Käsipallokausi alkaa

Jo sunnuntaina se alkaa Paraisilla – ja vuoden turunmaalainen käsipallokausi aloitetaan varsinaisesti jo huomenna, kun ÅIFK:n miehet kohtaavat Atlas Vantaan cupissa. Ja sunnuntainkin ottelussa, missä PIF-miehet kohtaa BK-46:n kyse on cupista, joka valitettavasti on herättänyt kysymyksiä vähäisen osanottajamääränsä vuoksi.

Miesten puolella tänä vuonna osanottajia on 12 joukkuetta, naisten puolella ainoastaan kahdeksan (ja kun ensimmäinen ottelu päättyi luovutukseen, on luku käytännössä seitsemän).

Itse asiassa asia voi olla niin, että tosissaan satsaavien määrä käsipallossa on yksinkertaisesti vähentynyt – parhaat ovat jääneet jäljelle.

Yleisesti tuntuu siltä, että käsipallo on Suomessa jonkinlaisessa käymistilassa. Niiden seurojen lukumäärä, jotka satsaavat ja pelaavat korkeimmalla tasolla, on pienempi kuin aikaisemmin, mutta toisaalta kärki on kovempi – ainakin kun Cocks pelaa korkeimmalla mahdollisella seurajoukkueiden tasolla Mestareiden liigassa myös tällä kaudella.

Dickenin ja HIFK:n miehet pelaavat Challenge cupissa, HIFK:n naiset EHF-cupissa, kokenut ruotsalainen Ola Lindgren tuli miesten maajoukkueen päävalmentajaksi – mutta kaikesta positiivisuudesta huolimatta tuntuu siltä, että lähtötaso on kevyempi kuin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin korkeimmalla sarjatasolla oli joukko joukkueita, jotka sittemmin on laitettu pakettiin tai jotka ”jäähdyttelevät”: HC Dennis, HC Fenix, HC West, Giants, Kiffen, Real, Arsenal, EIF, HC HIK, Dynamo Riihimäki, Vantaan Sparta (naiset), Sparta (naiset), ÅIFK (naiset), Atlas (naiset)…

Naisten puolella SM-sarja pelataan toista vuotta peräkkäin vain kuudella joukkueella, kun taas miesten SM-liiga kutistui kahdeksan joukkueen sarjaksi, kun Hanko ja Atlas kiittivät ja pokkasivat.

Toiseksi korkeimmissa sarjoissa ei ole pitkään aikaan ollut montakaan puhdasta edustusjoukkuetta, vaan niistä on pääosin tullut seurojen kakkos- tai kolmosjoukkueiden sarjoja ilman minkäänlaisia nousutavoitteita. Tragikoomisten liigakarsintojen lopettaminen oli ehdottomasti oikea askel oikeaan suuntaan kehitystä ajatellen.

Pelaajaryhmät jäljelle jääneissä miesten joukkueissa eivät ole myöskään erityisen leveitä – kun liiton ensi torstaina järjestettävä lehdistöpäivä lähestyy on joukkueiden keskimääräinen pelaajaryhmä 19,6 pelaajaa. Kymmenen vuotta sitten, kaudella 2009–10, vastaava luku oli (yhdeksällä joukkueella) 23,1.

Siitä huolimatta ei pidä vaipua epätoivoon. Itse asiassa asia voi olla niin, että tosissaan satsaavien määrä käsipallossa on yksinkertaisesti vähentynyt – parhaat ovat jääneet jäljelle.

Junioritoiminta Suomessa – ja Paraisilla – voi hyvin. Pelaajalisenssien määrä viime kaudella oli käsipalloliiton mukaan isompi kuin koskaan aikaisemmin (yhteensä 4 224 kappaletta). Tänä syksynä toiminta on aloitettu Sipoossa.

Suomen käsipalloliitto täyttää 80 vuotta toukokuussa 2021. Toivottavasti silloin saadaan juhlia iloisempien merkkien vallitessa ja että silloin on enemmän seuroja, joilla on aktiivista ja kilpailuorientoitunutta toimintaa myös aikuistasolla.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*