”Vi har ett riktigt bra lag i år”

Michelle Ekholm har varit PIF-damernas vassaste målskytt under våromgången med nio fullträffar. Foto: Mikael Heinrichs.
Inför säsongen förespråkade PIF-damernas nya tränare Willy Lindberg ett bollförande och kortpassningsbetonat spelsätt. Då laget nu står inför höstomgången och har halva serien avklarad är han nöjd med hur laget tagit till sig hans teser.
– Vi har hållit stilen och jag tycker vår spelfilosofi har fungerat bra. Vi har skiftat från 4-2-3-1 till en formation närmare 4-4-2 och har också tränat på 3-4-3 som man inte ser så ofta i damtrean, säger han.
Att laget parkerar på en femteplats efter våren är han själv mer än nöjd med. Trots några onödiga förluster (t.ex. hemma mot RaiFu) och poängtapp gick våren i stort sett som man hade hoppats på. Redan nu står det klart att Ilves/2 är seriens suverän, medan de övriga lagen i mittenskiktet är förhållandevis jämna.
– För det mesta har vi haft åtminstone 2–3 bytesspelare till varje match, men visst skulle jag personligen gärna se flera spelare på träningspassen.
Som det ser ut nu kommer Malin Sjöblom att ansluta till truppen under höstomgången och det finns också en chans att Matilda Essén drar på sig rödtröjan i något skede.
Däremot är det klart att Annika Lindström, Rebecca Kjellman och Ann-Sofie Ramstedt kommer att börja studera på annan ort i höst och knappast är med.
Lindberg ser en stor utvecklingspotential hos det egna laget.
– Vi har en bra trupp och just nu är det kanske främst i anfallet vi har mest att jobba på. Särskilt om vi spelar med flera anfallare gäller det att behålla snabbheten ända fram till avsluten. Och visst, med tre anfallare kan man också tänka sig att ge avkall på det direkta bollinnehavet och kortpassningsspelet.
Michelle Ekholm har varit Piffens vassaste anfallsvapen så här långt med nio mål i nio matcher.
– Hon är en extremt hal spelare som bara rinner ifrån motståndarförsvaret. Dessutom är hon bra på att hålla boll och inte rädd för att utmana.
Målsättningen inför höstomgången som kör igång på söndag är att hålla ställningarna – och gärna förbättra på femteplaceringen.
Ser man till tabellen och tidigare resultat har Piffen alla chanser att knipa poäng i samtliga av de fem första matcherna under hösten.
– Under sommaruppehållet spelade vi en träningsmatch mot KSF och hade planerat en mot EIF, men de tvingades ge återbud på grund av att de hade tio spelare på skadelistan.

  • Piffens damer möter TKT på söndag klockan 13.00 på Pajbacka.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi