Daghemmet i Rödjan ska stå klart i augusti

viela yks pikkumetsä
Pargas stadsfullmäktige beslöt på sitt senaste möte i mars att staden köper det före detta barnhemmet Pikkumetsä i Rödjan. Fastigheten ska byggas om till ett daghem som ska rymma 48 barn. Köpet har väckt diskussion bland annat på sociala medier på grund av att det vid konditionsgranskningen framkom att det finns risk för mögelbakterier i golvet.
Enligt stadens fastighetschef Seppo Pihl är huset som är byggt år 2007 ändå i gott skick och renoveringsarbetet som skall göras kommer att åtgärda eventuella brister.
– Det är ett stockhus som är ganska nytt. Vi har gjort omfattande undersökningar i huset och det verkar vara ett hälsosamt och bra hus. Vi hittade några mögelmikrober som beror på att golvet har släppt genom lite luft. Sådana mögelmikrober finns alltid på gårdarna. Vi kommer att städa och täta golven och sedan kommer inte detta att vara ett problem.
Andra omfattande renoveringar ska också göras innan det nya daghemmet kan inleda sin verksamhet. Bland annat ska våtutrymmena förnyas, några mellanväggar skall tas bort, det ska bli förändringar i köket och ventilationssystemet ska bli effektivare. Dessutom ska fasaden städas upp. Daghemsverksamheten i huset ska komma igång i augusti och därför måste renoveringsarbeten inledas genast när köpet har gjorts i början på maj.
– Det var bra att vi hittade ett så här stort hus som passar för det nya daghemmet. Det är ett enkelt hus med starka konstruktioner. Dessutom finns det modern teknik i huset, hiss och jordvärme. Det känns som en bra investering, säger Pihl.
Både planeringen av renoveringsarbetet och daghemsverksamheten är redan i full gång. Daghemmet kommer att vara ett skiftesdaghem, alltså ett daghem för barn som har behov av vårdplats även kvällar och veckoslut. Verksamheten blir på både svenska och finska och barnen kommer att vara i åldern 1 – 5 år. Personalen ska bestå av cirka 16 personer.
Enligt stadens dagvårdschef Pia Hotanen behövs det här nya daghemmet för att dagvården har haft för få platser redan en lång tid vilket bland annat beror på att antalet familjedagvårdare har minskat och privata daghem har slutat.
En lekpark ska byggas på gården men man kommer att flytta lekutrustning som inte används från andra ställen i staden och utnyttja skogen som finns i närheten i verksamheten.
– Gården och omgivningen är fin redan i sig och skall lämnas så naturlig som möjligt. I stadens dagvårdsstrategi står det att barnen skall lära sig värna om miljön och trivas i naturen och att det ”gröna rummet” skall fungera som en väl utnyttjad förlängning av de övriga utrymmena. Men det är klart att det kommer att finnas lekutrustning också så att barnen till exempel kan gunga och klättra, säger Hotanen.
Köpesumman för huset är 500 000 euro och därtill kommer renoverings-kostnaderna på 125 000 euro.
Marina Saanila