Hyvää itsenäisyyspäivää, Suomi

Olen aina ollut hyvin isänmaallinen. Suomi on minulle rakas maa. Suomi on kaunis maa. Suomessa on hyvä olla ja Suomessa on hyvä asua. Yksinkertaisesti, Suomi on maailman paras maa.

George Orwell, tuo Big Brotherin esi-isä, määritteli isänmaallisuuden aikoinaan seuraavasti: ”’Isänmaallisuudella tarkoitan kiintymystä tiettyyn paikkaan ja erityiseen elämäntapaan, jonka uskotaan olevan maailman paras, mutta ilman halua pakottaa sitä muille ihmisille. Isänmaallisuus on luonteeltaan puolustava sekä sotilaallisesti että kulttuurisesti”.

Minulle isänmaallisuus on nimenomaan kiintymystä Suomeen ja suomalaiseen tapaa elää. Me suomalaiset olemme erikoinen ja myös omalaatuinen kansa. Me joko hyväksymme ulkopuolelta tulleet tai sitten olemme täysin heitä vastaan. Joillekin Suomi on paikka, joka on tarkoitettu vain suomalaisille. Minulle Suomi on ystävällinen maa meille kaikille.

Hyvä kaverini, joka aikoinaan muutti Englantiin, piti Lontoossa asuessaan yllä suomalaisuuttaan ja seurasi tarkkaan maamme tapahtumia ja välillä tiesi jopa maamme asioista paremmin kuin minä. Hänen poikansa Ralph, jonka kummisetä olen, on ylpeä suomalaisista juuristaan, vaikka hän käytännössä puhdas britti onkin. Eräs ohjenuora minulla on elämässäni ollut kaverini Ulkosuomalaisen tarina -nimisen TV2:n ohjelmasarjan haastattelussa sanoma toteamus ”se mitä olen täällä asuessani oppinut, on suvaitsevaisuus”. Lontoo, missä hän asui, kun on melkoinen erilaisten kulttuureiden sulatusuuni. Hyvä ohjenuora myös meille suomalaisille.

Miten sitten määrittelemme suomalaisuuden? Vaikea sanoa, mutta pitää kuitenkin muistaa, että meidänkin juuremme ovat aivan jossakin muualla kuin täällä pohjoisessa. Olemme olleet myös Venäjän ja Ruotsin vallan alla ja noista ajoista meille on jäänyt perintönä vahva ruotsalainen perinne. Tästä syystä Suomi on kaksikielinen maa ja hyvä niin. Tämä on rikkaus, joka meille on suotu.

Suomi on myös urheiluhullu kansa. Meillä on (ollut) keihäänheittäjämme, meillä on (ollut) mäkimiehemme, hiihtäjämme, juoksijamme ja vihdoinkin meillä on myös jalkapalloilijamme, jotka ansaitsevat kansan suurta ihailua ja kunnioitusta. Suomalaisuus ja se määrätty isänmaallinen henki tulee varmasti näkymään ensi kesänä sekä Kööpenhaminassa että Pietarissa, minne tuhatpäiset joukot Huuhkajafaneja matkustaa kannustamaan omaa maajoukkuettamme, missä nimet Kamara, Sparv, Hradecky kertovat paljon maamme kulttuurillisesta rikkaudesta.

Huomenna on siis maamme 103. itsenäisyyspäivä. Olemme siis kohtalaisen nuori kansakunta, mutta olemme vuosien varrella osoittaneet olevamme myös maailmalla arvostettu kansa jo ETYK-kokouksesta ja muista huippukokouksista alkaen. Suomi on maailmalla hyvässä huudossa. Pitäkäämme siitä kiinni myös jatkossa – ollaan suvaitsevaisia, ollaan isänmaallisia ja ennen kaikkea, ollaan suomalaisia. Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi!

Pasila: porilaisten marssi!

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

1 Kommentti

  1. Suomi on kaksikielinen maa ja hyvä niin. Tämä olisi rikkaus Paraisillakin, mikäli myös ruotsinkielisiltä kunnan työntekijöiltä edellytettäisiin ”erinomaista ruotsin ja suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa.” Venäjän ja Ruotsin vallan ajoista Paraisille on jäänyt vahva perinne, että suomen kielen taidosta ei ole niin väliä virkoja täytettäessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*