Parainen voi katsoa eteenpäin

Paraisten kaupungilla on takanaan vaikea vuosi. Kulunutta vuotta voisi melkein kutsua Paraisten koettelemusten vuodeksi. Kun katsotaan hieman eteenpäin, voidaan kuitenkin todeta, että Parainen on selvinnyt koettelemuksista ja löytänyt keinot selvitä niistä. Edessä on Paraisten mahdollisuuksien vuosi.

Vuosi 2019 tulee olemaan politiikan täyteinen. Huhtikuussa äänestetään eduskuntavaaleissa ja toukokuussa europarlamenttivaaleissa. Mahdollisesti edessä on myös mahdollista sote- ja maakuntauudistusta koskevien tienhaarapäätösten tekeminen. Toki unohtamatta arkisia poliittisia päätöksiä. Kunnan talouspuolella riittää aina mietittävää. Talouden tasapainottaminen tulee olemaan joka vuosi eräs kunnan tärkeimmistä tehtävistä, myös tulevaisuudessa.

Joskus jopa mahdottomasta voidaan tehdä mahdollista.

Lähivuosina Parainen tekee voittoa näkyvien maankäytön panostustensa ansiosta. Mitä enemmän kunta paiskii töitä maankäytön suunnittelun parissa, sitä enemmän se tuottaa voittoa pitemmällä tähtäimellä. Mikäli Parainen haluaa profiloitua entistä vahvemmin, kannattaisi myös miettiä keskustan ja sen lähialueiden rantaviivan käyttöä. Kaikkea ei pitäisi rakentaa täyteen, mutta rantojen kohdalla on myös kehittämisen varaa.

Sitten haasteiden pariin. Välillä tuntuu siltä, että kunnallisella puolella on enemmän ongelmia kuin yksityisellä puolella. Asian laita ei kuitenkaan ole näin. Kunnallisella puolella on tapana tehdä pienistä ongelmista isoja. Joskus menetellään näin, koska taustalla on olemassa poliittinen tarve tällaiselle ajattelulle. Se on helpoin tapa saada näkyvyyttä. Media nostaa herkemmin tarkasteluun kunnallisia ongelmia.

Kaikki osapuolet voittaisivat, jos he tekisivät töitä ongelmien ratkaisemisen ja mahdollisuuksien kehittämisen puolesta – eikä päinvastoin. Medioiden tehtävänä on valvoa, kertoa yhteiskunnan tapahtumista ja antaa tapahtumien kulusta totuudenmukainen selonteko. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että kaikki uutiset eivät aina ole hyviä uutisia. Medialla on, monen muun tehtävä ohella, myös keskeinen rooli mahdollisuuksien esille tuojana. Kaikkien osapuolten panosta tarvitaan, jotta mahdollisuuksia sekä positiivista kehitystä voidaan luoda.

Me kaikki voimme olla mukana tekemässä Paraisista entistä paremman paikan. Sitä ei tehdä piilottelemalla ongelmia, sillä niitä tulee aina olemaan. Sen sijaan voitaisiin keskittyä ongelmien ratkaisemiseen mahdollisimman nopeasti siten, että 90 prosenttia energiasta ja ajasta voitaisiin kohdentaa mahdollisuuksien kehittämiseen. Yritykset, yhdistykset ja kaupunki voisivatkin laatia yhteisen listan Paraisten mahdollisuuksista.

Asenne on usein ratkaisevassa asemassa. Ollaanko positiivisia vai päätetäänkö olla negatiivisia, ihan vaan varmuuden vuoksi?

Joskus jopa mahdottomasta voidaan tehdä mahdollista. Sen on osoittanut esimerkiksi Pargas IF:n hiihtojaosto, joka järjesti hiihtokilpailut, vaikka maassa ei vielä ollutkaan lunta. Se jos mikä on osoitus paikkakunnan yritteliäisyydestä ja päättäväisyydestä.

Riemukasta joulua ja positiivista uutta vuotta kaikille!

Tom Simola
vastaava julkaisija ja tj

tom.simola@aumedia.fi

1 Kommentti

  1. Eiköhän niitä yritysten, yhdistyksien ja kaupungin yhteisiä listoja Paraisten mahdollisuuksista ole jo laadittu tarpeeksi usein. Parhaillaankin on menossa joku strategia-prosessi, jota hehkutetaan aikansa, sitten unohdetaan ja taas aloitetaan uudet suunnitelmat. Pääasia, että joillakin on jotain puuhaa palkkansa eteen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*