Korjattu: Pahimmassa tapauksessa kaupungin alijäämä on 3,5 miljoonaa, ei viisi miljoonaa

Syksyn ensimmäinen. Valtuusto avasi oman syyskautensa tiistaina. Kuva: Anja Kuusisto

Korjattu 30.8.: Pahimmassa tapauksessa kaupungin alijäämä kuluvan vuoden osalta on yhteensä 3,5 miljoonaa euroa.

Kaupungin suurimmat huolenaiheet tällä hetkellä ovat sosiaali- ja terveydenhoitoyksikön toimintakyky sekä odotettua heikompi taloudellinen tulos.

Kun Paraisten kaupunginjohtaja Patrik Nygrén tiistaina kohtasi valtuuston ensimmäistä kertaa syyskaudella, hän halusi kiinnittää salin huomion kaupungin tämän syksyn kahteen suurimpaan haasteeseen.

– Suurin haasteemme on saattaa sosiaali- ja terveydenhuoltoyksikkö toimintakykyiseksi. Kuluvan viikon jälkeen meillä ei ole vanhustenhuollon eikä sosiaali- ja terveydenhuollon osastopäälliköitä eikä johtavaa lääkäriä.

– Rekrytointiprosessi on käynnissä, mutta tällä hetkellä elämme tilanteessa jossa etenemme viikko viikolta ja päivä päivältä, joskus jopa tunti tunnilta. Talousarviotyö käy kuumimmillaan ja haasteita riittää.

Nygrénin viesti ei tullut yllätyksenä, mutta muistutus kertoo hyvin hankalasta tilanteesta. Kaupunki päätti uudelleensijoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon osastopäällikön laajamittaisen arvostelun jälkeen, vanhustenhuollon yksikönpäällikkö jää eläkkeelle ja johtava lääkäri vaihtoi työnantajaa. Hoitotyön päällikkö jäi niin ikään eläkkeelle, mutta hänelle on jo valittu seuraaja.

Nygrénin huolet eivät pääty sosiaali- ja terveydenhoitoyksikön uuden johtoportaan rakentamiseen.

Iso lovi rahakirstussa

Seuraavaksi hän tiedotti valtuustolle kaupungin taloustilanteesta ja ennustettua heikommasta tuloksesta tämän vuoden osalta.

– Paraisten valtuusto hyväksyi viime vuonna talousarvion vuodelle 2018, joka oli tietoisesti 1,2 miljoonan euron edestä alijäämäinen. Viime vuoden loppupuolella tilanne ei kuitenkaan näyttänyt niin huolestuttavalta, sillä verotulojen oletettiin nousevan ja kompensoivan budjettivajetta.

– Nyt tiedämme, että näin ei tule käymään. Talousseuranta ensimmäisen puolen vuoden osalta kertoo karua kieltään heikommasta tuloksesta. Monet muutkin kunnat ovat saaneet samanlaisen ikävän yllätyksen kesän aikana, Nygrén toteaa.

– Oletimme alijäämän jäävän 1,2 miljoonaan, mutta nyt näyttää siltä, että pahimmassa tapauksessa olemme jopa 3,5 miljoonaa miinuksella.

Budjetin painopisteet ja kehykset nousevat keskustelun aiheeksi valtuuston laivaseminaarissa 14. syyskuuta. Tästä syystä Nygrén haluaa myös muistuttaa aikaisemmista suurista ylityksistä.

– Tästä on tulossa työntäyteinen syksy.

Musiikkiluokasta äänestettiin

Ensimmäinen varsinainen valtuustoasia johti äänestykseen. Sarlinska skolanille esitettiin 36 600 euron määrärahaa uuden musiikkiluokan rakentamiselle.

Tarkoituksena on rakentaa väliseinä koulun liikuntasalin näyttämön taakse, jonne musiikkiluokka sijoitettaisiin. Tällä hetkellä koulussa ei ole tällaista tilaa lainkaan, sillä yläasteen oppilaat käyttävät Malms skolanin musiikkisalia.

Eräs perustelu investoinnille on liikuntarajoitteisten oppilaiden integrointi, jonka johdosta opetus halutaan järjestää saman katon alla koulun muun opetuksen kanssa. Esitettyyn määrärahaan sisältyy ns. porrashissin asentaminen.

Nyt ehdotettu musiikkiluokka olisi tilapäisratkaisu, josta voisi jatkossa muodostua paikallisten bändien treenitila. Varsinainen musiikkisali rakennettaisiin myöhemmässä vaiheessa.

Kokoomuksen Harri Lehtinen käytti puheenvuoron ja ihmetteli miksi asiaa ei ole lainkaan käsitelty sivistyslautakunnassa.

– On myönnettävä, ettei tämä prosessi kerää tyylipisteitä, mutta tarve ilmeni vasta kesän aikana, RKP:n Mikael Holmberg totesi.

Musiikkiluokan määräraha hyväksyttiin äänestyksen jälkeen äänin 20–15. Vihreiden, SDP:n ja RKP:n rivit hajosivat äänestyksessä. Kokoomus, Vasemmistoliitto ja Keskusta vastustivat yksimielisesti investointia.

Muovikasseja ja perintää

Valtuusto käsitteli myös useita aloitteita. Eräs tiistaina jätetyistä aloitteista koski muovipusseista luopumista koko Paraisten alueella.
Aloitteen jätti Vasemmistoliito ja sen olivat ensimmäisinä allekirjoittaneet puolueen valtuutetut Lotta Laaksonen ja Nina Söderlund. He ehdottavat Paraisten ottavan mallia Keravasta, jossa on ryhdytty toimiin kaupungin muuttamiseksi muovipussittomaksi.

Laaksosen ehdotuksesta kaupunki päätti yksimielisesti irtisanoa sopimuksensa perintäyhtiö Lindorffin kanssa ja tulee pyytämään tarjouksia eri perintätoimistoilta.

Anja Kuusisto
050-400 2352/anja.kuusisto@aumedia.fi
käännös Mikael Heinrichs

1 Kommentti

  1. ”Kuluvan viikon jälkeen meillä ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon osastopäällikköä”.
    Ette te sitä tosissanne haluakaan, jos rehellisiä ollaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*