Hillittyä hysteriaa, kiitos

Maailmaa on nyt ravistellut noin kuukauden ajan Kiinasta Wuhanin alueelta liikkeelle lähtenyt koronaepidemia, johon tätä kirjoitettaessa on maailmanlaajuisesti kuollut yli 3 000 ihmistä. Siis huomattavasti enemmän kuin SARSiin, joka ravisteli maailmaa 2000-luvun alkupuolella ja siihen menehtyi virallisten lukujen mukaan 774 ihmistä. Suomessa SARS-tapauksia ei tuolloin todettu yhtään.

Tällä kertaa Suomessakin on todettu koronatartuntoja tätä kirjoitettaessa seitsemän kappaletta ja Helsingissä karanteenissa on 130 henkilöä. Hallituksen viime viikkoisen tiedotustilaisuuden mukaan maassamme ei kuitenkaan ole – ainakaan vielä – epidemiaa ja jos sellainen tänne tulee, ollaan siihen hyvin varauduttu. No sen toki aika näyttää, mutta toivotaan, että niin ei käy.

Ainakin tällä hetkellä kausi-influenssa on Suomessa paljon vaarallisempi kuin koronavirus.

Lievää hysteriaa ainakin on havaittavissa täällä Lounais-Suomessa, sillä maakunnasta ovat hengityssuojaimet tyystin loppuneet. Herääkin kysymys miksi, jos meillä kerran ei niitä sairastuneita ole? Eihän hengityssuojain suojaa tartunnalta vaan päinvastoin. Se suojaa sairastunutta tartuttamasta sitä muihin. Terve ihminen saattaa jopa itse hengityssuojaa käyttämällä tartuttaa itsensä, sillä asetellessaan suojainta paikalle tai ottaessaan sitä pois, on olemassa suuri tartunnan riski, kun käsittelee sitä käsillään ja on tällä tavalla suorassa kontaktissa hengityselimiin – tämän tiedon sain terveysalan ammattilaiselta. Tässä voisin huomauttaa terveen järjen käyttämisestä lievän hysterian sijaan.

Valitettava tosiasia on myös se, että Suomessa kuolee vuosittain ehkä jopa 500 ihmistä kausi-influenssaan, mutta se ei synnytä minkäänlaista hysteriaa, sillä ”sehän tulee joka vuosi”. Ainakin tällä hetkellä kausi-influenssa on Suomessa paljon vaarallisempi kuin koronavirus. Virallisten tilastojen mukaan Suomessa kuoli influenssaan vuosituhannen alussa 150 ihmistä, kun luku vuonna 2018 oli 450. Olisin siis kuitenkin enemmän huolissani influenssasta kuin koronasta.

Koko tässä hysteriassa on myös yksi naurettava tosiasia. Meksikolaisen Corona-oluen myynti on sukeltanut epidemian alkamisen jälkeen rajusti. Amerikkalainen kyselytutkimuksia tuottava PR-toimisto selvitti, että jopa 38 prosenttia kyselyyn vastanneista ei ostaisi Corona-merkkistä olutta missään tapauksessa. Kaikista 737 kyselyyn vastanneesta 16 prosenttia ilmoitti olevansa epävarma siitä, onko meksikolaisella Corona-oluella ja Kiinasta alkaneella koronaviruksella jotain yhteistä. Siis mitä?!?! Niilläkö jotakin yhteistä? Tyhmiä nuo amerikkalaiset. Minä en joisi Coronaa siksi, että sehän on enemmän vettä kuin olutta!

Sovitaanko siis, että pidetään hysteria hillittynä, pestään käsiämme ja pidetään hygieniasta huolta, eikä osteta niitä hengityssuojaimia ihan turhaan – tosin niitä on tulossa kuulemma myyntiin vasta huhtikuussa – hyvä näin.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi

1 Kommentti

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*