Stjärnor och slocknande stjärnor

Kari Penttinen.
När jag hör Mikael Wiehe sjunga visan Lindansaren blir jag fylld av sorg. Vårens största händelse för en liten pojke är att få se lindansaren uppträda på cirkus. Virveltrumman skräller, dräkterna glittrar och lindansaren svävar som tyngdlös på linan. Plötsligt snubblar han och faller, publiken skriker och pojkens stora stjärna slocknar och dör i sågspånet.
Likadant kände jag då jag såg Usain Bolts 100-meterslopp i VM i London. Bolt som vunnit 8 guld i OS och 11 guld i VM är helt i en klass för sig, en superstjärna som inte kan förlora!
Usain Bolt får en dålig start, han är en och en halv meter efter de andra löparna. Efter 60 meter får han upp farten och tar in på de övriga. Det ser ändå ut som om en ung amerikan, Christian Coleman, vinner med några centimeter, men då dyker Justin Gatlin, som sprungit i kamerans dödvinkel på yttersta banan, upp och korsar mållinjen först.
Det känns bittert att en idrottare som blivit fast för doping skall detronisera en mästare som aktivt arbetat för en helt dopingfri idrott. Om Coleman hade vunnit skulle jag ha accepterat det! En stor stjärna skall förbli oövervinnelig ända tills han slutar, men då det är dags att bli besegrad är det fint om en otippad yngling står för bravaden.

Det känns bittert att en idrottare som blivit fast för doping skall detronisera en mästare som aktivt arbetat för en helt dopingfri idrott.

Som beväring blev jag fast för att gå ute på stan utan mössa. Den hade blivit kvar i en bil efter en tidig fågelexkursion.
Jag fick husarrest i två veckor. En tid efter att jag avtjänat straffet ansökte jag om permission. Efter fredagsstädningen blev alla officersaspiranter uppställda i korridoren för permissionsgranskning. Många fick sina permissionssedlar, men min permission hade dragits in för att jag betett mig omilitäriskt. Efter en stunds tvekan tog jag mod till mig och sade ”Herr militärmästare! Enligt finsk rättspraxis har man sonat sitt brott när man har avtjänat sitt straff.” Militärmästaren uppskattade att jag vågade försvara mig och jag fick min permission.
Samma praxis borde ju också gälla Justin Gatlin! Visserligen, men efter att han avtjänat sitt straff blev han igen fast för doping. Misstanken att han aldrig helt avstått från dopingmedel gnager inne i en och därför har man svårt att acceptera honom som mästare.
Mo Farah från Storbritannien är en mästare av Bolts kaliber. Han gjorde en heroisk insats på 10 000 m i VM och vann på ett sätt som man aldrig glömmer. Han har tidigare vunnit 4 guld i OS och 5 i VM. Hans taktik är att slå de andra genom att spurta de två sista varven. Nu hade löpare från olika länder kommit överens om att grilla Mo Farah genom att hålla hög fart ända från första varvet. Ugandier, kenyaner och etiopier växeldrog genom hela loppet, men ändå kunde Mo Farah genom sin tvåvarvsspurt ta hem segern.
En mästare som knappast kommer att synas i framtiden är Turkiets Ramil Guliyev som vann på 200 m. Efter loppet blev han erbjuden Turkiets och Azerbajdzjans flagga. Han gav tillbaka Turkiets flagga och lindade Azerbajdzjans flagga runt axlarna. Lagledarna insisterade och till slut tog han emot Turkiets flagga. Med det politiska läge som råder i Turkiet leder en demonstration av det här slaget troligen till att hans stjärna slocknar.
Kari Penttinen
Biolog, f.d. rektor för Fiskeriskolan