Piffens damer tränas av hemvändare

Tar över. Björn Backman som de senaste årtiondena varit aktiv inom Dickens organisation återvänder ”hem” till Piffen som damtränare. Foto: Mikael Heinrichs
Det blir visst damhandboll i Piffens färger också säsongen 2017–18 trots att det i ett skede tidigare under sommaren såg aningen osäkert ut. Björn Backman som spelat i Piffens rödtröja tillsammans med bland andra Ralf Westerlund och Ralf Eklund i tiderna tar över som tränare.
– Jag spelade i många år både fotboll och handboll och minns fortfarande träningarna som hölls i Pargas varje fredag klockan 19. Det blev flera år i både division 1 och FM-serien på den tiden, vi var något av ett hisslag, minns Backman som har två bronsmedaljer från Piffen på sin meritlista.
Efter åren i Piffen blev det spel i Poli i Helsingfors och division 1 med Dickens andralag Team.
– Nuförtiden är jag handbollsspelare en lördag per år då det ordnas FM-turnering för oldboys över 50, skrattar han.
Backman antar utmaningen med ett lag som tidvis tampats med spelarbrist, men ser med tillförlit på situationen just nu.
– Efter diskussioner har jag förstått att flera av de mer rutinerade spelarna trots allt kan tänka sig att fortsätta och vi har möjligheten att få hjälp från B-flickorna åtminstone under träningarna. Först och främst vill jag se till att spelarna trivs i laget, juniorerna ska få en möjlighet att gå framåt och alla ska få speltid.
Backmans arbetsuppdrag kommer att medföra att han kan missa några matcher under säsongen, men den diskussionen har han redan fört med laget och alla är medvetna om situationen. Samtidigt är Backman väldigt tacksam för att flera av de mer etablerade spelarna valt att ställa upp trots allt. Utan dem skulle man knappast ha ett lag att ställa på benen.
– Någon fastslagen målsättning för säsongen har vi inte i nuläget, det är spel i division 1 som gäller. En av mina deviser är att handboll ska vara roligt – så det är åtminstone en av målsättningarna vid sidan om att utveckla de unga spelarna, säger Backman.
För Backman som tidigare fungerat som juniortränare i bland annat Dicken är steget rätt naturligt.
– I och med att arbetssituationen nu tillåter det och att jag tillbringar mycket tid i Nagu med huset där tyckte jag att det var läge att ge någonting tillbaka till Piffen som trots allt gett mig så mycket under årens lopp.
Hans tre viktigaste teser är ett aktivt försvar, snabba motanfall då det lönar sig samt spelintelligens.
– Det är en sak jag gärna jobbar med, det vill säga spelförståelsen och kapaciteten att agera enligt vad som händer på planen – inte ett invant mönster. Jag har ofta sett att man som tränare glömmer bort det individuella greppet.
Det största enskilda frågetecknet just nu finns på målvaktssidan i och med att Linnéa Back flyttade till OV Helsingborg HK i Allsvenskan som är den nästhögsta serien på damsidan i Sverige.
– Vi har nog några duktiga unga målvakter på kommande, men vi får se om de är redo.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi