Staden samarbetar med företagsmentorerna

Färskt avtal. Det var i januari som staden inledde sitt samarbete med företagsmentorerna. Veijo Vainio (t.v.) är än så länge den enda lokala mentorn, men han och John Forsman hoppas på flera. Foto: Mikael Heinrichs

Veijo Vainio är för tillfället den enda företagsmentorn i Pargas, men han hoppas på flera.

Företagsmentorerna är erfarna företagsledare, företagare eller sakkunnig inom företagsvärlden – ofta sådana som redan gått i pension men känner att de fortfarande har något att ge. Precis så är det i Pargasbon Veijo Vainios fall.

Lång erfarenhet

Han har verkat som företagsmentor i ungefär ett års tid efter att han gick i pension från vd-posten på Parlok. En post han för övrigt hade i över 20 års tid efter att ha börjat på företaget i januari 1983.

– Jag är oerhört glad över att Pargas stad gått in för ett samarbete med företagsmentorerna och ser det som ytterligare en viktig satsning på företagsamheten i Pargas, säger Vainio.

Man kan vara i kontakt med en företagsmentor till exempel i frågor som gäller finansiering, utvecklingsplaner, ägarbyten och bollande av idéer.

– Jag vill dock understryka att företagsmentorerna inte ersätter konsulter eller bokföringsbyråer, utan vi är helt enkelt ytterligare en stödfunktion för företagarna. Som företagsmentor har man inget ekonomiskt ansvar, utan det är – precis som alltid – företagaren själv som står för riskerna. Men vi tror och hoppas att vi kan bidra med vår erfarenhet och specialkunskap inom olika branscher, påpekar Vainio.

Åttiotalet mentorer i Åbotrakten

Det finns omkring tusen företagsmentorer i Finland, varav ett åttiotal är verksamma i Åboregionen från Nystad ända till Salo. Vainio är än så länge den enda i Pargas – men han har stöd av sina kolleger i Åbo med omnejd.

– Då man kontaktar de regionala ansvarspersonerna förmedlar de sedan budet vidare till en lämplig företagsmentor. Som mentor kan man också tacka nej om man till exempel känner att man inte är tillräckligt insatt i branschen, och då går budet vidare. Samma sak gäller för företagaren, ibland kan det helt enkelt vara så att personkemierna inte möts och då är det bara att byta mentor, säger Vainio.

Vainio har redan nu ett par-tre ”kunder” i Pargas – och försöker samtidigt rekrytera flera företagsmentorer på orten.

– Jag har snackat med några personer, men de har åtminstone inte ännu känt sig redo att förbinda sig till den här uppgiften. Men vi får se, jag fortsätter mitt eget rekryteringsarbete, skrattar han.

Varför ville du bli företagsmentor?
– Det här är ett sätt för mig som pensionär att hålla mig igång. Hellre gör jag det här och hjälper andra än ligger hemma på sofflocket. Det hör liksom inte riktigt till min natur, och så oerhört arbetsamt är det inte trots allt. Det handlar om en till två dagar i månaden, ofta per telefon men ibland träffas man också ansikte mot ansikte.

En av de viktigaste egenskaperna hos en företagsmentor är att man kan lyssna och sätta sig in i företagarens situation.

Till och med under intervjun får Vainio ett samtal av Hanna Tarvainen som är koordinator för företagsmentorerna i Egentliga Finland.

– Det var ett nytt uppdrag, ursäktar sig Vainio.

Lättar på stadens börda

I och med samarbetsavtalet med staden är det ännu enklare för lokala företagare att kontakta en mentor. Från stadens sida är företagsutvecklare John Forsman minst lika nöjd med det nya samarbetet.

– Inom näringslivstjänsterna i Pargas har vi trots allt begränsade resurser och det här är ett ypperligt sätt för oss att kunna erbjuda ännu bättre service till våra lokala småföretagare, säger han.

Kontakten med företagsmentorn pågår ofta under en längre period – och det är just därför staden ville gå in för samarbetet. Tjänstemännen har helt enkelt inte alltid tid att sätta sig in i alla ärenden då det också finns en massa andra löpande ärenden på bordet.

Företagsmentorns tjänster är helt och hållet avgiftsfria för den som ansöker om det. Som företagsmentor är man bunden av ett sekretessavtal och en mentor får aldrig yppa vilka företagare han samarbetar med – och får inte heller själv någon ersättning för sitt arbete. Den enda ersättningen en företagsmentor kan ta emot är eventuella rese- och inkvarteringskostnader i samband med mentorträffar.

Företagsmentorerna presenterar sig för företagarna i Pargas i samband med följande morgonkaffetillställning den 21 mars i Restaurang Malmen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Läs ocksåEn riktigt lyckad satsning