Kalakamut kohti uusia seikkailuja

Hauki on hauska. Kalakamut tutustuttavat lapset vedenalaiseen elämään. Keväällä lasten piirrustukset ja muut luomukset asetetaan näytteille. Kuva: Mikael Heinrichs.
Hauki on hauska. Kalakamut tutustuttavat lapset vedenalaiseen elämään. Keväällä lasten piirrustukset ja muut luomukset asetetaan näytteille. Kuva: Mikael Heinrichs.
Syksyn ja kevään aikana Paraisten päiväkodeissa kiertävät kalakamut opettavat lapsille uusia asioita vedenalaisesta elämästä. Ensimmäisenä vuorossa olivat Knattebon ja Peikkorinteen päiväkodit.
Kalakamut on Paraisten kaupungin, Saaristomeren biosfäärialueen sekä Turun seudun jätehuolto TSJ:n yhteinen hanke, joka sai alkunsa kuntaliitoksesta.
Tiistai-aamuna Bläsnäsin rannasta liikkeelle lähtenyt kolmas kalakamukierros sai arvoisensa lähtölaukauksen, kun kaupunginjohtaja Patrik Nygrén ja päivähoidon päällikkö Pia Hotanen olivat paikalla.
Kalakamut ovat joukko pehmokaloja, jotka matkaavat sumpussaan ja herättelevät lasten uteliaisuutta luontoa ja ympäristöä koskevia asioita kohtaan. Tänä vuonna Kalakamujen teemana on maailma merenpinnan alla.
Mukanaan Kalakamuilla on Antonia Ringbomin kuvittama kaksikielinen vihkonen, jossa kerrotaan, miksi ne ovat nousseet maihin. Millaisia eri lajeja ja elinympäristöjä pinnan alla onkaan ja millaiset ympäristöongelmat kamuja huolestuttavat? Millä tavalla me ihmiset voimme auttaa ja tehdä merestä puhtaamman? Näitä kysymyksiä päiväkodeissa pohditaan lasten kanssa kalakamujen vierailun aikana.
– Viime vuonna seikkailun teemana oli jätteiden käsittely, nyt vedenalainen elämä. Kalakamut kiertävät kaupungin kaikissa päiväkodeissa, ja keväällä on vuorossa kiertävä näyttely, biosfäärialueen koordinaattori  Julia Scheinin kertoo.
Lasten tekemät kuvat, piirustukset ja muu materiaali kootaan yhteen Paraisilla Perhetalo Ankkurissa ja saariston kirjastoissa toukokuussa järjestettäviin näyttelyihin. Kalakamujen reissua voi seurata myös blogissa.
– Olemme kehitelleet jonkin verran valmista aineistoa henkilökunnan käyttöön, muun muassa mahdollisten aktiviteettien suhteen, mutta lasten ehdoilla edetään. Lapset saavat oivaltaa ja olla luovia, Hotanen sanoo.
Kalakamut ovat löytäneet paikkansa lasten mielissä, sillä monet esikoululaiset tietävät heti mistä on kyse. Rantaviiva tutkittaessa
löytyy runsaasti jännää katsottavaa, eikä oppiminen tunnu lainkaan oppimiselta – vaan hauskalta.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi