Talvimietteitä

Harry Bondas.
Viime viikon säässä on ollut hyvin voimakkaita ja nopeita vaihteluja, on ollut kovaa tuulta, vesi on ollut korkealla ja lämpötilassa on ollut suuria heittoja. Ehkäpä kyseessä on kuitenkin epänormaalin ”normaali” talvi.
Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus.
Hallitus pääsi syksyn aikana yksimielisyyteen sittä miten hoidon valinnanvapaus järjestetään. Valinnanvapaus merkitsee sitä että veroihin perustuvassa ensihoidossa voi valita eri hoitoyksiköiden eli käytännössä terveyskeskusten välillä, joita ylläpitävät julkinen sektori, yksityiset hoitoyritykset tai kolmas sektori. Tehty valinta on voimassa vuoden ajan.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kuka asettuu ehdolle maakuntavaaleissa. Ehkä jotkut ministerit?!

Mutta nyt on jopa hallituspuolueiden taholta ruvettu varoittamaan siitä että isot yksityiset hoitoyritykset ottavat itselleen suuren osan hoitotehtävistä. Kokoomus asetti valinnanvapauden Sote-uudistuksen ehdoksi ja Keskusta sai vastapalvelukseksi jaon maakuntiin.
Sote-uudistus on niin tärkeä kysymys hallitukselle että se toteutetaan hallituspuoleiden sopimalla tavalla siitä huolimatta että useat keskeiset kysymykst ovat edelleen vastausta vailla.
Eduskunta on myös vahvistanut että jatkossa meillä on 12 sairaalaa, joilla on täysi päivystys.
Oppositio RKP etunenässä oli esittänyt että myös Vaasan keskussairaalasta tulisi täyden päivystyksen sairaala ns. 12+1 -mallin mukaisesti. Keskeisin perustelu oli että Keski-Pohjanmaan maakunta Seinäjoki keskuspaikkanaan ei pysty palvelemaan ruotsiksi. Eduskunta äänesti kuitenkin tämän ehdotuksen nurin.
Suomenruotsalaisesta näkökulmasta on sekä Kårkullan että Turunmaan sairaalan tulevaisuus avoinna.
Lähivuosien aikana tulossa on monet vaalit. Ne aloittaa kevään kuntavaalit. Niistä tulee erityisen mielenkiintoiset siksi että ne mittaavat hallituksen uskottavuutta. Hallitus tuntuu kokevan kuntavaalit hyvin merkittävinä – suurin osa ministereistä asettuu ehdolle kotikunnassaan.
Tarkoituksena on saada omalle puolueelle mahdollisimman paljon ääniä. On tietysti itsestään selvää että ministeri ei ehdi käytännössä perehtymään kuntakysymyksiin.
Ensi vuoden alussa meillä on presidentinvaalit yhdistettynä maakuntavaltuuston jäsenten vaaliin. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä kuka asettuu ehdolle maakuntavaaleissa. Ehkä jotkut ministerit?!
Vuonna 2019 meillä on eduskuntavaalit ja niitä seuraavat vuonna 2020 EU-parlamentaarikkojen vaalit. Nähtäväksi jää jaksavatko kansalaiset vaaliuurnille kaikissa näissä vaaleissa.
Vuotta 2016 on leimannut suuri turvattomuus, ei vain Suomessa vaan koko maailmassa. Pelkäänpä että turvattomuudentunne jatkuu alkaneen vuoden aikana. Kaikesta huolimatta toivon että lukijani saavat turvallisen vuoden 2017.
Harry Bondas
harry.bondas@parnet.fi
Kunnallisneuvos
käännös Leena Lehtonen