Uudet kujeet Arkadianmäellä

Mikael Heinrichs.
Tasavallan tuore presidentti ja tuore poikalapsen isä Sauli Niinistö avasi tiistaina valtiopäivät eduskunnassa. Eduskunnan kevätistuntokauden avajaisissa maanantaina valittiin puolestaan eduskunnan puhemies sekä varapuheenmiehet.
Jo tässä vaiheessa on melko selvää, että Arkadianmäellä puhaltavat toisenlaiset tuulet. Entinen perussuomalainen, nykyisin Sinistä tulevaisuutta edustava Maria Lohela oli toiminut puhemiehenä vuodesta 2015 lähtien, mutta nyt oli Kokoomuksen Paula Risikon vuoro.
Kaksikielisessä puheessaan tasavallan presidentille valtiopäivien avajaisten yhteydessä Risikko kehotti yhteisymmärryksen löytämiseen, kompromisseihin ja sopimiseen sekä puhui avoimen ja luottamuksellisen dialogin puolesta.

”Turvallisessa ja eheässä Suomessa kaikki pidetään mukana … On inhimillisesti ja yhteiskunnan kannalta kestämätöntä, että emme ole saaneet pidettyä kaikkia mukana. Jokaista, ihan jokaista tarvitaan – tekemään hyvää elämää itselleen ja läheisilleen ja yhteisölleen. Koskaan ei ole liian myöhäistä, mutta ei myöskään turhan aikaista toimia. Minun ja sinun ja meidän kaikkien yhdessä. Jokainen nuori tarvitsee vähintään yhden luotettavan aikuisen.” Risikko totesi puheessaan.

Tässä puhuu kokemuksen syvä rintaääni. Risikko on istunut eduskunnassa vuodesta 2003 ja on toiminut peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä, sisäministerinä sekä eduskunnan toisena varapuhemiehenä.
Varapuheenmiehet eivät hekään ole mitään untuvikkoja politiikan saralla. Ensimmäisenä varapuhemiehenä jatkava 70-vuotias Mauri Pekkarinen (kok.) ja presidentinvaleissa SDP:n ehdokkaana ollut Tuula Haatainen, joka korvaa Kokoomuksen Arto Satosen toisena varapuhemiehenä ovat kokeneita poliitikkoja.
Toinen hieman paikallisempi uutinen on kuitenkin RKP:n Stefan Wallinin ilmoitus siitä, ettei hän tule asettumaan ehdolle vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Hän totesi ÅU:n kolumnissaan ettei halua asettua tulpaksi, joka estäisi vaalipiirin nuoremman polven RKP-läisiä etenemästä urallaan.
RKP:n varapuheenjohtaja, nauvolaislähtöinen Sandra Bergqvist joka on aikaisemmin toiminut muun muassa Paraisten kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, on toistaiseksi ainoa joka on julkisesti ilmoittanut olevansa käytettävissä.
Hän toteaa ÅU:lle tuntevansa, että hänellä on riittävän laaja tuki seudulla ja on valmis kantamaan ehdokkuuden mukanaan tuoman vastuun. Bergqvist työskentelee tällä hetkellä Kuntaliitossa.
Bergqvist on nimenomaan saaristolaisehdokas. Wallin on myös aikaisemmin profiloitunut saariston ehdokkaana. Saas nähdä kuinka tässä vielä käy.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

3 Kommentia

  1. Miksi vain RKP:n ehdokas voi olla saaristolaisehdokas? Ajaako “saaristolaisehdokas” kaikkien saaristolaisten etuja vai haluaako hän vain kaikkien saaristolaisten äänet? Eikö saaristolaisehdokkaita voisi olla useita, eri puolueista ja jopa suomenkielisiä?

      • Et ole suoranaisesti väittänyt, mutta sanot, että “Wallin on myös aikaisemmin profiloitunut saariston ehdokkaana”. Minusta hän on profiloitunut lähinnä ruotsinkielisten äänestäjien äänien saalistajana ja asuntokaupoissaan Turussa keinottelijana. Mitä hän on tehnyt kaikkien saaristolaisten hyväksi, muuta kuin ollut varmistamassa Rkp:n kielipoliittista statusta? Ei yksi mies voi tehdäkään; siksi koko höpinä saaristolaisehdokkaasta menee mainonnan puolelle.

Kommentointi on suljettu.