Piffen hakade på sitt halmstrå

På hugget. Fredrik Lunden visade vägen för Piffen i Hangö. Här stångas han med Fredrik Karlsson i försvaret. Foto: Lina Enlund
Pargas IF noterades för sin tredje seger i FM-ligan i herrhandboll. Onsdagens bortamatch i Hangö mot HC HIK slutade 22–18.
HC HIK kom till spel med femton raka förluster och nu ökades det på till sexton. Hemmamatchen mot Pargas var den kanske största möjligheten att ta poäng, men det gick inte vägen. HIK gjorde en bra match och bjöd på ett tufft motstånd, men det var ändå gästerna som drog det längre strået.
PIF gick loss från 5–4 till 9–4 sedan Fredrik Lundén hittat rätt med sitt skytte, men sedan kom HIK igång. Nya Niklas Nummikoski i kom in i målet och framåt tog Linus Sandblom för sig. HIK steg snabbt till 9–9, men Lundén såg med sitt femte mål för dagen till att PIF ledde med 10–9 i paus.
I andra halvlek följdes lagen åt i en kvart, men slutet av matchen gick helt till gästerna. Efter 44 minuter ledde ännu Hicken med 16–15, men sedan tog målfabrikationen slut. PIF gjorde i stället mål med jämna mellanrum och tolv minuter senare var ställningen 21–16 till gästerna.
Markus Mattila höll nu sitt mål tomt i nästan tretton minuter och blev en av de stora matchhjältarna. PIF vann med 22–18.
– Försvaret var verkligt bra. I anfallet hade vi vissa problem, men mot slutet började det också löpa, sade Mattila efteråt.
För PIF var det mycket som stod på spel. Pargaslaget kämpar om en plats i det nere slutspelet och då var två poäng ett måste.
Det lyckades man ta och PIF steg därmed upp jämsides med Åbo IFK då två matcher återstår. Men eftersom ÅIFK varit bättre i de inbördes matcherna är PIF:s enda chans att ta mera poäng i de sista matcherna än vad ÅIFK gör – PIF avslutar med två hemmamatcher mot Cocks och HIFK, medan ÅIFK möter SIF borta och Atlas hemma.
– Framför allt mot HIFK skall vi ha chansen. Jag tycker att vi har ett så pass bra lag att vi skulle vara värda en plats bland de åtta bästa, sade Mattila
Pargas IF lade nu grunden till segern med ett bra försvarsspel. Markus Mattila i målet däckades i ett tidigt skede av ett straffkast i huvudet, men reste sig bokstavligen och spelade stabilt efter.
Framåt var Fredrik Lundén den särklassiga nyckelspelare, hans skytte är en förutsättning för PIF:s anfallsspel. I slutet steg också Vlatko Tasevski fram.