia asukkaita Paraisille ole saatu vilkuilemalla naapurikuntia, palataan siihen mistä Parainen vanhastaan tunnetaan: koppava, sisäänpäin lämpiävä, lakeja omalla tavallaan soveltava ruotsinkielen suojaan kääriytyvä tyly kylä; jos vaikka joku pietarsaarelainen ostaisi tontin veden ääreltä.

  3. Nyt täytyi kyllä naurahtaa ääneen. Olen kolmekymppinen akateemisesti koulutettu kaupunkilainen ja pohdin vaihtoehtoa Turun keskustassa asumiselle (siten löysin tämänkin artikkelin). Vai että suomenruotsalaisen hiihdon pääkaupunki!

    Ihanko niitä kokonaista kolmea uutta asukasta tavoittelette, joita kiinnostaa suomenruotsalainen hiihto? Mitä jos vaikka parannettaisiin lapsiperheiden palveluita, bussiyhteyksiä Turkuun tai alennettaisiin kunnallisveroa? Ai ei? No keskitytään sitten suomenruotsalaiseen hiihtoon.

  4. Uusi vaide tekemittömille projekteille joita on veivattu,viihtyvyyden kannalta tuo taxiasema alue on järkytys,meidän toripaikka.toinen on tuo vierasvene satama,eikö suunnitteilla ollut lämmitettävä allas hotellin edustalle,elikkä merivesi ulkoallas joka lämmmitettäisiin kaukolämmöllä hiukan edullisemmin,sekin suunnitelma on jo haudattu niin kuin moni muukin.Olisi tärkeetä saada keskustaan toimintaa jotta Paraislaiset ja myös turistit täyttäisivät nämän Pargas miljöön.Päättäjillä taitaa olla hiukan liikaa hommia pöydän ääressä kun ei mitään asia mene eteenpäin,mutta hyvää kesää kaikille,yritetään olla liikkeellä.

Kommentointi on suljettu.