Talousarviosta monta äänestystä

kommunvapen pargas KopiaKaupunginhallituksen maanantainen kokous kesti yli yhdeksän tuntia, ja ensi vuoden talousarvion käsittely vei tästä kuusi tuntia.
Ehdotuksesta äänestettiin useita kertoja, mutta mikään niistä ei koskenut isompia talousarviomomentteja, kertoo hallituksen puheenjohtaja Mikael Holmberg.
Yksi näistä oli Houtskarin hammashoito. Tähän asti siellä on ollut vastaanotto muutaman tunnin viikossa, mutta jatkossa houtskarilaisten lähin hammaslääkäri on Korppoossa.
Rkp:n Christer Friis ei pitänyt tästä muutoksesta, mutta hänen vastaehdotuksensa, jota kannattivat sd ja Vihreät hävisi äänin 7–4. Lääkärinpalveluja Houtskarissa on tarjolla myös jatkossa, mutta lääkärintilojen menoista ehdotetaan vähennettäväksi 10 000 euroa.
Vihreiden Cornelius Colliander halusi lisätä 40 000 euroa Kårkullan palvelujen ostoon ja vastusti matkapalvelujen määrärahan vähentämistä 30 000 eurolla, mutta hänen ehdotustaan kannatti vain sd:n Carita Henriksson.
Carita Henriksson teki myös vastaehdotuksen Malmkullan paikkojen vähentämisetä viidellä, mutta ehdotus ei saanut kannatusta. Holmbergin mukaan paikkojen tarve on vähentynyt.
Myös ruokahuoIlon osalta äänestettiin pari kertaa. Nauvon päiväkoti Karusellen saa jakelukeittiön, jonne ruoka tulee Grannaksen keittiöstä. Carita Henriksson vastusti ja sai tukea puoluetoveri Widar Nybergiltä ja sitoutumattomien Paola Frabonilta, mutta ehdotus hävisi äänin 8–3.
Henrikssonin mielestä kaupungintalon ravintola Kapyysi voitaisin sulkea tai sen toiminnasta voisi vastata yksityinen. Widar Nybergin kannattama ehdotus hävisi äänin 9–2.
Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarviota 9. joulukuuta.
Avainlukuja talousarviosta:
Tuloveroprosentti pysyy nykyisessä 19,75 myös 2015.
Kiinteistöveroprosentteja on nostettu: 1,5 prosenttia vapaa-ajan asunnoilta ja 0,47 prosenttia vakituisilta asunnoilta.
Ensi vuoden verojen arvioidaan kuitenkin tuovan vain 1,5 miljoonaa euroa (2,4 %) enemmän kuin tämän vuoden talousarviossa.
Valtionosuuksien arvioidaan vähentyvän 1 miljoona euroa tämänvuotisiin verrattuna. Valtionosuudet ovat runsaat 30 miljoonaa.
Investoinnit ovat 7,7 miljonaa brutto ja vaativat noin 2,5 miljoonaa lisälainaa.
Käyttömenojen määräksi arvioidaan runsaat 116 miljoonaa euroa.