Elrullstolarna inviger bollhallen

Strategisk gren. Elrullstolsfotboll handlar mycket om positionering och man tränar en hel del taktik. Det gäller att placera sig rätt så man är först på bollen då det gäller. Aaron (t.v.) och Alex Lundell visar hur det går till. Foto: Mikael Heinrichs
12-åriga Alex Lundell och 7-åriga Aaron Lundell kommer att få den stora äran att inviga PIF-centers nya bollhall – åtminstone på FM-nivå. Deras FC Inter Powerchair spelar nämligen hemmaturnering i FM-serien för elrullstolsfotboll nästa veckas lördag i hallen som i övrigt för det mesta används som träningshall.

FM-turneringens program den 4.2

  • 11.30 FC Inter Powerchair–HJK
  • 13.00 HJK–TPV Powerchair
  • 14.30 TPV Powerchair–FC Inter Powerchair

– Det ska bli riktigt kul att få spela på hemmaplan, fast underlaget inte är så bekant för oss. Vi tränar vanligtvis på trägolv i Peltola i Åbo, så det här golvet beter sig litet annorlunda, säger Alex Lundell som spelar i laget.
Det är framför allt styrbarheten som påverkas, men också hur bollen beter sig. På trägolv blir det oftast snabbare spel, i och med att friktionen är aningen mindre än då golvmaterialet är ett annat.
– Vi trivs nog antagligen bäst med ett litet snabbare spel, säger Aaron.
Spelarnummer är viktiga i fotbollen och man ser ofta intressanta kombinationer då något nummer är upptaget. Men tanken bakom Alex Lundells nummer 53 är en annan.
– Den kommer faktiskt från VW-bubblan Herbie, skrattar Alex.
Lillebror Aaron spelar med nummer 5. Just nu deltar åtta spelare i FC Inters träningar, varav fem deltar i tävlingsmatcher.
FM-serien spelas nu för andra året. Säsongen 2016–17 deltar tre lag i FM-serien, då TPV kom in som nya till den här säsongen.

Far och söner. Erik Lundell i mitten tränar bland annat FC Inter Powerchair där sönerna Alex (t.v.) och Aaron spelar. Foto: Mikael Heinrichs
– Vi har krokarna ute för att få flera lag och jag kommer förhoppningsvis att hålla ett introduktionstillfälle i Österbotten senare i år, berättar killarnas pappa Erik Lundell som tränar FC Inter Powerchair och är en av grenens pionjärer i Finland.
Förhoppningen är att få med några nya lag på större orter i landet och eventuellt flera föreningar i till exempel Helsingfors och Tammerfors.
Från och med årsskiftet lyder elrullstolsfotbollen administrativt under Finlands bollförbund, något som Erik Lundell ser som en oerhört positiv sak.
– Det känns som ett fint erkännande att bollförbundet tagit oss under sina vingar. Samtidigt sänder det en stark signal om att fotboll verkligen är en gren för alla. Via bollförbundets kontaktnät är möjligheterna att expandera också helt annorlunda än om vi hade drivit verksamheten vidare i egen regi, påpekar Erik Lundell.
FC Inter och HJK är i delad ledning i tabelltoppen. Lagen har mötts tre gånger så här långt denna säsong och vunnit var sin match. Det första mötet lagen emellan slutade oavgjort 0–0.
– Jag är helt nöjd med vårt spel så här långt den här säsongen då vi är halvvägs in i säsongen, säger Alex.
Turneringen i Pargas inleds direkt med “El Clasico” mellan Inter och HJK.
Stolarna som används är av alla de olika slag, vissa är modifierade “civila” stolar medan andra är särskilt byggda för ändamålet.
Planen man använder är 28 x 15 meter och måtten följer basketplanens dito. Matcherna spelas med fyramannalag, tre utespelare plus målvakt. Speltiden är 2 x 20 minuter.
Rullstolarna man använder har en maxhastighet på 10 km/h och förses med en framgaffel som fästs framtill på stolen.
– De hårdaste skotten som uppmätts med radare är uppemot 40 km/h, berättar Erik Lundell.
Inträdet till PIF-center är fritt under dagen och – precis som sig bör – har föräldrarna hand om buffetförsäljningen under dagen.
– Det är fint att en liten stad som Pargas har en sådan här hall och att vi fick möjligheten att komma hit. Förra säsongen spelades en av turneringarna i PIUG och då hade vi ett hundratal åskådare på läktarna. Förhoppningsvis kommer det mycket folk och tittar också nu.
För den oinvigde åskådaren tipsar Erik Lundell om att elrullstolsfotbollen är en mycket taktisk gren där spelarnas inbördes placering och till och med centimetrar kan avgöra.
– Ibland kan det verka krångligt att hänga med i visslingarna, men rent generellt siktar vi på att spelet ska vara så fartfyllt som möjligt.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi