Albin Granlund haaveilee EM-kisoista

Albin Granlund toivoo Suomen miesten maajoukkueelle paikkaa EM-lopputurnauksessa. Kuva: Timo Järvenpää

Suomen jalkapallomaajoukkueen esitykset syksyn Kansojen liigassa nostattivat maahamme pienen jalkapallobuumin ja pitkästä aikaa ja jopa aivan aiheellisesti, se nostatti myös esiin haaveet selviytymisestä jalkapallon arvokisoihin, tällä kertaa vuoden 2020 EM-kisoihin. Yksi tässä menestyksessä mukana olleista oli myös Pargas IF:n kasvatti Albin Granlund.

– Kyllä tässä unelma EM-kisoista elää. Toivottavasti saan olla mukana tällä matkalla loppuun asti ja toivottavasti selviämme ensimmäisenä suomalaisena joukkueena kisoihin, haaveilee Granlund.

Pitkä kierros

Granlund ei ole enää yli kymmeneen vuoteen edustanut Piffeniä. Piffenistä lähdettyään hän pelasi ÅIFK:ssa sekä Kakkosta että Kolmosta ja tämän jälkeen neljä kautta Rovaniemen Palloseurassa Liigaa ja Ykköstä. IFK Mariehamnissa vierähti sen jälkeen neljä liigakautta ennen siirtymistä Ruotsiin Örebro SK:n riveihin.

Aika Maarianhaminassa oli Granlundille onnistunut tai voidaan sanoa, että jopa enemmän kuin onnistunut. Rovaniemellä saavutettu Suomen cupin voitto sai nimittäin kylkeensä toisen cupin voiton, Suomen mestaruuden, ottelut Mestareiden liigan karsinnassa Legia Varsovaa vastaan ja tietysti paikan Suomen jalkapallomaajoukkueessa.

– Aika Maarianhaminassa oli hyvää aikaa. En ollut vielä mennessäni kovin tunnettu pelaaja, mutta heti ensi hetkistä lähtien tuntui siltä, että sovin sinne hyvin, muistelee Granlund.

Maarianhamina oli onnenpotku

Neljän vuoden aikana ehti tapahtumaan paljon myös kentän ulkopuolella, sillä Maarianhaminasta hän löysi myös tyttöystävän. IFK:n viime kauden esitykset vetivät mielen hieman matalalle.

– Mikä oikein meni pieleen? Hyvä kysymys, johon on vaikea antaa vastausta. (Gabriel) Petrovicin loukkaantuminen avauspelissä oli toki iso isku ja joukkueen vaihtuvuus kauteen lähdettäessä oli ehkä liian suuri. Edellinen joukkue kun oli ollut pitkään yhdessä. IFK päästi liikaa helppoja maaleja ja vastaavasti silloin ei tehty, kun hallittiin peliä. Nyt kuitenkin näyttää taas aika hyvältä, pohtii Granlund.

Kesällä 2015, kun teimme Granlundin kanssa haastattelua maarianhaminalaisen hotellin aulassa, haaveena oli pääsy ulkomaan kentillä. Vuosi sitten tämä konkretisoitui, kun Örebrosta tuli marraskuun lopulla sopimustarjous.

– Olin saanut hyvän tarjouksen SJK:lta, mutta ÖSK:n tarjousta en kauaa miettinyt, vaan halusin lähteä Ruotsiin. Kävin sen jälkeen tutustumassa seuraan ja sopimus oli sillä selvä, kertoo Granlund.

Kovempi taso Ruotsissa

Lievä vamma hankaloitti Granlundin alkukautta, mutta vakiinnutettuaan paikkansa joukkueessa vyölle kertyi 20 ottelua Allsvenskanissa, joista 14 avauskokoonpanossa. Maalitili jäi ainakin tällä kaudella avaamatta, mutta eihän Granlundia muutenkaan minään maaliruiskuna pidetä. Saldona kun on kahdeksalta liigakaudelta kaksi maalia, joista toinen Turun Interiä vastaan.

Örebrossa Granlud pelasi hyökkäävässä roolissa viiden puolustuslinjassa vasemmalla wing backina, vaikka oikea puoli on hänelle luontevampi paikka pelata. Mutta poikkeaako se Ruotsin taso niin paljon Suomen tasosta kuin väitetään?

– Taso on kovempi. Siellä on parempia pelaajia koko joukkueellinen, mutta ei se ero niin suuri ole mitä väitetään. Taktinen osaaminen siellä on eri luokkaa ja itsekin olen oppinut taktisesti paljon. Välillä peli on todella hidasta, mutta sitten kun tapahtuu, niin tapahtuu nopeasti, sanoo Granlund.

Suurin ero Ruotsin ja Suomen välillä on tietysti futiskulttuurissa, mikä on Ruotsissa aivan eri luokkaa ja toki se palkkakin on hieman parempi kuin Suomessa.

– Itse asiassa ei se minun palkka nyt kovinkaan paljon parempi ole kuin se oli Suomessakaan. Hienoa on myös päästä pelaamaan liigapelejä isoille stadioneille AIK:n, Hammarbyn, Djurgårdenin, Malmön jne. vieraana, jatkaa Granlund.

Viihtyy Örebrossa

Granlund viihtyy myös kaupungissa, missä kulttuuri on kuitenkin aika samanlaista kuin Suomessa. Oikeastaan ainoa ero on kielessä. Merkittävää on myös se, että tyttöystävä on matkassa mukana.

Granlundilla on vielä sopimusta jäljellä Örebron kanssa kaksi kautta ja tärkeimpänä päämääränään näille kahdelle vuodelle hän asettaa oman pelinsä kehittämisen.

– Voisin olla vieläkin parempi pelaaja ja tosi hyvä Allsvenskan-pelaaja. Myös tehoja olisi hyvä löytää ja tietysti yksi päämääristä on jatkaminen maajoukkueessa, toteaa Granlund.

Haluaa eteenpäin

Unohtaa ei toki sovi sitäkään, että Granlund haaveilee edelleen pelaamisesta vieläkin kovemmassa liigassa.

– Motivaatio eteenpäin menemisessä on korkealla, huomauttaa Granlund.

Vaikka mies on ollut poissa Paraisilta yli kymmenen vuotta, ei hän ole juuriaan ja Piffeniä unohtanut. Viime tammikuussa hän muun muassa vieraili Piffenin 07-poikien harjoituksissa ja kolme vuotta sitten hän oli iloinen Mathias Lindströmin paluusta seuran toimintaan ja samaa mieltä hän on myös Stefan Strömborgin paluusta.

– On tosi hyvä asia Piffenille, että ”Stefu” tuli takaisin. Hän teki todella hyvää työtä edelliskerralla ja loi seuralle omaa identiteettiään. Siitä on nyt hyvä jatkaa, kehuu Granlund.

Aika siis näyttää, toteutuvatko Granlundin toiveet paikasta jalkapallon EM-kisoissa ja siirrosta vielä isompaan liigaan. Kaikki mahdollisuudet ainakin ovat olemassa.

Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@parnet.fi

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*