Elrullstolslandslaget håller try out-tillfälle i PIF-center

Landslagets try-out. Under lördagen kommer FC Inter Powerchairs Aaron (t.v.) och Alex Lundell att delta i landslagets try out-tillfälle. Foto: Mikael Heinrichs

Landslagsverksamheten startar upp med sikte på hemma-EM i Pajulahti nästa maj. Första samlingen är i Pargas.

På lördag fylls PIF-center igen av elrullstolsfotboll då landslaget håller den första av två try out-tillfällen i hallen. Den andra äger rum om några veckor i Pajulahti i Nastola, nära Lahtis. Det är också där som Nation’s Cup – alltså EM-slutspelet – ordnas i maj 2019.

Ung gren i Finland

Som arrangör är Finland automatiskt kvalificerade – och kommer att möta på tufft motstånd då grenen har uppemot tjugo år på nacken till exempel i Frankrike, Tyskland och England.

– I Finland har man utövat grenen seriöst i ungefär 3–4 års tid, berättar Pargasbon Erik Lundell som är landslagstränare och tränare för Åbolaget FC Inter Powerchair.

Hans båda söner Alex och Aaron Lundell spelar i FC Inter som är regerande och mångfaldiga finska mästare i grenen. Inter kommer dessutom att spela Champions Cup i höst i Danmark – elrullstolsfotbollens motsvarighet till Champions League.

– Det blir utan vidare spännande och intressanta tio månader för grenen i Finland och för vår egen del, säger Lundell.

FM-turnering i fjol

Det här är ingalunda första gången som elrullstolsfotbollen figurerar i PIF-center, eftersom den första officiella tävlingsmatchen som spelades i hallen i januari 2017 faktiskt också var just elrullstolsfotboll. Den gången spelades en FM-turnering i Pargas – och Aaron Lundell blev hallens första officiella målskytt.

– Vi hade redan innan det blev klart att det blir en landslagsträff bokat in en sommarspeldag i PIF-center med domare och allt, så det passade i själva verket perfekt att ta vara på den chansen, säger Lundell.

Kartläggning

Tanken är att vid de här två tillfällena i augusti kartlägga vilka spelare som är intresserade och beredda att förbinda sig till landslagsverksamheten, vilket innebär gemensamma träffar ungefär en gång i månaden.

Det är förstås också en kostnadsfråga för familjerna och spelarna, eftersom stolarna och resorna blir dyra. En bra tävlingsstol kan lätt kosta uppemot 10 000 euro.

– I samband med samlingarna är målsättningen också att kartlägga hur spelarna reagerar på coachningen och att se hur de andra lagen tränar, säger Lundell.

I Pajulahti om några veckor är det sedan meningen att gå mera på djupet in på teknik och taktik.

Grenen växer

TPV Powerchair från Tammerfors är tillsammans med HJK Hurrikaanit de två andra klubbarna som deltar i FM-serien som förhoppningsvis utökas till nästa säsong. Man har redan nu startat upp verksamhet i Vasa under VPS flagg och också i Seinäjoki verkar det finnas intresse för grenen.

Landslagets lagledare Mika Nousiainen, tränare i TPV, hoppas på mera publicitet för grenen i och med EM-satsningen.

– Förhoppningsvis kunde vi få ännu fler orter med en stark fotbollskultur med. Jag hoppas också på till exempel Jyväskylä och Lahtis. Vi borde spela flera turneringar och uppvisningsmatcher på övriga potentiella orter, säger han.

Från Tammerfors deltar tre spelare i landslagssamlingen nu på lördag och Nousiainen förväntar sig 8–10 spelare.

En utmaning som landslaget står inför i EM är det faktum att Finland sannolikt har den överlägset yngsta truppen. Många av de andra nationerna har vuxna spelare, medan grenen i Finland till en stor del utövas av minderåriga spelare. Men tack vare att det finns begränsningar på utrustningen kan alla spela tillsammans trots det.

Bättre synlighet

Både Lundell och Nousiainen är nöjda med att Bollförbundet tagit in elrullstolsfotbollen under sina vingar, men det finns fortfarande många saker som måste utvecklas.

– Det är helt självklart att en stor organisation som Bollförbundet är tungrodd, men det underlättar mycket att höra till ett större grenförbund, inte minst då det gäller just synligheten, intygar Lundell.

Vad är en realistisk målsättning för landslaget i EM?
– Om vi kommer in bland de fem bästa skulle det vara en otroligt fin prestation. Förstås kan man drömma om en medalj, men de övriga har ett rätt stort försprång, säger Nousiainen.

Landslagssamlingen på lördag äger rum ca kl. 10-18.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*