Kaupungintalossa öristään urakalla maaliskuussa

Finntroll lavalla. Mathias “Vreth” Lillmåns vasemmalla Finntroll-yhtyeen kanssa Rockharz Open Air -festivaalilla Saksan Ballenstedtissa kesällä 2016. Kuva: Stefan Bollmann/Wikimedia Commons

Korjattu 16.36: Finntrollin tulevan levyn julkaisuajankohtaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Valtuustosalissa on luvassa hieman tavanomaisesta poikkeavia äänensävyjä Growl It -kurssin aikana 16–17 maaliskuuta.

Sen takaavat pietarsaarelainen Mathias Lillmåns sekä hänen vetämän kansalaisopisto Kombin Growl It -laulukurssille osallistuvat oppilaat. Luvassa on Kombin kurssikevään taatusti erilaisin kurssikokonaisuus.

Kyse ei nimittäin ole mistään perinteisestä laulusessiosta, vaan örinälaulusta. Tämä on aggressiivinen laulutyyli, jossa pyritään tuottamaan ääntä hyödyntämällä pallealihasta ja säröttämällä kurkunpään avulla ääntä, rasittamatta kuitenkaan äänihuulia. Tyyli on tullut tutuksi etenkin death metal -musiikkigenren kautta.

Koulumaailma tullut tutuksi

Lillmåns on muusikko ja toimii muun muassa folk metal -yhtye Finntrollin laulajana, taiteilijanimellä ”Vreth”. Lisäksi hän toimii black/death metal -yhtye Magenta Harvestin solisina ja cruspunk-yhtye Dispytin laulajana ja basistina.

Mathias ”Vreth” Lillmåns

  • Ikä: 36 vuotta.
  • Ajankohtaista: Finntrollin laulaja (vuodesta 2006), Magenta Harvestin laulaja sekä Dispytin laulaja ja basisti – ja Growl It -kurssin vetäjä Paraisilla maaliskuussa.
  • Työskentelee myös freelance-ääniteknikkona ja tuottajana oman firmansa kautta.
  • Työstää tällä hetkellä uutta aineistoa Finntrollin kanssa. Dispytin kanssa suunnitteilla keväällä starttaava Suomen kiertue. Tällä hetkellä keikkoja on luvassa ainakin Helsingissä, Porissa ja Pietarsaaressa.

– Itse asiassa koko kurssi tuli jokseenkin puskista. Eräs tuttu oli ehdottanut minua vetäjäksi, kun kansalaisopisto haki tämän tyylin lauluopettajaa.

Kun he soittivat, en oikeastaan empinyt lainkaan. Olen jo muutaman vuoden ajan ollut myös koulumaailmassa mukana, Lillmåns kertoo.

Hän on vuodesta 2016 lähtien toiminut Pietarsaaressa toimivan ammattikorkeakoulu Novian musiikkilinjan opiskelijoiden mentorina ja konsulttina, ja ollut mukana avaamassa ovia heille.

– Olen pitänyt joitain yksityistuntejakin, mutta mitään vastaavaa isommalle ryhmälle en koskaan ole ollut toteuttamassa. Minulla on käytännössä vapaata maaliskuussa, kun olemme Finntrollin kanssa palanneet Israelin ja Ranskan keikkamatkoilta, joten tämä sopi hyvin kalenteriini.

Lillmåns toteaa, että iän karttuessa on hyvä olla myös jotain arkisempaa vastapainoia kiertue-elämälle.

Ei ennakkovaatimuksia

Kombin kevätlukukauden esitteessä kurssikuvauksessa todetaan, ettei kurssi vaadi ennakko-osaamista. Toisaalta ainakin jonkinasteinen kiinnostus raskaampaa musiikkia kohtaan olisi suotavaa.

– Henkilökohtaisesti toivon mukaan aktiivisia muusikoita ja musiikista kiinnostuneita. Vantaalla järjestetty hevilaulukurssi oli ehkä hieman erityyppinen, ja keskittyi enemmän aggressioiden purkamiseen. Paraisille toivon ennen kaikkea muusikoita, jotka ehkä hakevat omaa tyyliään tai haluavat kehittää sitä.

Itseoppinut örisijä

Örinälaulu vaatii harjoittajaltaan jonkin verran osaamista, sillä väärin tehtynä siitä voi olla vahinkoa.

– Aloitin itse oikeastaan täysin nollatilanteesta 1990-luvun puolivälissä. Opettelin tyyliä kokeilemalla kepillä jäätä ja ajoittain kului melko paljonkin Mynthonia ja teetä. Se tosin johtui juuri siitä, etten vielä hallinnut oikeaa tekniikkaa. Siihen aikaan esikuvat olivat harvassa eikä kursseja ainakaan kansalaisopistolla järjestetty. Tänä päivänä oppiminen on paljon helpompaa, sillä tarjolla on runsaasti aineistoa netissä ja dvd:llä.

Nuorena ja innokkaana treenikertoja oli kolme viikossa ja tekniikkakin löytyi melko nopeasti.

– Kun ei enää satu, niin tekniikka on oikea, hän nauraa.

Soittolista etukäteen

Ennen kaksikielisen kurssin alkua Lillmåns lähettää osallistujille kyselyn, jonka avulla hän pyrkii selvittämään osallistujien musiikkimieltymyksiä ja löytämään kourallisen kappaleita, joihin hän perehtyy syvällisemmin. Jotkut osallistujat saattavat olla enemmän kiinnostuneita modernimmasta tuotannosta, toiset taas ovat vanhemman koulukunnan puolestapuhujia.

– Tämän musiikkilajin alatyyppien määrä on melkoinen, joten aivan kaikkia emme millään voi käsitellä. Tavoitteena on kuitenkin perehtyä muutamiin kappaleisiin perusteellisemmin. Kurssi käynnistyy kuitenkin yleistason jutustelulla ja kysymys/vastaus -sessiolla ennen kuin sukellamme sen syvemmälle, Lillmåns toteaa.

Mistä ihmeestä saitte idean örinäkurssista, se vaikuttaa melko kaukaa haetulta?
– Itse asiassa idea tuli Ylen Puoli seitsemän -ohjelman insertistä, jossa vierailtiin Vantaan aikuisopiston heavylaulukurssilla. Se oli uskomattoman suosittu ja täyttyi nopeasti. Halusimme kokeilla jotain samantapaista Paraisilla kevään jännittävänä uutuutena. Nyt kun saimme Mathias Lillmånsin opettajaksi, onkin mielenkiintoista nähdä minkä verran kurssille on tulijoita. Jo ennen ilmoittautumisen avaamista tiistaina kurssista oli kyselty jonkin verran, kurssisuunnittelija Solveig Vesterlund Kombista toteaa.

Growl It Paraisten kaupungintalolla 16.–17. maaliskuuta. Luvassa sekä lauantaina että sunnuntaina neljän tunnin mittainen laulusessio. Lisätietoa ja ilmoittautumiset kombi.parainen.fi.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi