Evenemang inhiberas i rask takt – uppdaterad 16.3 kl. 11

Uppdaterad måndag 11:00

I enlighet med regionförvaltningsverkets förbud av publikevenemang för över 500 personer har flera evenemangsarrangörer bestämt sig för att ställa in evenemang, också sådana som förväntas dra långt färre än 500 åskådare.

NTM-centralen varnar

Egentliga Finlands Närings-, Trafik- och Miljöcentral avråder från fritidsresor till skärgården och vill uppmärksamma folk om att coronaviruset och karantäner kan orsaka förändringar i färjornas och förbindelsebåtarnas tidtabeller.

Skolorna avvaktar

För grundskolornas del är budet för tillfället att undervisningen fortsätter som vanligt på måndag, men man har gjort förberedelser för eventuell distansundervisning. Föräldrar och vårdnadshavare informeras om åtgärder via Wilma.

Konstskolan Pictura meddelade i söndags att Picturas styrelse fattat beslutet att konstskolan stängs för en månad framöver. Man överväger hemuppgifter för konstskolans elever.

Åbolands hantverks hantverksskola och musikinstitutet Arkipelag följer de direktiv som Regionförvaltningsverket ger beträffande skolornas verksamhet och fortsätter sin verksamhet normalt tills något annat meddelas.

Studentexamensnämnden har tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet beslutat att tidigarelägga de dagar då proven i realämnen skrivs.

De prov som planerats för den tredje studentexamensveckan våren 2020 flyttas till den andra veckan och avläggs således redan tisdagen den 17 mars och torsdagen den 19 mars, skriver Studentexamensnämnden på sin webbsida.

Första och andra årets studerande vid gymnasierna i Pargas har distansstudier denna vecka för att man ska kunna säkerställa att det finns tillräckligt med personal för att skrivningarna ska kunna genomföras. Matsalen är öppen och gymnasisterna kan komma till skolan för att äta lunch, men ingen undervisning ordnas.

Medborgarinstitutet Kombi stängs ner denna vecka och man tar ställning till fortsättningen under veckans lopp.

Idrottsserierna tar paus

Pargas IF:s fotbollssektion ställer in all tävlings- och träningsverksamhet fram till den 31.3 medan handbollssektionen gör samma sak fram till den 19.3 då handbollförbundets förbundsstyrelse sammanträder för att göra en ny lägesbedömning.

Inhiberade idrottsevenemang i Pargas i detta nu inkluderar handbollens juniormatcher 13–19 mars, handbollsligamatchen PIF–GrIFK den 15.3 samt ParSports hemmamatcher i division 3-kvalserien den 14 och 15 mars. Dessutom är innebandysäsongen avslutad, vilket betyder att det inte blir några fler matcher för SC Wolves, Pargas IF eller Nagu IF denna säsong.

Knytkalas och revy inhiberas, Findus likaså

Röda Korset har beslutat att ställa in det inplanerade knytkalaset den 21 mars som var en del av den riksomfattande veckan mot rasism medan Teaterboulage inhiberade de två sista föreställningarna av Pargasrevyn ”Erstans pärla (Wash and go).

Barnens Estrads föreställningar av pjäsen ”Findus flyttar ut” i lördags inhiberades likaså.

KDC Dance Studio ställer in sin verksamhet till och med den 22 mars, skriver företaget på sin webbsida. Vid behov kan uppehållet förlängas.

Bio Sydväst ställer tillsvidare in alla inplanerade bioföreställningar.

Alla evenemang i biblioteken i Pargas stad är inhiberade tillsvidare.

Röda Korset ställer in alla sina evenemang, träffar och grupper.

– Styrelsen för Röda Korsets Pargasavdelning beslöt om saken på ett extra möte. Humana kommer också att hålla stängt, eftersom det är viktigt att våra frivilliga är funktionsdugliga ifall vår hjälp behövs, säger Pargasavdelningens ordförande Jeanette Laaksonen.

Scoutkåren St. Simons Sjöfarare har inhiberat alla veckomöten och program i enlighet med Finlands Scouters rekommendation fram till den 15 april.

Kräldjursutställningen som skulle äga rum i Brankis i dag den 16.3 är inhiberad. Utställningen i Karis i helgen blev vårens sista. Man återkommer med nya besked gällande höstsäsongen i ett senare skede.

Församlingarna begränsar verksamheten

Kyrkoherdarna Harry S. Backström vid Väståbolands svenska församling och Juho Kopperoinen vid Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta meddelade i samband med uppmärksammandet av årsdagen av vinterkrigets slut att Pargas kyrkliga samfällighet begränsar all verksamhet förutom gudstjänster och förrättningar tillsvidare. Det betyder bland annat att barn- och ungdomsverksamheten, körer med mera tar paus på obestämd tid.

Eftermiddagsverksamheten är igång så länge som skolorna hålls öppna.

– Från och med måndagen den 16 kommer kyrkan att vara öppen dagligen mellan 10 och 19 och vi kommer att inrätta en samtalstjänst, konstaterar Backström.

Diakonimottagningen i Pargas kommer att betjäna som vanligt, måndag till torsdag kl. 9–10. Vill man undvika att sitta i väntrummet med andra går det bra att ringa diakonin och boka en tid utanför mottagningstiden. Eftersom en del kanske blir sittande hemma mer än vanligt med en växande oro över sjukdomsspridningen, kommer församlingen att upprätthålla en telefonjour som man kan ringa till om man känner sig ensam och orolig och behöver någon att prata med.

Församlingarnas gemenskapscafé Tillsammans–Yhdessä kan under dessa omständigheter inte erbjuda möjlighet till socialsamvaro kring kaffebordet, men matutdelningen fortsätter. Det kommer således att vara möjligt att besöka Pargas församlingshem för att få sig en matkasse.

Missionsboden i Pargas håller tills vidare öppet som vanligt. Vi ber dock alla som känner sig krassliga eller nyligen varit sjuka att vänta med att besöka Missionsboden till en annan gång.

Pastorskansliet i Pargas håller öppet som vanligt, vardagar kl. 9–12.30 samt torsdagar kl. 18–19 på kvällen.

Fullmäktige ställs in

Pargas stadsfullmäktiges sammanträde tisdagen den 17 mars ställs in, meddelar fullmäktiges ordförande Tarja Rinne (SFP) på stadens webbplats.

Artikeln uppdateras

Institutet för hälsa och välfärd THL:s senaste information om läget med det nya coronaviruset hittas här.

Artikeln uppdateras kontinuerligt då vi får tillgång till ny information.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*