Käy koulua terveytesi uhalla

Paraisten keskustan yläkoulujen ja ruotsinkielisen lukion oppilaat ja henkilökunta, lähes 800 henkilöä, ovat joutuneet vaarantamaan terveytensä vuosia jatkuneiden sisäilmaongelmien takia.

Ainakin yksi oppilas on joutunut lopettamaan koulunkäynnin kokonaan rakennuksen sairastuttamana. Suomenkielinen lukio on jo siirretty Axxellin tiloihin.

Nyt kunta on päättänyt rakentaa uuden koulun. Lapset ja henkilökunta pitäisi siirtää välittömästi terveisiin väistötiloihin, jotta heille ei aiheudu enää enempää vakavia terveyshaittoja.

Perusopetuslain 29 §:n mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Työturvallisuuslain 8 §:n mukaan työnantajan on huolehdittava siitä, että työolot eivät vaaranna työntekijöiden terveyttä.

Nämä lainkohdat eivät nyt toteudu.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori, OTT Matti Tolvanen on pohtinut lausunnossaan kunnan luottamusmiesten ja rehtorien vastuuta työpaikan sisäilmaongelmissa.
”Rahan puute ei poista vastuuta, koska kunnalla on verotusoikeus ja mahdollisuus sitä kautta rahoittaa ongelman poistamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Lainaakin kunta saa edullisilla ehdoilla. Jos valtuusto ei ryhdy toimiin, jotka ovat ilmiselvästi tarpeellisia työturvallisuusriskin poistamiseksi, on mahdollista ryhtyä esitutkinnassa selvittämään sitä, ovatko luottamusmiehet ja virkamiehet työnantajan edustajina syyllistyneet työturvallisuusrikokseen tai virkavelvollisuuden rikkomiseen tahi jopa vammantuottamukseen, jos jonkin työntekijän osalta on osoitettavissa syy-yhteys sairastumisen ja sisätilaongelman kanssa. ”

Allekirjoita adressi, jossa vaaditaan näiden oppilaitosten siirtoa välittömästi tutkitusti terveisiin väistötiloihin https://bit.ly/kouluparainen.

Mari Heimala

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*