Piffen får nöja sig med kvalspel igen

Sura äpplet. Onsdagens ödesmatch mot HIFK slutade i besvikelse för Piffen och Fredrik Lunden. Foto: Robert Lemberg
En mörk tia i slutet av första halvlek där HIFK-målvakten Theodotos Christou knep fyra avslut var början på slutet för hemmalaget som trots vissa perioder av riktigt bra spel också i andra halvlek inte räckte till mot ett taggat HIFK som vann med 23-31 (11-15).
Därmed spelade det ingen roll att ÅIFK samtidigt förlorade hemma mot Atlas, eftersom åbokamraterna placerade sig före Piffen i tabellen tack vare fler poäng i lagens inbördesmöten. Båda lagen slutade på sju poäng i grundserien, men det blev ÅIFK som knep åttondeplatsen och fortsätter säsongen i den nedre fortsättningsserien.
Ända fram till Robin Mattssons 11-10 vid dryga tjugo minuter var det Piffen som förde matchen, men efter det blev det elva minuters måltorka för hemmalaget.
IFK:s rutinerade Roman Protcenko och Nikola Zujic visade vägen med åtta respektive sju mål medan Piffen stångade sig blodiga mot gästernas höga försvar. I andra halvlek tappade vissa av Piffens nyckelspelare med tungt belastade Fredrik Lunden och Vlatko Tasevski dessutom några steg och fick istället ge rum för yngre förmågor.
Piffen kämpade sig till ett fyramålsunderläge genom Valter Lehtinens 21-25, men närmare än så kom hemmalaget aldrig.
– Första tjugo minuterna spelade vi riktigt bra och disciplinerat, men HIFK är snäppet bättre än vi. Vissa nyckelspelare belastades kanske för mycket och kroknade mot slutet, medgav PIF-tränaren Boris Dvorsek efteråt.
– Början var svår, men det hade vi också väntat oss. Vårt material är kanske aningen bredare, konstaterade HIFK:s Rostislav Grinisjin helt befogat.
För HIFK:s del fortsätter säsongen i den nedre fortsättningsserien medan Piffen får nöja sig med att igen spela kvalmatcher. Kvalet inleds i mars, vilka motståndarna blir är inte klart i detta skede.
Tasevski gjorde sex mål i matchen och landade på 101 för säsongen, vilket ger honom en femteplats i skytteligan bakom Cocks Nico Rönnberg (133), HIFK:s Niclas Ahlgren (121), Sjundeås Ott Varik (110) och BK:s Benjamin Helander (107).