Det byggs en hel del nytt just nu – men mer kunde det hända

Söderbybacken 2 får tre nya radhus med sammanlagt tio lägenheter medan bostadsbolaget Almlunden får två hus med sammanlagt sex lägenheter. På Gästgivargränd 2 har en investerare köpt upp stora delar av huset och renoverat lägenheter som nu säljs.

Alla de byggentreprenörer och fastighetsförmedlare som PK talat med vittnar om att det varit rätt trögt på marknaden i Pargas den senaste tiden – men en viss efterfrågan finns trots allt.

16 nya radhuslägenheter på gång

I Söderbybacken är det Ab Archipelago Construction Oy som bygger radhusbostäderna som alla är i ett plan. Tre av de tio lägenheterna är i dagsläget sålda och ytterligare ett par-tre har det visats intresse för. Bostäderna beräknas vara inflyttningsklara i juni 2019.

Grunden är klar på Söderbybacken, väggar och tak kommer innan jul. Foto: Mikael Heinrichs

– Det handlar om energiekonomiska radhuslägenheter med jordvärme och moderna planlösningar. Läget är alldeles ypperligt med stora, delvis täckta terrasser på 24–35 kvadratmeter mot söder, säger Sverker Karlsson som håller i trådarna.

Lägenheterna lämpar sig också för investerare i och med att bolagslånet uppgår till 50 procent av det totala priset.

Skiss över ett av husen på Söderbybacken. Bild: Ab Archipelago Construction Oy

– Vi har precis fått grunden klar och hade visning på byggarbetsplatsen i tisdags. Ännu innan jul ska vi ha väggarna på plats och taket på. Det är lokala entreprenörer som jobbar med bygget, påpekar Karlsson.

Enplanslösningar som gäller

På andra sidan Boställsvägen, på Almvägen, är det Brändö Bygg som uppför två radhus med totalt sex lägenheter, likaså i ett plan.

– Det blir två stycken tvårummare och fyra trerummare. Hälften av lägenheterna är sålda och med facit på hand hade det funnits ett större behov av tvårummare, konstaterar Barbro Sundell hos Skärgårdsmäklaren som håller i försäljningen.

Många och stora fönster ska garantera mycket ljus. Foto: Mikael Heinrichs

I motsats till vad många kanske tror är också de här lägenheterna i ett plan, men de stora fönstren på fasaden kanske lurar en del.

– Det handlar helt enkelt om att få in så mycket ljus som möjligt, säger Sundell om de stora fönstren.

Skärgårdsmäklaren ordnar med visning i Almlunden på söndag. Lägenheterna beräknas stå klara till den 15 mars nästa år, men då återstår ännu en del planteringar och annat som inte nödvändigtvis kan göras under vinterhalvåret.

– Nu börjar det vara sista chansen att kunna vara med och påverka ytmaterial och inredning, eftersom man kommer att börja köra på efter det.

Almlundens lägenheter har i princip ingen egen trädgård, utan man har istället valt att satsa på terrasser på båda sidorna av huset.

Hon konstaterar samtidigt att det märks att Pargas är en landsortsstad framförallt på det att unga människor inte är intresserade av radhuslägenheter. Det är i första hand äldre som visar intresse för dem.

– Här är det egnahemshus som gäller för yngre, åtminstone par och familjer. Höghus- och radhuslägenheterna går i huvudsak till äldre. Mindre lägenheter har oftast bättre åtgång, säger Sundell.

Köparens marknad

Sundell säger att det just nu råder en köparens marknad på egnahemsfronten, eftersom det finns för många objekt till salu i dagsläget. Det leder till att prisen pressas ner och försäljningstiderna blir längre. Samtidigt kan det försätta den som vill sälja sitt egnahemshus längre ut från centrum och köpa en lägenhet mer centralt i en besvärlig sits.

– Om ett äldre par vill sälja sitt hus kanske de bara får ut drygt 50–60 000 för det och behöver ytterligare 100 000 euro för att kunna köpa något nytt i centrum. Visst har folk en del besparingar, men vill man sedan sätta allt på en lägenhet, frågar hon sig.

Intern flyttrörelse

Både Sundell och Petri Abrahamsson på Aktia Afm konstaterar att det dessvärre rätt långt handlar om en intern flyttningsrörelse i Pargas. Andelen köpare från annan ort som flyttar till Pargas är i detta nu oroväckande liten.

Höghuset på Gästgivargränd har fått en uppiffad fasad och flera av de tidigare hyreslägenheterna har renoverats till försäljning. Foto: Mikael Heinrichs

– På Gästgivargränd har en investerare köpt upp det tidigare hyreshuset huset och låtit renovera de lägenheter som blivit lediga. Vi har redan sålt nio lägenheter och har just nu fyra till salu. Samtliga lägenheter har ytrenoverats och fasaden likaså, säger Abrahamsson.

Enligt honom går små lägenheter, ettor och mindre tvåor, bra åt, men de lockar främst investerare som vill hyra ut dem. Äldre som vill flytta in till centrum frågar efter större lägenheter som ända inte får vara för dyra.

En av tvårummarna på Gästgivargränd efter ytrenoveringen. Foto: Mikael Heinrichs

– Intresset för de här lägenheterna i Söderby har varit hyfsat bra, men läget är också bra och lugnt. Faktum är att Parsby är det mest lockande området för lägenhetsköpare, Söderby och Tennby kan inte tävla där, trots att apotek och butik i princip ligger lika nära om inte närmare här.

Inflyttningsstatistiken är något Abrahamsson ofta återkopplar till, en statistik där Pargas också i år ser ut att landa på ett rejält minus.

– Det planeras mycket, men många saker fastnar i planeringsstadiet och det går väldigt långsamt framåt. Antalet bostadsaffärer i Pargas så här långt i år ligger nästan 40 procent under nivån vid motsvarande tidpunkt i fjol. Då jag senast kollade hade 65 affärer gjorts i år mot 109 vid samma tid i fjol, säger Abrahamsson.

Pargas invånarantal

 • 2013    15 507
 • 2014    15 494
 • 2015    15 457
 • 2016    15 398
 • 2017    15 285
 • 31.8.2018* 15 261

källa: Statistikscentralens befolkningsstatistik
* preliminär siffra

Besvär över nybygge på Köpmansgatan

Åbo förvaltningsdomstol har tagit emot besvär över Pargas bygg- och miljönämnds beslut att bevilja bygglov för ett nytt bostads- och affärshus på Köpmansgatan.

Besvärsställaren Pargas Affär fastighets Ab yrkar på att nämndens beslut upphävs och att bygglovsansökan förkastas alternativt att ärendet remitteras till nämnden för ny behandling.

Pargas affär anser att nämndens beslut är lagstridigt bland annat för att byggprojektet inte stämmer överens med detaljplanen och att den planerade byggnaden inte passar in i miljön eftersom den inte uppfyller kraven på skönhet och harmoni.

I stället borde där byggas ett hus som återspeglar områdets historiska bakgrund.

Dessutom saknas det tillräckliga lek- och vistelseutrymmen med tanke på det stora antalet bostäder, sägs det vidare i överklagandet.

Pargas Affär äger tomten som är granne med det planerade nybygget.

I överklagandet sägs det att den tomten lämpar sig bättre för bostäder och affärer och att det planerade huset förhindrar Pargas affär från att använda sin tomt.

Balkongerna i det planerade nybygget skulle skjuta över Pargas affärs fastighet och det kan utgöra en säkerhetsrisk.

Föremål kan falla ner och personer på balkongen kan slänga ner cigarettfimpar och annat som kan förorsaka farosituationer, sägs det i besvären.

Bygg- och miljönämnden beviljade bygglovet som omfattar ett bostads- och affärshus med 21 lägenheter på Köpmansgatan 7 vid sitt möte den 22 augusti.

På platsen för nybygget finns nu bland annat pizzerian Venezia. Hela den fastigheten ska rivas och ersättas av det som går under arbetsnamnet ”Art House”.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

2 Kommentarer

 1. Panostakaa suomenkieliseen käännökseen, nyt teksti aivan hepreaa

  • Hei,

   Kiitokset palautteesta. Pahoittelut tästä, pyrimme parantamaan tapojamme. Kiire on harvoin käännöksen paras kaveri.

Kommentarerna är stängda.