Andra bullar på Arkadiabacken

Mikael Heinrichs.
I tisdags öppnade republikens nyvalda president Sauli Niinistö riksmötet. I samband med att riksdagen inledde sin vårsession i måndags valdes riksdagens talman och två vice talmän.
Att det blir andra bullar på Arkadiabacken än tidigare står rätt klart. Tidigare sannfinländaren, senare representanten för Blå framtid, Maria Lohela hade skött uppgiften som riksdagens talman sedan 2015 men nu blev det samlingspartisten Paula Risikkos tur.
I sitt tvåspråkiga tal till republikens president i samband med riksmötets öppnande manade hon till försoning och kompromisser, talade för en öppen och förtolig dialog samt förmågan att komma överens om saker.

”Vi vill ha ett säkert och sammansvetsat Finland som inkluderar alla … Alla – varje enskild individ – behövs i arbetet för att bygga upp ett gott liv för sig själv, sina närmaste och omvärlden i övrigt. Det är aldrig för sent, men inte heller onödigt tidigt att skrida till verket. Du och jag – vi alla tillsammans – kan göra det. Varje ung person behöver åtminstone en vuxen att lita på.” konstaterade Risikko i sitt tal.

Det är erfarenhet som talar. Risikko har suttit i riksdagen sedan 2003 och varit riksdagens andra vice talman 2015–2016 samt fungerat som omsorgsminister 2007–2011, social- och hälsovårdsminister 2011–2014, trafik- och kommunminister 2014–2015 samt inrikesminister 2016–2018.
Inte heller vice talmännen Mauri Pekkarinen (Saml), 70 år, som omvaldes till första vice talman eller Tuula Haatainen (SDP) som var uppställd i presidentvalet och ersätter Samlingspartiets Arto Satonen är några politiska gröngölingar.
En annan nyhet som har större inverkan på det lokala planet är däremot SFP:s Stefan Wallins meddelande att han inte ställer upp för omval i Egentliga Finlands valkrets 2019. Han konstaterade i sin kolumn i ÅU att han inte vill bli en propp som hindrar SFP-återväxten i valkretsen att avancera framåt i politiken.
SFP:s vice ordförande, Nagubördiga Sandra Bergqvist med erfarenhet som stadsstyrelseordförande i Pargas, är än så länge den enda som öppet meddelat att hon ställer sig till förfogande.
Hon säger till ÅU att hon upplever sig ha ett brett stöd i regionen och är redo att axla det ansvar som en kandidatur medför. Bergqvist jobbar i dagsläget som teamledare på Kommunförbundet.
Bergqvist är uttryckligen en skärgårdskandidat, något som också Wallin profilerat sig som. Återstår att se hur det går.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi