Pargas har lillebrorskomplex

Pargas har allt som behövs för att kunna växa och må bra i framtiden. Det finns mångsidiga, varierande och högklassiga bostadsområden, både befintliga och potentiella. Det finns ett mångskiftande näringsliv och en hög föreningsaktivitet.

Staden kan dessutom bjuda på olika livsmiljöer, allt från extrem ytterskärgård till områden med 20 minuters körtid till Åbo centrum. Pargas har således allt, men har Pargas en framtid?

Pargas har ganska långt den framtid Pargas bestämmer sig för. Det faktum att skärgårdsdelarna av staden krymper, kommer att innebära förändringar i serviceutbudet inom staden. Här kan man också se möjligheterna och försöka vara en föregångare med att använda ny teknik.

När höstglöden byts ut mot vinterkylan, så finns det orsak för Pargas att lyfta hakan, stärka självförtroendet och tro på framtiden.

Oberoende om man bor i Skräbböle eller Mossala, så har man tillgång till samma digitala serviceutbud. Det man också får räkna med är att allt flera serviceformer kommer att digitaliseras, detta oberoende av vad man anser om utvecklingen.

En grundläggande sak att inse, för alla och envar, är att ingenting kommer att vara som det är i dag, allt kommer att förändras. Då lönar det sig att medverka och driva på förändringar och skapa nya lösningar. Att sätta energin på att bevara allt som det är, är inte särskilt smart.

En viktig insikt för Pargas på vägen in i framtiden är att inse att man är bra som man är. I olika sammanhang kommer det fram att Pargas sannolikt lider av någon form av lillebrorskomplex i förhållande till i synnerhet S:t Karins, men också Åbo. Det lönar sig att en stund fundera med vilka metoder man kunde bli av med denna åkomma.

Även mellan olika stadsdelar i Pargas verkar det finnas en tradition av att lyfta fram svagheterna i de andra kommundelarna. Vem gynnar detta? Ingen. Beror också det här på dåligt självförtroende eller är det bara en ovana som blivit bestående?

Den politiska jargongen i en kommun har också betydelse för debattklimatet och trivseln överlag. Om diskussionen handlar om teknikaliteter i processerna i stället för strategiskt viktiga framtidsprojekt, uppstår snabbt en oändlig kvasidebatt, som handlar mera om dem som debatterar, än den handlar om själva saken.

Pargas har ändå visat sig ha en klar majoritet med klartänkta politiker. Som vet vad de vill. Det lönar sig att vara tydlig, eftersom tydlighet är en styrka då framtiden diskuteras. Tydlighet inger också förtroende och skapar trygghet hos invånarna.

När höstglöden byts ut mot vinterkylan, så finns det orsak för Pargas att lyfta hakan, stärka självförtroendet och tro på framtiden. Det här är de första stegen på vägen mot en komplexfri framtid.

Tom Simola
tom.simola@aumedia.fi

1 Kommentar

  1. Det råder inte jämställdhet gällande t.ex. fiberuppkoppling i Pargad stadsdelar. Undertecknad bor för tillfället i Nagu kyrkoby och är uppkopplad med en urgammal VDSL/ADSL kopparuppkoppling från järnåldern. Herregud, hur tänker beslutsfattarna? Körde nyss förbi Mynämäki i EG Finland och de annonserade stort att de i kommunen har METRO, supersnabbt internet i hela kommunen. Pargas birde vakna upp. Framtiden är här, inte koppartiden.

Kommentarerna är stängda.