Den som spar han har – lagrad snö ska ge spår på en knapp kilometer

Pargas IF:s skidsektion siktar på att inleda skidsäsongen i Pargas redan mot slutet av veckan.

Uppskattningsvis ett par tusen kubikmeter konstsnö från förra vintern har man lyckats spara under sågspånshögen vid Finby skidstadion i år. Pargas IF:s skidsektion prövade förra vintern för första gången på att lagra snö i större mängder och efter det lyckade premiärförsöket blev det favorit i repris.

Mikael Enberg, Niklas Westerlund och Patrick Johansson övervakar arbetet. Foto: Mikael Heinrichs

– Det är alltid spännande då man bestämmer sig för att börja köra ut snön som vi sparat. Det verkar som om snön är i aningen bättre skick nu än senast och att vi lyckats spara litet mer än året innan, säger skidsektionens Niklas Westerlund som är projektansvarig.

Man har jobbat med att få underlaget i bättre skick än i fjol så att snön inte lika lätt ska komma åt att smälta bort underifrån – ens om det regnar i flera dagar.

Bra förhållanden i tisdags …

Temperaturmätaren vid skidtornet visade på -2 grader i tisdags då man – i rätt så ypperliga förhållanden – började köra ut snön. En grävmaskin och två traktorer med släp skötte grovjobbet med rutin.

Här går det undan. Foto: Mikael Heinrichs

– Entreprenörerna som jobbar med snön var med redan i fjol och vet precis hur man sköter det smidigast och hur lång tid hela operationen tar, intygar Westerlund.

Målsättningen är att sy ihop en bana på cirka 800 meter nere i det så kallade ”skidlandet” samt längs med Finbyvägen ut mot Sydmovägen.

– Det kan hända att banan blir aningen kortare än så, eftersom vi hellre satsar på att göra underlaget litet tjockare med tanke på att det ska hålla bättre. Snön i sig klarar plusgrader, men det är regnet vi är mest oroliga för, säger skidsektionens ordförande Patrick Johansson.

… men regn att vänta

Trots att väderleksprognoserna inte riktigt är på skidåkarnas sida för de närmaste dagarna med hård blåst och stor risk för regn, hoppas man att den planerade nationella tävlingen på söndag ska gå att genomföra.

– Förstås hoppas vi att det ska gå att åka skidor så länge på den sparade snön tills det blir tillräckligt kall för att snökanonerna ska kunna startas eller att vi får hjälp från ovan, säger Johansson.

För att man ska kunna starta snökanonerna krävs 6–7 minusgrader. På ett par-tre dagar skjuter man ungefär en kilometer konstsnö.

PIF-skidarna återvände i söndags från sitt traditionella snöläger i Vuokatti och tidpunkten för tävlingen har varit fastslagen med tanke på att träningarna på snö ska kunna fortsätta på hemmaplan efter lägret. Omkring 60 skidåkare i olika åldrar deltog i snölägret.

– Det är intressant att man i både Lahtis och Imatra tvingats inhibera tävlingar som planerats till det här veckoslutet, men här ser det åtminstone än så länge ut att bli av, säger Westerlund.

Öppna för motionärer

Skidspåren är ingalunda enbart till för Piffens aktiva, utan också öppna för motionärer. Det är också orsaken till att Pargas stad är engagerade i projektet.

– Det är utan vidare en förutsättning för att vi ska kunna vara med och bidra. Det är verkligt god PR för staden och Piffen att man kan åka skidor utomhus i Pargas redan nu, säger stadens fritidssekreterare Mikael Enberg.

Fram till onsdagsmorgonen hade ett 60-tal skidåkare anmält sig till tävlingen som går av stapeln i 17 olika klasser från 8-åringar till 55-åringar på söndag.

– Geografiskt sett har vi en hel del anmälda också längre ifrån med föreningar som Haapajärven Kiilat och Jämsänkosken Ilves med flera representerade, säger Westerlund.

Ny skylt på kommande i dagarna

Skidstadion i Finby kommer den här vintern också att få en ny infoskylt, där samtliga spår finns utmärkta. En del av spårdragningarna justeras aningen inför denna vinter, bland annat i och med att man anlägger en ny pulkabacke ner mot golfbanan.

– Den gamla spånbanans del som går öster om golfrangen och parkeringen kommer att tas ur bruk och samtidigt flyttas belysningen så att hela femkilometersslingan av skidspåret blir belyst, säger Enberg.

Skidspåret på golfbanan kommer att dras upp som tidigare då snöläget tillåter det. Också de spåren finns utmärkta på den nya spårkartan.

Ny pulkabacke på gång

Ett nytillskott vid skidstadion är den pulkabacke som anlagts i nordostlig riktning mot golfbanan från stenröset efter start- och målrakan på skidstadion.

Den nya pulkabacken. Foto: Mikael Heinrichs

– Det har egentligen sedan hösten 2018 talats om pulkabacken och vi har funderat på olika möjliga platser. Tanken var att bygga backen på ett sådant ställe där man kommer åt att skjuta konstsnö, säger Enberg.

I och med att det handlar om en norrbrant, kommer snön att ligga kvar långt in på våren.

– Vindskyddet, eller laavun, som finns intill skidspåret får vem som helst också fritt använda, till exempel till att grilla korv och njuta av mellanmål med hela familjen. Någon vedservice blir det inte, så det gäller att ha med några egna klabbar om man vill grilla, säger Enberg.

Att backen nu blir av är ett resultat av ett fungerande samarbete mellan Pargas IF:s skidsektion, Archipelagia golf och Pargas stad.

– Det skulle inte vara möjligt att utveckla Finbys friluftsmöjligheter utan ett välfungerande samarbete, vilket alla tre aktörer här har.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*