Kaupunki korvaa Vanhan kunnantuvan vuokralaisten kuluja

Tyhjillään lokakuusta. Vanha kunnantupa Paraisilla. Kuva: Anja Kuusisto

Kaupunginhallituksen teknisten tukipalveluiden jaosto käsitteli maanantaina kunnantuvan entisten vuokralaisten I Samma båt – Samassa Veneessä -yhdistyksen, Åbolands ungdomsförbundin sekä taidekoulu Picturan korvausvaatimuksia kiinteistössä ilmenneiden sisäilmaongelmien johdosta.

Vaatimukset koskevat pääasiassa homeen puhdistusta, vuokria, vaurioituneen materiaalin korvaamista ja terveydenhuollon korvauksia.

Kaupunki korvaa jatkossakin

Kaupunki jatkaa homepuhdistuksen korvauksia, kuten se on tehnyt jo aiemmin ja korvaa vaikutuksen alle joutuneiden vuokralaisten vuokrakulut. Lääkäri- ja terveydenhoitokulut korvataan siltä ajalta 2017–18, kun mikrobeja on todistettavasti ollut huoneilmassa, edellyttäen, että korvauksia hakevat pystyvät todistamaan sen liittyvän selvästi kyseiseen ajankohtaan.

– Kun kyseessä ovat mikrobit, on havaittu, että näihin ongelmiin liittyvä terveysriski on sellainen, että oireet ja tauti esiintyvät altistuksen aikana. Linjanvetona on, että oireet laantuvat ja häviävät, kun ei ole enää alttiina mikrobeille, toteaa kaupungin tekninen päällikkö Ted Bergman.

Vanha Kunnantupa tyhjennettiin kaikesta toiminnasta viime lokakuussa. Kiinteistössä kartoituksen tehnyt RTC Vahanen Oy totesi 3. huhtikuuta 2017 päivätyssä lausunnossaan, että he suosittelevat, että kaikki oireita saavat henkilöt poistuvat tiloista vuonna 2017 toteutettujen kunnostustöiden aikana. Suositus ei kuitenkaan ollut tavoittanut vuokralaisia kunnostustöiden alkaessa.

Prosessikuvaus hyväksyttiin jo aiemmin

Åbolands ungdomsförbund oli myös pyytänyt selvitystä, mihin toimenpiteisiin kaupunki aikoo ryhtyä tulevaisuudessa välttääkseen vastaavat ongelmat.

Sisäilman laadunhallinnan prosessikuvaus hyväksyttiin kaupunginhallituksen tukipalveluiden jaostossa joulukuun 18. päivä viime vuonna, johon myös viitataan päätöksessä.

Kaikki toimijat ovat sen jälkeen löytäneet uusia tiloja: I Samma båt – Samassa Veneessä yhdistys toimii nykyisin Rantatie 18:ssa, Åbolands ungdomsförbund Kyyhkyspolku 2:ssa samassa talossa Sportsgymin kanssa ja Pictura-taidekoululla on väliaikaiset tilat Fredrikanaukiolla Fredrikantuvan vieressä.

Leikkipuistoja lakkautetaan

Jaosto käsitteli maanantaina myös kaupungin virallisten leikkipuistojen lakkauttamisia. Alkuperäisessä ehdotuksessa oli listattu kymmenen lakkautettavaa puistoa, mutta jaosto päätti tällä erää kahdeksan puiston lakkauttamisesta.

Lakkautettavat puistot ovat Kruunupuisto, Keskikesänpuisto, Sokeripuisto, Fleminginpuisto, Ukkospuisto, Veponpuisto, Raivion leikkikenttä sekä Pappilanpelto.

Päätös perustuu puistoissa tehtyyn inventaariin sekä alkuvuodesta tehtyyn kyselyyn leikkipuistojen käyttöasteesta. Kyselyn mukaan ylivoimaisesti suosituin puisto on Perhetalo Ankkurin yhteydessä sijaitseva puisto.

Nauvon Toripuisto poistettiin listalta, kuten myös Munkkipuisto. Viimeksi mainitun kohdalla päätettiin vielä selvittää Munkvik-seuran kiinnostusta ylläpitää sitä jatkossa.

– Tässä on kyse sekä turvallisuudesta että budjetin tasapainottamisesta. Panostamme mieluummin laatuun niissä kohteissa, joissa se on mahdollista, sillä leikkipuistojen tarjonta on laajaa, Bergman toteaa.

Joulukuun talousarviokäsittelyssä viheralueiden huollosta leikkipuistojen ylläpitoon siirretyt 40 000 euroa tarkoittavat samalla sitä, että viheryksikön kausityöntekijöiden määrä laskee huomattavasti edellisvuosiin verrattuna.

Parainen palkkaa LVI-rakennuttajan

Kaupunki perustaa myös LVI-rakennuttajan viran, jolle on budjetissa varattu 0,5 henkilötyövuoden osuus. Perusteluina mainitaan muun muassa, että sisäilmatutkimusten määrä on noussut moninkertaiseksi viimeisen kolmen vuoden aikana.

– Tavoitteena on palkata joku kesäkuun alkuun mennessä, mutta tehtävään on löydettävä oikea henkilö. Uusi LVI-rakennuttaja tulee toimimaan viime vuoden toukokuussa palkatun kaupungin rakennuttajan apuna. Kuten olen aikaisemmin sanonut, vastuullisuutta ei voida ostaa, mutta on aina tarpeen, että joku omassa organisaatiossa pitää kiinni hankkeista ja seuraa niitä, kertoo tekninen päällikkö Ted Bergman.

Kaupunki etsii LVI-rakennuttajaa määräajaksi (1.6.2019–1.6.2021) mahdollisuudella jatkosopimukseen. LVI-rakennuttajan tehtäviin kuuluu LVI- ja rakennustehtävät sekä seuranta-, kunnostus- ja ylläpitoon liittyvät tehtävät erityisesti LVI-puolella. Kelpoisuusvaatimuksena on LVI- tai rakennusinsinöörin koulutus (YH tai diplomi-insinööri), hyvä ruotsin- ja suomenkielen puhe- ja kirjoitustaito sekä alan kokemus.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*