Slutet på fyra år av specialarrangemang

Hjärtat. Den kombinerade mat- och festsalen är hjärtat i det nya skolhusaet. Foto: Mikael Heinrichs
På lördag blir det öppet hus i Skräbböle skola mellan klockan 9–13. Då invigs också nybygget officiellt trots att man i praktiken använt utrymmena sedan början av året.
– Men det här blir det första läsåret på fyra år som vi kunnat inleda utan någon form av tillfälliga specialarrangemang, säger skolans rektor Jonas Wallin.
Samtidigt med öppet hus-dagen får besökarna också bekanta sig med skolverksamheten i dag och efter att den nya läroplanen tagits i bruk.
– Vi valde att göra så här istället för att ha en mer formell fest. Det var personalens val att vi gör det så här, säger Wallin.
Öppet hus-dagen inleds med en gemensam samling där nybygget presenteras och bandet klipps. Några inövade sånger ska det också bli, men efter det blir det i princip en vanlig skoldag – men med en hel del nyfikna gäster. En utställning inspirerad av Finlands jubileumsår kommer också att kunna ses i skolan.
– En del av arbetena kommer från ett keramikprojekt i årskurserna 5 och 6 där Cornelius Colliander varit med och undervisat, dessutom blir det målningar, tredimensionella arbeten och en presentation av finländska idrottare.

Tidslinje för Våno och Skräbböle skola

  • Våren 2014 upptäckte man i samband med en mindre renovering i Våno skola att det fanns mögel i konstruktionerna.
  • Efter en tid på gården flyttade Våno skola in i baracker och höll också lektioner i gymnasiet, Malms skola och Bergvalla uf-lokal.
  • Skolan använde baracken från augusti 2014 till december 2016, men bygget pågick inte under hela den tiden. Först i maj 2015 fattades skolsammanslagningsbeslutet av fullmäktige, bygget började genast planeras och byggandet påbörjades hösten 2015.
  • I november 2016 var det meningen att man skulle flytta in i de nya, tillbyggda utrymmena men problem med betongen i golvet gjorde att flytten sköts upp med en månad.
  • Fasadrenoveringen och ventilationen höll på att ställa till det ytterligare, men från januari i år har man kunnat använda alla utrymmen normalt.

Det har varit många turer kring Skräbböle skolas renovering och tillbyggnad. Det senaste osäkerhetsmomentet infann sig i våras. Man tvingades ta prover från golvet under sommaren och det var osäkert om man alls skulle ha något golv då höstterminen inleddes.
– Men lyckligtvis visade proverna inte på något oroväckande, betongen hade torkat och i augusti limmades provtagningshålen fast, säger Wallin.
I dag har Skräbböle skola som år 2015 slogs samman med Våno skola totalt 95 elever. I och med tillbyggnaden har man dubbelt upp med kvadratmetrar jämfört med tidigare. Den gamla sidan av skolan har klassrum i två våningar medan den nya delen har både klassrum, kombinerad mat- och festsal samt en ändamålsenlig slöjdsal.
– Skolan i sig är en rätt så enkel L-formad skolbyggnad utan märkvärdigheter. Det viktigaste är att vi nu har ändamålsenliga utrymmen. Det enda som egentligen är nåt mer extra är salen med högt till tak och panoramafönster som blir ett naturligt hjärta mitt i skolan, säger Wallin.
Lärarrummet som tidigare var ett litet rum med ett bord för fyra personer är nu modernt och rymligt – och ligger emellan den gamla och nya delen av skolan.
– Tidigare var det ofta rätt intressant då vi hade möten och inte ens hälften av de kanske 20 vuxna som jobbar i skolan fick rum i lärarrummet.
I och med väggar som går att öppna finns det möjligheter att växa och anpassa utrymmena efter behov. Man har med andra ord också tänkt framåt.

Gillar nya slöjdsalen. Gustaf och Elin gillar den nya slöjdsalen som är klart bättre än den förra. Foto: Mikael Heinrichs
I den nya slöjdsalen träffar jag fjärdeklassarna Gustaf och Elin som förevisar sina projekt de börjat på i höst.
– Det här ska bli en pennställning och man kan dessutom ha sin telefon här, berättar de ivrigt.
Båda två gillar den nya slöjdsalen som betydligt bättre än den förra.
Jag hörde att ni ska uppträda både i dag (torsdag) och på lördag, vilket är ni mer nervösa för?
– Lördag, svarar Gustaf och Elin med en mun.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

1 Kommentar

  1. Så trevligt att Skräbböle skola har blivit så fin! Min pappa förstod skolan från slutet av 1930 fram till pensionen 1973 och själv är jag född i det gamla skolhuset.

Kommentarerna är stängda.