Malmborgin Wolves tähyää paikkaa keskikastissa

Uusi valmentaja. Marko Malmborg aloitti SC Wolvesin jalkapallopuolen valmentajana helmikuun alusta. Tällä hetkellä hiotaan muun muassa voimaa ja ketteryyttä kerran viikossa Cross Gymissä. Kuva: Mikael Heinrichs
Monessa liemessä keitetty jalkapallo- ja futsalvalmentaja Marko Malmborg pitää haasteista. Ei hän muuten olisikaan lähtenyt SC Wolvesin kelkkaan valmistautumaan seuran kautta aikojen ensimmäiseen kauteen jalkapallon kolmosdivariin. Turkulaisella Malmborgilla on kokemusta useasta seurasta Turun seudulla, mutta sanoo pitävänsä erilaisista projekteista joissa korostuu eräänlainen ”taiteellinen vapaus”.
– Tämä on pelaajien oma juttu, heidän seuransa, ja minä olen tässä mukana auttamassa heitä toteuttamaan itseään parhaansa mukaan. Minun ei tarvitse tässä työssä seurata mitään isomman organisaation valmista sapluunaa ja pelitapaa, vaan pääsen vapaasti luomaan sellaisen pelitavan joka sopii juuri tälle jengille. Siitä tässä on kyse, Malmborg summaa syitä siirtymiseensä Åbo IFK:n junioripuolelta SC Wolvesin peräsimeen.
Sitä ennen hän on vaikuttanut muun muassa JyTy:n ja TPK:n valmennuksessa, viimeksi mainitun hän on jopa luotsannut futsalissa SM-mitaleille.
Malmborg seuraa 16 pelaajan voima- ja ketteryystreenejä Cross Gymissä ennen siirtymistä PIF-centeriin, jossa joukkueella on harjoitusvuoro pienen ”lämmittelyn” jälkeen.
– Tämä on erittäin urheilullinen jengi, josta osa pelaa myös salibandyä korkealla tasolla. Sitoutumisen taso on tässä porukassa todella kovalla tasolla, sillä he ovat itse luoneet oman seuransa. Ensimmäisissä yhteisharjoituksissa oli paikalla 24 kaveria, mikä on aika kova lukema tähän aikaan vuodesta tällä tasolla.
Sen Malmborg tiesi jo entuudestaan, sillä hän seurasi viime kaudella joukkueen etenemistä voitosta voittoon Nelosessa. Muutama Wolvesin pelaaja on tuttu Malmborgin omalta pelaajauralta, muutamia vastaan hän on valmentanut aikaisemmin.
Mitään tarkkaa valmennuksellista analyysiä hän ei kuitenkaan ole vielä tehnyt käsissään olevasta pelaajamateriaalista. Sen paikka on perjantaina, sillä Wolves pelaa perjantaina kauden ensimmäisen harjoitusottelunsa Paimion Hakaa vastaan Paimion Soikalla. Tällä hetkellä harjoitusotteluita on sovittu yhteensä neljä.
– Olemme aivan tietoisesti pitäneet treenipelien määrän melko alhaisena, sillä sarjassa on tällä kaudella 14 joukkuetta eli pelejä tulee hieman enemmän. Säästetään parhaat paukut sarjapeleihin ja meidän pitää ehdottomasti olla valmiina heti huhtikuussa kun sarja alkaa. Sovittiin poikien kanssa, että he pelaavat tuon perjantain pelin ikään kuin viime kauden systeemeillä enkä puutu mihinkään asioihin sen enempää ennen sitä peliä. Lähden sen jälkeen täysin puhtaalta pöydältä rakentamaan tulevan kauden juttua ja uskonkin että kaikilla on intoa näyttää oma osaamisensa. Jos joku on jäänyt viime kaudella vähälle peliajalle, se ei merkitse minulle mitään vaan kaikki lähtevät samalta viivalta.
Malmborg on seurannut jonkin verran pelaajaliikehdintää Kolmosessa, mutta läheskään kaikki seurat eivät tiedota omista hankinnoistaan ja voimasuhteistaan kauden alla. Satakunnan joukkueita Malmborg seurasi jonkin verran jo viime kaudella omasta mielenkiinnostaan ja hänellä on melko selvästi muutama isompi ennakkosuosikki olemassa tulevan kauden osalta.
– FC Åland tulee varmasti olemaan kova luu kuten Pallo-Iirotkin. Peräpään jengit on myös melko hyvin selvillä, kuten keskikasti johon mekin tähtäämme. Mielestäni nöyristely ja sarjapaikan uusimisen tavoittelu ei meille riitä, vaan lähdemme hakemaan paikkaa sarjan keskivaiheilta.
Paraisten paikallispelit Piffeniä vastaan ovat Malmborgin mukaan iso juttu – myös Turussa. Ne kiinnostavat myös siellä ja Malmborg uskookin paikallispeleistä tulevan todella hienoja tapahtumia joista tunnelatausta ei varmasti puutu.
– Kun edessä on uusi tilanne, saattaa olla etteivät kaikki oikein osaa suhtautua niihin, mutta jännitystä tulee varmasti olemaan ilmassa niiden pelien alla. Niissä riittää näyttöhaluja Wolvesin pelaajilla. Pitkään kaupungin ykkösjoukkueena porskuttaneella Piffenillä saattaa puolestaan olla enemmän perhosia vatsassa.
SC Wolves tulee Piffenin tavoin pelaamaan omat kotiottelunsa Kolmosessa Pajbackan kentällä.
Joukkueen manageri Henri Filatoff toteaa viime kauden rungon olevan ennallaan. Ainoa varma tulija tässä vaiheessa on KaaPon organisaatiosta siirtynyt 22-vuotias Joel Ylistalo, jonka ensisijainen pelipaikka löytynee puolustuksen tai keskikentän laidalta.
– Joukkueen kapteeni ja ykköstoppari Jiri Vainio loukkasi syksyllä polvensa pahasti ja on vielä kuntoutumassa. Näillä näkymin hän on pelikunnassa aikaisintaan kesäkuussa, sillä emme halua ottaa turhia riskejä hänen suhteen. Haemme vielä puolustukseen muutamaa pelaajaa ja toki muillekin paikoille saattaa tulla vahvistuksia, sillä kausi on pitkä, Filatoff toteaa.
Tällä hetkellä neuvotellaan muutaman pelaajan kanssa mahdollisesta siirrosta.
Kysymysmerkkien joukossa on muun muassa Vaasassa opiskelevan Roope Vahalahden tilanne.
Filatoffin mukaan joukkuetta kahden viime kauden ajan valmentaneen Kimmo Vahalahden tilanteeseen ei liity sen suurempaa dramatiikkaa.
– Se saattoi vaikuttaa yllättävältä ratkaisulta, mutta loppujen lopuksi haimme vaihtuvuutta joukkueeseen. Kimmo teki hyvää työtä ja hänen rekordinsa piirisarjossa hakee vertaistaan.
Wolves on perustamassa kakkosjoukkuetta Kutoseen, jotta kaikille on varmasti tarjolla riittävästi peliaikaa.
Wolves pelaa kauden ensimmäisen harjoitusottelunsa perjantai-iltana kello 18.30 Paimiossa PaiHaa vastaan.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi