Paraisilla on pikkuvelikompleksi

Paraisten kaupungilla on kaikki edellytykset kasvaa ja voida hyvin myös tulevaisuudessa. Täältä löytyy monipuolisia, vaihtelevia ja korkeatasoisia asuinalueita, sekä jo olemassa olevia että potentiaalisia. Kaupungissa on monipuolinen elinkeinoelämä ja yhdistystoiminta on viriiliä.

Lisäksi kaupungilla on tarjota erilaisia elinympäristöjä, aina todellisesta ulkosaaristosta 20 minuutin automatkaan Turun keskustaan. Paraisilla on siis kaikkea, mutta onko Paraisilla tulevaisuutta?

Paraisilla on pitkälti juuri sellainen tulevaisuus, jonka kaupunki päättää itselleen valita. Saaristo-osissa on vääjäämättä edessä myös kaupungin palvelutarjonnan muutoksia laskevista asukasmääristä johtuen. Tässä kohtaa voidaan myös nähdä mahdollisuudet ja pyrkiä toimimaan edelläkävijänä uuden tekniikan soveltamisessa.

Selkeydestä on pelkästään hyötyä, sillä se on vahvuus kun keskustellaan tulevaisuudesta.

Riippumatta siitä asuuko Skräbbölessä tai Mossalassa, tarjolla ovat täysin samat digitaaliset palvelut. Samalla on odotettavissa, että yhä useampi palvelumuoto muuttuu digitaaliseksi, riippumatta mitä mieltä tästä kehityksestä sattuukaan olemaan.

Jokaisen on ymmärrettävä, että mikään ei tule pysymään samanlaisena kuin se on tänä päivänä – kaikki muuttuu. Sen oivalluksen myötä kannattaakin olla mukana vaikuttamassa ja ajamassa uutta kehitystä toivomaansa suuntaan ja kohti uusia, innovatiivisia ratkaisuja. Vanhojen mallien säilyttäminen kaikin voimin ei ole kovinkaan järkevää.

Paraisillekin olisi ensiarvoisen tärkeää oivaltaa, että asiat ovat hyvällä mallilla. Erilaisissa yhteyksissä käy aika ajoin ilmi, että Paraisilla on todennäköisesti jonkinasteinen pikkuvelikompleksi esimerkiksi Kaarinan suuntaan, mutta myös Turun suuntaan. Kannattaisi miettiä miten tästä vaivasta pääsisi eroon.

Myös kaupungin sisällä vallitsee eräänlainen perinne, jonka mukaan muista kaupungin- ja kunnanosista pitää aina nostaa esiin niiden heikkoudet. Ketä se hyödyntää? Ei ketään. Johtuuko tämä myös heikosta itseluottamuksesta, vai onko tässä kyse huonosta tavasta josta on tullut kaupungin tapa?

Kunnan sisäisellä poliittisella jargonilla on myös merkitystä keskustelukulttuuriin ja yleiseen viihtyvyyteen. Mikäli keskustelussa takerrutaan prosesseihin, eikä oikeasti tärkeisiin strategialinjauksiin, keskustelusta uhkaa muodostua loputon kvasiväittely. Siinä väittelijät nousevat päärooliin ja asiat jäävät sivuseikaksi.

Paraisilta tuntuu kuitenkin löytyvän kiitettävän runsaslukuisesti selkeästi ajattelevia poliitikkoja. Sellaisia, jotka tietävät mitä haluavat. Selkeydestä on pelkästään hyötyä, sillä se on vahvuus kun keskustellaan tulevaisuudesta. Selkeys herättää myös luottamusta ja turvallisuuden tunnetta asukkaissa.

Kun syyshehku vaihtuu talvipakkasiin, Paraisilla on aihetta nostaa leuka rinnasta, vahvistaa itseluottamustaan ja uskoa tulevaisuuteen. Siinä ensiaskeleet kohti tulevaisuutta ilman häiritseviä komplekseja.

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

1 Kommentti

  1. Paraisilla olisi pitkälti juuri sellainen tulevaisuus, jonka kaupunki päättää itselleen valita – kunhan asukkaat vaihdetaan. Muutoin kaikki tulee pysymään samanlaisena kuin se on tänä päivänä, riippumatta siitä onko kaikilla täysin samat digitaaliset palvelut.

Kommentointi on suljettu.