Palapelistä ja sen palasista

Kaikki (pienten lasten) vanhemmat tunnistavat varmasti tilanteen, joka tulee eteen kun jälkikasvu kasaa palapeliä ja sen loppuvaiheessa huomataan, että yksi (tai useampi) palanen puuttuu. Turhautumista, huutoa, huonoa mieltä ja pahimmassa tapauksessa jopa itkua siitä seuraa.

Puuttuvaa palasta etsitään koko huoneessa, mutta sitä ei vaan löydy mistään. Mitä useampia palasia puuttuu, sitä epäselvemmäksi kokonaiskuva muuttuu. Jos puutuva palanen sijaitsee jossain palapelin laidalla, tilanne ei yleensä ole yhtä paha – mutta jos puuttuvan palan paikka on keskellä palapeliä, tilanne on huomattavasti pahempi.

Joskus saattaa jopa käydä niin, että palapelin joukkoon on eksynyt jokin pala toisesta palapelikokonaisuudesta tai palaset ovat kuluneet käytössä niin, etteivät ne oikein tahdo sopia niille tarkoitettuihin paikkoihin.

Tästä tuleekin mieleen eräs toinen lasten leikki, nimittäin tuolileikki.

Kun tarkastelee Paraisten kaupungin virkamiespalapeliä tällä hetkellä, samantapainen tunne hiipii esiin. Keskeisten virkojen haltijat irtisanoutuvat, jäävät eläkkeelle tai löytävät muita haasteita.

Tyhjiä koloja on vaikea täyttää, ainakaan lyhyellä varoitusajalla.

Kaupungilta puuttuu tällä hetkellä sosiaali- ja terveysjohtaja, johtava lääkäri ja kohta myös talouspäällikkö sekä kotihoidon palvelupäällikkö. Juuri valittu hoitotyön päällikkö on hakenut sosiaali- ja terveysjohtajan viransijaisuutta ja kotihoidon palvelupäällikkö puolestaan vanhustyön päälliköksi.

Sosiaali- ja terveysjohtaja löytyy organisaatiosta, mutta väliaikaisesti uudella paikalla hyvinvointikoordinaattorina.

Matkailuosastolla ei ole päällikköä, mutta sen sijaan uusi matkailukoordinaattori joka aloitti uudessa työssään reilu viikko sitten.

Johtavan hammaslääkärin määräaikainen pesti puolestaan päättyy vuodenvaihteessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikael Holmberg totesi kesällä, että jokaiselle löytyy organisaation sisältä sijainen ja tarvittavat työt hoidetaan. Helppoa se ei ole ja tilanne asettaa paineita työntekijöille – mutta pakolliset tehtävät myös tehdään.

Tästä tuleekin mieleen eräs toinen lasten leikki, nimittäin tuolileikki. Musiikin soidessa piiri pyörii ja kun se lakkaa, jokainen yrittää ehtiä istuutumaan tuolille. Jokaisen kierroksen välissä leikistä poistetaan yksi tuoli, ja ilman tuolia jäänyt putoaa pelistä pois.

Tällä hetkellä ainakin ulospäin vaikuttaa siltä, että myrskyisimmälle osastolle (sosiaalipalvelut, ennen kaikkea lastensuojelu), on saatu aikaiseksi toimiva organisaatio ja työrauha on laskeutunut.

Toivottavasti sama rauha saadaan aikaiseksi myös muualle.

Lykkääntynyt Sote-uudistus toi tietenkin mukanaan omat ongelmansa, se oli hyvin tiedossa. Selvyyttä uudistuksen kohtalosta ei taida olla kenelläkään, sillä uudistuksen on määrä nykyisellään astua voimaan tammikuussa 2021. Sitä ennen on kuitenkin vuorossa eduskuntavaalit – ja niihin on enää seitsemän kuukautta aikaa!

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

1 Kommentti

  1. Vaikka myrskyisimmälle osastolle (sosiaalipalvelut, ennen kaikkea lastensuojelu) on saatu aikaiseksi toimiva organisaatio ja työrauha on laskeutunut, se ei vielä välttämättä tarkoita sitä, että asiakkaat on hoidettu asianmukaisesti. Silloinkin, kun kyseisellä osastolla ei ollut palapelin tyhjää koloa, oli organisaatiossa täysi rauha koska asiakkaat eivät uskaltaneet lähestyä koko organisaatiota. “Mistä sinä näitä asiakkaita kalastelet” kysyttiin eräältä organisaation ulkopuoliselta, mutta sosiaalisesti vastuuntuntoiselta kuntalaiselta.

Kommentointi on suljettu.