Keskustassa rakennetaan uutta – mutta enemmänkin voisi tapahtua

Osoitteeseen Söderbynmäki 2 nousee kolme uutta rivitaloa, joissa on yhteensä kymmenen asuntoa ja lähes naapuriin nousee puolestaan asuntoyhtiö Jalavalehto, joka koostuu kahdesta rivitalosta ja yhteensä kuudesta asunnosta. Kestikievarinkuva 2:ssa puolestaan sijoittaja on ostanut kokonaisen kerrostalon ja korjannut asuntoja, joita nyt myydään.

Kaikki PK:n haastattelemat rakennuttajat ja kiinteistönvälittäjät ovat kuitenkin samaa mieltä ainakin yhdestä asiasta – Paraisten asuntomarkkinoilla on ollut hiljaista, vaikka tiettyä kysyntää onkin.

16 rivitaloasuntoa valmistumassa

Söderbynmäessä Ab Archipelago Construction Oy rakentaa rivitaloasuntoja yksitasoratkaisuna. Tällä hetkellä kolme asuntoa on myyty ja parista-kolmesta on tehty kyselyitä. Asunnot ovat näillä näkymin muuttovalmiit kesäkuussa 2019.

Söderbynmäellä perustukset ovat valmiina, seinät ja katot tulevat vielä ennen joulua. Kuva: Mikael Heinrichs

– Tässä on kyse energiatehokkaista rivitaloasunnoista, joissa on maalämpö ja nykyaikaiset pohjaratkaisut. Sijainti on mitä parhain ja kaikkiin asuntoihin tulee isot, osittain katetut terassit joiden pinta-ala on 24–35 neliötä, kertoo ohjaksia käsissään pitävä Sverker Karlsson.

Asunnot soveltuvat hänen mukaansa myös sijoittajille, sillä yhtiölainan osuus on 50 prosenttia kokonaishinnasta.

Havainnekuva yhdestä Söderbynmäen kaikkiaan kolmesta rakennuksesta. Kuva: Ab Archipelago Construction Oy

– Olemme juuri saaneet perustukset valmiiksi ja työmaalla järjestettiin esittely tiistaina. Seinät ja katot nousevat vielä ennen joulua. Rakennustyöt teetetään paikallisilla urakoitsijoilla, Karlsson painottaa.

Valoisat asunnot

Toisella puolella Puustellintietä, Jalavatiellä, rakentaa puolestaan Brändö Bygg. Myös sinne nousee yhdentason asuntoja.

– Tänne tulee kaksi kaksiota ja neljä kolmiota. Puolet asunnoista on jo myyty ja näin jälkikäteen olemme voineet todeta, että kahden huoneen asuntoja olisi tarvittu useampia, toteaa myynnistä ja markkinoinnista vastaavan Saaristovälittäjän Barbro Sundell.

Jalavalehdon rivitalon valmistuvat maaliskuussa. Kuva: Mikael Heinrichs

Monet ovat luulleet asuntojen olevan kahdessa tasossa, sillä laaja ikkunapinta-ala kielii ehkä siitä.

– Siinä on ainoastaan kyse valoisuuden maksimoinnista, Sundell sanoo.

Saaristovälittäjä järjestää esittelyn rakennustyömaalla sunnuntaina. Asuntojen on määrä olla muuttovalmiina 15. maaliskuuta ensi vuonna, mutta sen jälkeen tehdään vielä jonkin verran istutuksia ja muita töitä, joita ei talviaikaan voida suorittaa.

– Tässä alkaa olla viimeiset hetket käsillä tilajaon ja pintamateriaalien valinnan suhteen, sillä kohta sisätyöt käynnistyvät toden teolla.

Jalavalehdon asunnoissa ei käytännössä ole lainkaan omaa puutarhaa, vaan sekä etu- että takaterassit.

Sundell toteaa samalla Paraisten olevan kaikin puolin maaseutukaupunki, sillä täällä rivitalo- ja kerrostaloasunnot eivät nuoria juurikaan kiinnosta.

Niistä ovat kiinnostuneet pääasiassa hieman iäkkäämmät ostajaehdokkaat.

– Täällä nuoret parit ja perheet ovat kiinnostuneita omakotitaloista. Kerrostaloissa ja rivitaloissa pienemmät asunnot menevät yleensä paremmin kaupaksi, Sundell sanoo.

Ostajan markkinat

Sundellin mukaan omakotimarkkinoilla vallitsee juuri nyt ostajan markkinat, sillä kohteita on myynnissä jopa liikaa. Se aiheuttaa hintojen laskua ja myyntiaikojen venymistä. Samalla se voi laittaa kapuloita rattaisiin heille, jotka haluaisivat myydä oman vanhemman talonsa kauempana keskustasta ja ostaa uuden asunnon palveluiden läheltä.

– Jos varttuneempi pariskunta haluaa myydä talonsa, he saattavat saada siitä käteen vain 50–60 000 euroa ja tarvitsevat vielä 100 000 euroa lisää rahaa. Osalla on toki jonkin verran omia säästöjä, mutta haluavatko he sitten laitaa kaiken likoon asunnon ostoa varten?

Kestikievarinkujan kerrostalo on saanut uuden ilmeen ja useita entisiä vuokra-asuntoja on kunnostettu myyntiin. Kuva: Mikael Heinrichs

Sekä Sundell että Aktia Lkv:n Petri Abrahamsson toteavat Paraisilla olevan kyse melko pitkälti sisäisestä markkinasta. Muilta paikkakunnilta ei juuri ostajaehdokkaita näy.

– Kestikievarinkujalla sijoittaja on ostanut entisen vuokratalon ja korjauttanut tyhjillään olleet asunnot. Olemme jo myyneet yhdeksän asuntoa, ja neljä on tällä hetkellä myynnissä. Kaikki myynnissä olevat asunnot on pintakorjattu ja myös talon julkisivua on ehostettu, Abrahamsson sanoo.

Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Hänen mukaansa pienemmät asunnot, yksiöt ja kaksiot, liikkuvat suhteellisen hyvin, mutta houkuttelevat pääasiassa sijoittajia, jotka vuokraavat niitä eteenpäin. Keskustaan haluavat vanhemmat ihmiset puolestaan haluavat kohtuuhintaisia, mutta suurempia asuntoja.

Tässä kuva eräästä Kestikievarinkujan pintakorjatusta kaksiosta. Kuva: Mikael Heinrichs

– Näiden Söderbyn asuntojen kysyntä on ollut hyvä, mutta niin on sijaintikin. Alue on rauhallinen. Parsby on kuitenkin se kaikkein kiinnostavin alue asuntojen suhteen, Söderby ja Tennby eivät pysty kilpailemaan, vaikka Söderbystä on sama tai lyhyempi matka vaikkapa apteekkiin ja kauppaan.

Abrahamsson nostaa useaan otteeseen esille muuttotilastot, jossa Parainen ei oikein naapurikunnilleen pärjää.

Paraisten väkiluku

 • 2013    15 507
 • 2014    15 494
 • 2015    15 457
 • 2016    15 398
 • 2017    15 285
 • 31.8.2018* 15 261

lähde: Tilastokeskuksen väestötilasto
* ennakkoväkiluku

– Suunnitelmia on paljon, mutta toteutus kestää usein kauan. Asuntokauppojen määrä Paraisilla on tähän mennessä noin 40 prosenttia alle viime vuoden tason. Kun viimeksi tarkistin tilastot, Paraisilla oli tehty 65 asuntokauppaa tämän vuoden puolella. Vastaavana ajankohtana viime vuonna lukema oli 109, Abrahamsson toteaa.

Kauppiaskadun uudisrakennuksesta on jätetty valitus

Turun hallinto-oikeus on vastaanottanut valituksen Paraisten rakennus- ja ympäristölautakunnan päätöksestä myöntää rakennuslupa uudelle asuin- ja liikekiinteistölle Kauppiaskadulla.

Valituksen jättänyt Pargas Affär fastighets Ab vaatii rakennuslupahakemuksen hylkäämistä tai vaihtoehtoisesti asian palauttamista lautakunnan uuteen käsittelyyn.

Pargas Affärin mukaan lautakunnan päätös on lainvastainen muun muassa siksi, että rakennushanke ei täsmää voimassa olevan asemakaavan kanssa eikä suunniteltu rakennus sovi ympäristöön.

Valittajan mukaan paikalle pitäisi rakentaa talo, joka heijastaa alueen historiallista taustaa.

Lisäksi uudisrakennuksesta puuttuvat riittävät leikki- ja oleskelutilat näin suurelle asuntomäärälle.

Pargas Affär omistaa suunnitellun uudisrakennuksen naapurikiinteistön.

Valituksessa todetaan, että Pargas Affärin tontti soveltuu paremmin asunto- ja liikehuoneistoille, ja että uudisrakennus estää Pargas Affär -asuntoyhtiötä hyödyntämästä omaa tonttiaan.

Suunnitellun uudisrakennuksen parvekkeet sijaitsevat osittain Pargas Affärin kiinteistön yläpuolella, joka puolestaan aiheuttaa turvallisuusriskejä.

Parvekkeilta voi tippua esineitä ja tupakantumppeja, valituksessa todetaan.

Rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi rakennusluvan 21 asuntoa käsittävälle asuin- ja liikekiinteistölle kokouksessaan 22. elokuuta.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

1 Kommentti

 1. Erästä tässäkin artikkelissa mainittua juuri pintaremontoitua 80 neliön kerrostalokolmiota Paraisilla on markkinoitu hintaan 92.000 euroa.” Näyttää hyvältä, kunnes lukee välittäjän erittäin pienellä präntillä kirjoitetun viimeisen lauseen:
  ”Hoitovastike: 264,00 € / kk
  Rahoitusvastike: 55,65 € / kk
  Yhtiövastike: 319,65 € / kk
  Vesimaksu: 20,00 € / kk
  Lisätietoa maksuista: Sähkö kulutuksen mukaan, varainsiirtovero 2 % velattomasta kauppahinnasta.
  Rahoitusvastike 55,65 € käsittää lainaosuuden korot, rahoitusvastike lainaosuudesta tulee maksuun kokonaisuudessaan 1.7.2019 alkaen (n. 514,70 €/kk).”
  Paraisilla saa maksaa ”oma koti Saaristossa” ihanuudesta siis noin 1200 euroa kuukaudessa omistusasunnosta asunnon hinnan lisäksi! Näinkö kääntyy Paraisten muuttotappio voitoksi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*