Islanninhevosella maastoon? – Paraisilla se onnistuu

Hallkatla frá Forsnäs. Kuusivuotias Ellen Vikström pääsi mukaan ratsastusretkelle Hyvilempin kylässä sijaitsevalle Wilhelmsbergin islanninhevostallille. Melina Sandelin on avustamassa. Kuva: Mikael Heinrichs

Islanninhevostalli Wilhelmsberg Hyvilempissä toimii jo kolmatta vuottaan ja hevosten lukumäärä on nyt 14. Näistä 11 on islanninhevosia ja kolme puoliveristä.

Normaalisti tarjolla on 4-5 retkeä viikossa vaihtelevilla pituuksilla: aina tunnin tutustumisesta kolmen tunnin maastoretkiin. Pidempi maastoretki on usein 16-18 kilometriä asiaankuuluvine taukoineen. Hiihtoloma- ja kesäloma-aikaan järjestetään erikoisohjelmaa leireineen – varattavissa on myös yksityistilaisuuksia yrityksille, syntymäpäiville tai polttareihin.

Tallin toiminnasta vastaavat Sari Haijanen ja Bror Engström, mutta toisinaan mukana on myös harjoittelijoita, jotka auttavat retkillä. PK:n vieraillessa vuorossa on Turun Ammatti-instituutissa matkailua opiskeleva Melina Sandelin.

Aiempi kokemus suotavaa

– Pääasiallinen kohderyhmämme ovat hieman kokeneemmat ratsastajat, lähinnä aikuiset, koska hevosia täytyy osata hallita maastossa. Lisäksi teiden ja siltojen varrella on kulkureittejä, joissa voidaan kohdata autoja, kertoo Haijanen.

Jos ei ole kokemusta, ratsastusretki aloitetaan kentällä tai vaihtoehtoisesti joku taluttaa hevosta. Kaikki ratsastukset räätälöidään ratsastajan tason mukaan.

Tallilla ei ole tällä hetkellä lainkaan palkallista työvoimaa.

Rentoutumaan ja nauttimaan omasta ajasta

– Useimmilla meille tulevista ratsastajista on jo aikaisempaa ratsastuskokemusta, mutta heillä on ehkä ollut pidempi tauko. Useimmiten kyseessä on ratsastaja, joka ei tule suorittamaan, vaan rentoutumaan luonnossa ja nauttimaan ”omasta ajasta”, sanoo Haijanen.

Viime kädessä alueella ei ole montaakaan tallia, jotka tarjoavat säännöllisiä maastoretkiä – ja useat tulevat ratsastamaan kauempaakin. Maasto Paraisilla sopii hevosille hyvin ja muun muassa säännöllisiä retkiä tehdään Ybbersnäsin suuntaan – mikä toisinaan saa kauempaa saapuvat ratsastajat säpsähtämään viime vuoden Airiston Helmen uutisoinnin vuoksi.

Tallilla on kymmenkunta säännöllistä ratsastajaa, joilla on myös ”omat” vakiohevosensa, joita he hoitavat ja joilla he ratsastavat.

Islanninhevoset ovat erilaisia

Islanninhevosia pidetään ympäri vuoden Islannissa ulkona suurissa laumoissa – ja sama pätee myös Suomessa.

Islanninhevoset ovat luonnostaan vahvoja ja kestäviä ja niillä on hyvä työmoraali. Ne viihtyvät laumoissa ja niillä on paksu turkki – lämmin talli on niille liiankin lämpöisä. Näin ollen hevosilla on pihatto, jonne ne pääsevät halutessaan suojaan tuulelta, sateelta ja myös lämmöltä. Muuten ne viihtyvät erinomaisesti isossa ulkoaitauksessa..

Vierailumme aikana teemme tuttavuutta seitsemänvuotiaan Hallkatla Frá Forsnäsin kanssa, joka on kasvatettu Suomessa ja nimensä saanut Laihialla sijaitsevan tallin mukaan. Tavallisesti melko päättäväinen tamma on tällä kertaa oikein hyvällä tuulella.

Tavlvivarusteet. Maastoon suuntaavilla islanninhevosilla on talvikengät ja tilsakumit, jotta lunta ja paakkuja ei kerry kavion ja kengän väliin. Kuva: Mikael Heinrichs

Hiihtolomaleiritys on juuri päättynyt ja makkaran grillaus on käynnissä, kun toimittaja avustajineen saapuu.

– Hevoset kyllä huomaavat, että kyseessä on lapsia ja ovat silloin varovaisempia kuin aikuisten kanssa, todistaa Haijanen.

Paraisten islanninhevostallista löytyy lisätietoa osoitteessa www.paraistenislanninhevoset.com.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää