FSSM-hiihdot alkavat tänään – sprintin karsinta alkaa jo iltapäivällä

Valmistelut loppusuoralla. FSSM-hiihtokilpailujen valmistelut ovat loppusuoralla. Kilpailujohtaja Bengt Westerlund, valmentaja Niklas Westerlund ja Pargas IF:n hiihtojaoston puheenjohtaja Patrick Johansson hiihtostadionilla. Kuva: Mikael Heinrichs

Viimeisimpiä säätiedotuksia seurataan tarkkaan kilpailunjohtaja Bengt Westerlundin, Pargas IF:n hiihtojaoston puheenjohtaja Patrick Johanssonin ja valmentaja Niklas Westerlundin kesken.

Edellisviikon ja alkuviikon sade ja lämpö eivät tietenkään olleet sitä mitä toivottiin, mutta hyvien valmistelujen ansiosta ei tarvitse olla huolissaan järjestelyistä. Lunta riittää ja ei ole mitään vaaraa, etteikö kilpailuja voida järjestää Finbyn hiihtokeskuksessa.

– On todella sääli, että maisemat eivät ole kauniin lumisia, mutta ladut ovat leveitä ja hyvässä kunnossa, painottaa Niklas Westerlund.

Pahempaakin keliä osattiin pelätä

Joillekin paikoilla on märkiin kohtiin kerääntynyt roskia, mutta ladut ovat pääasiassa avoimilla paikoilla, joten se ei ole iso ongelma.

– Olimme varautuneet siihen, että sää voi olla haastava ja jopa pahempikin kuin se nyt on. Loppujen lopuksi meillä oli 3-4 viikkoa, kun lämpötila ei laskenut kertaakaan alle nollan ja silloin varmistimme, että saamme keinolunta, sanoo Bengt Westerlund.

Lähes 400 hiihtäjää

Finlands Svenska Skidförbundin mestaruuskilpailut järjestetään kolmen päivän aikana, perjantaista sunnuntaihin, Finbyn hiihtostadionilla. Perjantai on vihitty perinteisen tyylin sprintteihin, lauantai normaalimatkoille vapaalla tyylillä ja sunnuntai päättää kilpailut viesteillä.

Yhteensä 380 hiihtäjää on ilmoittautunut kisoihin. Lauantaina hiihtäjiä on eniten 311 hiihtäjän rientäessä laduille.

– Jonkin verran poisjäämisiä tulee aina ja merkille pantavaa on, että pohjanmaalaisia on pitkän matkan vuoksi vähemmän kuin normaalisti. Siellä on isoja ja aktiivisia seuroja, sanoo Niklas Westerlund.

Kärki puuttuu lauantaina

Miesten ja naisten päämatkoilla oli toiveena saada FSS:n huippuhiihtäjiä, mutta kun ilmoittautumisaika päättyi, joutuivat järjestäjät toteamaan, että osallistujamäärä jäi puoleen normaalista.

– Tähän vaikuttaa tietysti sekin, että pitkät matkat ovat nostaneet suosiotaan ja monet ovat satsanneet perinteiseen, kun lauantain hiihdot hiihdetään täällä vapaalla tyylillä. Mutta nuoremmissa luokissa meillä on paljon osanottajia ja esimerkiksi sprintissä on enemmän osanottajia kuin ennen, sano Niklas Westerlund.

Nimekkäimpiä osanottajia ovat IK Falkenin Hanna Ray ja IF Femmanin Linnea Halonen N20-sarjassa.

Luultavasti sunnuntain matkat keräävät nimekkäimmät matkaan lähtijät sekä miehissä että naisissa.

Iso määrä vapaaehtoisia

– Meillä on järjestäjälistalla 140 nimeä jaettuna niin, että meillä on 100 vapaaehtoista paikalla joka päivä. Asetimme tietysti riman korkealle niin kuin aina, kun kyseessä ovat järjestelyt ja olemme todella kiitollisia, että näin moni on lähtenyt mukaan. Monelle tulee pitkiä päiviä, painottaa Patrick Johansson.

Golfravintola on auki kisojen ajan ja stadionalueella on kahvin ja makkaran myyntiä. Lauantaina paistetaan myös vohveleita, joita myydään kisojen ajan.

Paraisten kaupunginjohtaja Patrik Nygrén toimii kisojen suojelijana ja toivottaa kilpailijat ja yleisön tervetulleeksi lauantaina.

Lumella vuorattu heinäkasa näköalalla hiihtoaluetta kohden hiihtotornin takana toimii katsomona, mutta osa siitä tulee olemaan rajattuna, koska Piffen-TV lähettää kilpailuja suorana lähetyksenä kaikkina päivinä.

– Alueella on myös paljon hyviä paikkoja, joista yleisö näkee todella hyvin, mitä maastossa tapahtuu. Olen vakuuttunut siitä, että tämä on ruotsinkielisen Suomen yleisöystävällisin kolmen kilometrin rata. Esimerkiksi rajakiviröykkiön luota näkee hiihtäjien menevän ohi neljä kertaa, sanoo Bengt Westerlund.

Monipuolisin seura -titteli tavoitteena

FSS:n hallitus on perustanut uuden palkinnon, joka jaetaan mestaruuskisoissa ja se kulkee nimellä ”Monipuolisin seura”. Palkinnon tarkoituksena on houkutella seuroja hankkimaan lisää osallistujia mestaruuskisoihin. Pisteet jaetaan parhaiten sijoittuneille yksilöhiihtäjille ja viestijoukkueille, kuten myös kaikille, jotka tulevat maaliin. Seura, joka kerää eniten pisteitä kisojen aikana, voittaa palkinnon.

– Totta kai tarkoituksemme on voittaa palkinto ja meillä on etuna se, että hiihdämme kotiladuilla ja meillä on paljon osanottajia. Olemme jo usean vuoden ajan ottaneet eniten mitaleita kisoissa, mutta taso joissakin junioriluokissa on noussut ja junioreiden välillä on vuosittain suuria vaihteluja. Meillä on mukana myös monta ikämieshiihtäjää, sanoo Niklas Westerlund.

Pargas IF isännöi FSSM-kisoja viimeksi 2014, jolloin lämmön vuoksi oli isoja ongelmia. Ensimmäistä kertaa kun Piffen järjesti FSSM-kisat vuonna 2001, jouduttiin kaksi kilpailupäivää siirtämään kolme viikkoa eteenpäin kovien pakkasten vuoksi – tänä vuonna sellaisia ongelmia ei ole.

Tällä hetkellä ennusteet lupaavat useita lämpöasteita perjantaille ja lauantaille ja muutamaa miinusastetta sunnuntai aamupäivälle. Auringon pitäisi myös kurkistella lauantaina ja sunnuntaina.

Lindroos ja Westerlund tähtäävät korkealle

PK:n vieraillessa hiihtostadionilla, ovat Anni Lindroos ja Wilma Westerlund ladulla. Molemmat tähtäävät mitaleille omissa kilpailuissaan – ja ottavat osaa viestiin naisten luokassa. Perjantaina vuorossa on tyttöjen 18-vuotiaiden sprintti ja lauantaina Westerlund hiihtää N17 ja Lindroos N18 sarjassa.

Mitaliehdokkaita. Pargas IF:n Wilma Westerlund (oik.) ja Anni Lindroos ovat aina menestyneet viesteissä – mutta tällä kertaa he kilpailevat naisten sarjassa viestissä. Kuva: Mikael Heinrichs

Asiaan kuuluu, että molemmat ovat olleet samassa viestijoukkueessa viimeisen 7 vuoden aikana eri juniorijoukkueissa – ja aina voittaneet.

– Sprintissä tähtäämme molemmat voittoon, joten luvassa on varmaan kaksoisvoitto Piffenille, sanoo Lindroos.

Miten sitten on viestissä? Olen kuullut, että silloin menee hyvin, kun te olette samassa joukkueessa?
– Kyllä, mutta nyt naisten luokassa se on selvästi vaikeampaa, joten joudumme odottamaan muutaman vuoden, että se on ajankohtaista, mutta maistuisihan se hyvältä, jos pystyisimme haastamaan jo nyt, sanoo Westerlund.

Miltä tuntuu kilpailla kotiradalla?
– Tietysti toivon, että mahdollisimman moni tulee paikalle kannustamaan ja että saamme yleisöltä hyvän tuen, sanoo Lindroos.

– Tietysti meille on pieni etu siitä, että olemme pystyneet kilpailemaan ja harjoittelemaan samoilla laduilla, taktiikka on jo sovittu, nauraa Westerlund.

Muuttuneet liikennejärjestelyt kisojen aikana

Finbyntie suljetaan perjantaina heti Viggenin liittymän jälkeen. Kaikki liikenne kilpailualueelle tapahtuu Sydmontien kautta golfradan pysäköintialueelle ja pysäköinti on sallittua myös golfradan rangella.

Kuntoilijoille pääsy hiihtoladuille on suljettu viikonlopun ajan, kun alue on suljettu torstai-illasta sunnuntai-iltapäivään.

– Mutta golfradan ladut ja pururataa pitkin sekä kauempana olevat ladut ovat käytössä, joten valittavana on kymmenisen kilometriä latuja, sanoo Niklas Westerlund.

Kilpailujen lähtölistat ja tulokset löytyvät Pargas IF:n kilpailusivuilta.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää