Blod, svett och dårar

Det är med stor förskräckelse man tar del av rapporterna om jord- och skogsbränder både här hemma och i vårt västra grannland. Eftersom jag nyligen tillbringade en knapp vecka på resande fot i Sverige – i och för sig innan de värsta skogsbränderna började härja – är det bara att konstatera att det i stora delar av landet är ännu torrare än här hemma.

I samband med en orienteringstävling ombads tävlande undvika spikskor – på grund av brandfaran i bergiga trakter.

Snacket om nödslakt av boskap hade kommit igång långt tidigare i Sverige än här, men också på det lokala planet har man nu tvingats inse faktum. Foderbristen leder till att flera djur kommer att slaktas under höst och vinter än tidigare.

Svettigt har det förstås också varit, mycket mer än det borde. Att värmen tar hårdare på vissa är också ett känt faktum. Småbarn, äldre och sjuka har oftast svårare att reglera temperaturen och då kan farosituationer uppstå.

Råden om att dricka tillräckligt med vatten ska på inga grunder förbises. Det är inte heller alla som är förunnade en luftkonditioneringsapparat i arbetsrummet som – trots sitt rätt höga ljud – får snurra på rätt långa stunder.

Att det går åt mera el än vanligt fick vi också ta del av – inte minst då transformatorerna vid Olkiluoto kärnkraftverk bestämde sig för att tappa kontakten med stamnätet.

Säkert en lystmätets dag för alla konspirationsteoretiker och fans av Ilkka Remes romanproduktion.

De eventuella dårarna hittas däremot på aningen närmare håll. Nu misstänker nämligen polisen brott i samband med skogsbranden i Pyhäranta förra veckan.

Dagen efter att branden bröt ut inleddes en brandorsaksutredning, och baserat på den information som kommit fram har nu en förundersökning inletts. Brottsrubriceringen är vållande av allmän fara.

Man misstänker att det skogsarbete som utfördes i området kan ha något med branden att göra, men polisen utreder också andra tänkbara brandorsaker.

I Stockholms län utfärdades i går däremot totalt eldningsförbud. Förbudet omfattar alla former av öppen eld, inklusive grillning på egen tomt och iordningställda grillplatser. Förbudet gäller i hela Stockholms län från och med den 25 juli och tills vidare.

Varning för skogsbrand råder i största delen av landet också hos oss. Men grilla får man – åtminstone ännu.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*