Paraisten kirkon urut juhlii viisikymppisiä

Två män och en orgel
Bassobaritoni Nicholas Söderlund (vas.) ja urkuri Kari Vuola esiintyvät Paraisten kirkossa 14. joulukuuta. Kuva: Mikael Heinrichs

Kanttori ja urkuri Kari Vuola sekä bassobaritoni Nicholas Söderlund esiintyvät Paraisten kirkossa lauantaina 14. joulukuuta juhlakonsertissa, jossa juhlitaan päivälleen 50 vuotta sitten vihittyjä kirkon nykyisiä urkuja.

– Meillä oli konsertin ohjelmaksi muutamia vaihtoehtoja, joista yksi oli esittää täysin sama ohjelmisto kuin urkujen vihkiäiskonsertissa, mutta päätimme sen sijaan lähestyä asiaa täysin eri tavalla, kertoo myönteisesti esiintymiskutsuun vastannut Vuola.

Vuola tunnetaan Paraisten urkupäivien monivuotisena taiteellisena johtajana ja hän työskentelee säännöllisesti yhdessä maamme eturivin bassobaritoneihin kuuluvan Söderlundin kanssa.

Hyväkuntoinen ikäänsä nähden

Vuolan mukaan Paraisten urut ovat yllättävän hyvässä kunnossa, ajatellen sitä kuinka ahkerassa käytössä ne ovat.

– Tiettyä mekaanista kulumista on havaittavissa ja urut ovat huollon tarpeessa, minkä myös Paraisten seurakuntayhtymä tietää. Mutta soinnillisesti ne ovat hyvässä kunnossa ja arvostan sitä, että urkuja on pidetty alkuperäisessä kunnossa, mikä ei ole aina asianlaita. Urkuja uudistettaessa on usein olemassa vaara, että kaikki menee täysin pieleen, mutta Paraisilla ei ole edes keskusteltu asiasta.

Urut ovat esiintyneet aiemmin sekä radiossa että televisiossa – ja juuri tällä instrumentilla on tehty lukuisia levyjä, muun muassa Kaj-Erik Gustafssonin ja Tomi Satomaan ollessa urkureina.

– Minua kiehtoo erityisesti urkujen väritys, joka oli melko rohkea 1960-luvun mittapuulla, sanoo Vuola.

Kun urut vuonna 1998 tarkistettiin Bruno Christensen & Sønners orgelbyggerin toimesta, pillistön todettiin olevan täysin uudenveroisessa kunnossa.

Paraisten kirkon urut

  • Valmistaja: Th. Frobenius & Sønner, Tanska.
  • Vihitty: 14.12.1969.
  • Pääurku painaa 6 500 kg, selkäpillistö 1 000 kg.
  • Uruissa on mekaaninen koneisto ja hallinto.
  • Uruissa on 2 200 pilliä ja se on rakennettu massiivipuusta.
  • Sisältää 33 äänikertaa.
  • Urkuhuoneen ja julkisivun on suunnitellut arkkitehti Ove Noack.

Barokkia ja joulua

Koska kyseessä on barokki-instrumentti, tulevat Vuola ja Söderlund esittämään konsertissa sen ajan musiikkia, mutta luvassa on iltapäivän aikana myös muun muassa Einojuhani Rautavaaraa, Olivier Messiaenia sekä Sibeliuksen viisi joululaulua ja ruotsalaista musiikkia.

– Joulu tulee näkymään ohjelmassa, jota voidaan kutsua yleisöystävälliseksi jo siitäkin syystä, että mukana on vokalisti, painottavat Vuola ja Söderlund.

Söderlundille konsertti on erityinen myös siitä syystä, että hän ei tänä vuonna esiinny kovinkaan paljon joulukonserteissa.

– Minulla on itse asiassa vain yksi toinen joulukonsertti tämän lisäksi, ja totta kai joulukonserteilla on myös vaikutusta omaan joulutunnelmaani. Kun Kari kysyi minulta mahdollisuutta olla mukana, oli itsestään selvää kiittää ja vastata myöntävästi ja aikatauluni teki sen myös mahdolliseksi, sanoo Söderlund.

Historiikki on valmistunut

Dosentti ja käytännöllisen teologian yliopistolehtori emerita, Birgitta Sarelin, joka on aikaisemmin toiminut myös kanttorina sekä Paraisilla että Nauvossa, on kirjoittanut lyhyen urkuhistoriikin Paraisten kirkon uruista.

Vuonna 1939 käyttöön otetut aiemmat Riegerurut hylättiin asiantuntijoiden toimesta 1960-luvulla ja 1965 kirkkoneuvosto päätti hankkia uudet urut. Tarjouksia pyydettiin Tanskasta, Saksasta ja Suomesta ja näin päädyttiin tanskalaisten tarjoukseen, vaikka se olikin kallein. Se oli myös vakuuttavin.

Urkujen paino asetti haasteita ja parvea täytyi vahvistaa. Jotta saatiin tilaa selkäpillistölle, jouduttiin uhraamaan kaksi apostolinkuvaa.

Urut asennettiin Paraisten kirkkoon kesän ja syksyn 1969 aikana ja ne vihki saman vuoden joulukuun 14. päivä Sibelius-Akatemian urkujen soiton professoriksi siirtynyt Enzio Forsblom, joka soitti vihkiäiskonsertissa ja antoi erittäin positiivisen lausunnon urkujen kaikista osista tarkastuslausunnossaan tammikuussa 1970.

– Uruilla oli käytännössä kolme vihkiäiskonserttia, kun kotiseurakunnan nuori kanttori Björn-Olof Mårtenson soitti joulupäivänä ja Turun ruotsalaisen seurakunnan Gunvor Helander soitti loppiaissunnuntaina, kertoo Sarelin, joka itse soitti urkuja ensimmäisen kerran kanttorin viransijaisena kesällä 1974.

Juhlakonsertti ”Paraisten urut 50 vuotta” lauantaina 14. joulukuuta klo 16.30.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*