Koulu ja asuminen on asetettava etusijalle

Paraisten kaupunki tulee lähivuosien ajan työskentelemään kaupungin talouden tasapainottamiseksi.

Samalla kun kaupunki on pakotettu tarkastamaan toimintaansa, täytyy valita, mitkä asiat asetetaan etusijalle. Mikä luo kasvua ja tuloja tulevaisuudessa?

Paraisten kaupungin tilanne muuttuu, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy kunnilta uusille maakunnille.

Tämä muutos tulee olemaan dramaattinen. Puolet tuloista häipyy. Muutos koskee kaikkia kuntia, mutta seurauksista puhutaan yllättävän vähän.

Paraisten kaupungin täytyy valita, mihin se satsaa tulevaisuudessa. Kaksi asiaa ratkaisee kaupungin tulevaisuuden: miten onnistutaan käyttämään hyväksi työmatkayhteyttä Turkuun ja miten onnistutaan luomaan tasapaino kunnan eri osien välillä. Kaikki kunnan osat eivät tule kehittymään samalla tavalla, riippumatta siitä, millaisia toimenpiteitä kaupunki toteuttaa.

Jos kaupunki haluaa löytää kasvupolun, pitää huolehtia siitä, että ostettavaksi löytyy houkuttelevia asuntoja. Asuntojen lisäksi tarvitaan toimiva päivähoito ja koulu. Kun nämä asiat hoidetaan hyvin, luulisi löytyvän luonnollista kasvua.

Paraisten vahvuuksiin kuuluu tasapainotettu kaksikielisyys. On tärkeää rakentaa Paraisilla olevaa toimivaa kaksikielisyyttä. Nuorille perheille lasten kasvuympäristö ja turvallisuus ovat tärkeitä tekijöitä.

Parainen pystyy tarjoamaan tämän yhdistettynä mahdollisuuksiin aktiiviseen vapaa-aikaan.
Tämä tapahtuu helposti, kun kaupungit ja kunnat aloittavat hiomaan toimintaansa ja profilointiaan, sen sijaan, että keskittyisivät peruskysymyksiin.

Tämä saattaa kuulostaa hankalalta, mutta mitä lähemmäs Turku tulee Paraisia, sitä suurempia ovat mahdollisuudet kaupungin luoda kasvua. Tämä ei tarkoita sitä, että pitää vähentää saaristo-osien huomiointia, niillä on aivan varmasti omat vahvuutensa, mutta voimakkaan kasvun alue se ei ole.

Saaristo-osissa tavoitteena voisi olla väkiluvun vähenemisen jarruttaminen.

Kunnallispolitiikassa on kyse kolmesta asiasta: Laadusta, rahasta ja maantiedosta. Varsinkin sulautuneissa kunnissa poliittinen keskustelu käy kovalla voimalla maantiedosta. Keskustelu maantieteellisistä painopisteistä nousee niin hallitsevaksi, että asiakysymykset hämärtyvät.

Että uskaltaa kieltäytyä, tulee olemaan kunnissa voittava konsepti 2020-luvun lopun aikana.

Poikkeuksellinen koronakriisi tulee todennäköisesti jatkumaan jonkin aikaa, joka tarkoittaa, että koronalaskun maksamiseen tarvitaan useita vuosia. Muutto kaupunkialueille tulee kasvamaan, myös Turkuun.

Asuntojen määrä, joita Turkuun rakennetaan, on lähinnä hämmästyttävä. Paraisilla on kaikki mahdollisuudet hypätä junaan mukaan, mutta se vaatii määrätietoisia ja nopeita päätöksiä.

Kaksi asiaa on vielä pysyviä. Ihmiset tarvitsevat käytännöllisiä asuntoja ja lapset turvaa ja hyvän koulun.

Ne paikkakunnat, jotka pystyvät tarjoamaan tämän, tulevat olemaan voittajia taistelussa ihmisten huomiosta.

Tom Simola

Vastaava toimittaja

Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*