67 dagar till julafton

Vem hade trott det? Med temperaturer kring 15–16 grader, strålande solsken och ett datum på den sämre sidan av oktober känns det inte precis som att julen är på väg. Men det är den, obönhörligen.

Några tydliga tecken på det som komma skall har redan synts till också i denna tidnings spalter, nämligen den traditionella insamlingen ”Julgubbens hjälpreda” kör så småningom igång – och annonsen om att Folkhälsan i Pargas söker luciakandidater har redan ingått i tidningen i ett par veckors tid.

Anmälningstiden för luciakandidater i Pargas går för övrigt ut nästa måndag den 22 oktober klockan 16 – och efter det vet vi hur många som ställer upp.

Tolerans kan väl också – åtminstone i vissa fall – vara att hålla fast vid traditioner, trots att samhället runtomkring ändras?

För mig högst personligen hör luciatraditionen till något av det finaste i väntan på julen. Dessutom är det något som igen blivit viktigare i och med att man har egna barn och att det snackas lucia.

Om pappa ska ha med någon av döttrarna på ett arbetsuppdrag är det nämligen för det mesta sura miner och konstateranden om att *”det här är tråkigt, du bara sitter där och snackar med nån tant eller gubbe”. Men de gånger barnen varit med på ett luciauppdrag brukar det oftast låta rätt annorlunda.

Jag påstår inte att de skuttar av glädje över att ”få” komma med, men protesterna är åtminstone inte lika högljudda då det kommer på tal.

Det är något speciellt med stämningen, ljusen, den vackra sången … Både ung och gammal gillar (för det mesta) lucia.

I Sverige har man lyckats skapa en smått snedvriden luciadebatt som oftast går ut på att man beivrar jämställdheten och att också pojkar ska få vara lucia om de så vill. Man ska inte behöva kunna sjunga för att vara lucia.

Nja. Håller nog inte med där.

Man ska inte behöva ändra på allt som varit bara för att kunna propagera tolerans och jämställdhet.

Tolerans kan väl också – åtminstone i vissa fall – vara att hålla fast vid traditioner, trots att samhället runtomkring ändras?

För övrigt utsågs årets tio kandidater till Finlands lucia av en tremannajury bestående av skådespelaren Riko Eklundh, programledaren Anna Bäck och journalisten Stefan Lundberg. I år kommer ingen av de tio från Åboregionen. Tre är från huvudstadsregionen, två från östra Nyland, två från västra Nyland, två från Åland och en från Österbotten.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*