Syysmietteitä

Harry Bondas.
Valitettavasti kesäsät ei tullut aurinkoista ja lämmintä. Kasvihuoneessamme kasvatimme pääasiassa tomaatteja. Huono keli aiheutti sen, etteivät tomaatit valmistuneet ajoissa, joten jouduimme turvautumaan hyväksi todettuun keinoon. Tomaatit saivat kypsyä sisällä ja pimeässä – meidän tapauksessamme sängyn alla. Itse asiassa suurin osa tomaateista kypsyikin tällä tavalla. Kesäkuussa vierailulla käynyt rantakäärme pysytteli piilossa loppukesän ajan.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Edellisessä kirjoituksessani heinäkuussa totesin, ettei eduskunnan perustuslakivaliokunta hyväksynyt hallituksen esitystä kaikilta osin. Perustuslakivaliokunnan mukaan pakkoyhtiöittäminen oli perustuslain vastaista, valinnanvapaus ongelmallista ja aikataulu koko sote-uudistuksen osalta liian tiukka. Hallitus palautti tästä syystä esityksen uuteen virkamiesvalmisteluun niiltä osin, joilta valiokunta ei alkuperäistä voinut hyväksyä.

Haluankin onnitella satavuotiasta ja toivottaa kaikille lukijoilleni hyvää loppuvuotta 2017!

Uusi virkamiesvalmisteluesitys oli eduskunnan käsittelyssä lokakuun alussa. Eräs keskeinen muutos on maakuntien roolissa, sillä heillä on uudessa esityksessä isompi rooli. Jokaisella maakunnalla olisi uuden esityksen mukaan liikelaitos, joka loppukädessä takaisi hoidon kaikille. Hallitus lupuisi pakkoyhtiöittämisestä.
Hallitus on valmistellut uutta mallia valinnanvapauden osalta, jossa valinnanavapaus otettaisiin käyttöön vaiheittain vuodesta 2021 lähtien. Uusi valinnanvapausesitys lähti lausuntokierrokselle marraskuun alussa. Koko sote-uudistus tulee eduskunnan käsittelyyn keväällä 2018.
Uusi esitys on saanut osakseen kritiikkiä sekä opposition että asiantuntijoiden puolelta. Lisäksi suurimpien kaupunkien pormestarit ja kaupunginjohtajat vastustavat uusien maakuntien perustamista.
Koko sote-uudistus tullaan ajamaan läpi sellaisena kuin hallitus sen on kaavaillut. Meidän pitää muistaa, että Keskustan kannalta maakuntauudistus on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä ja Kokoomuksen kannalta kattava valinnanvapaus on ykkösenä. Valinnanvapaus voi tuoda asukkaille uusia mahdollisuuksia, etenkin suuremmissa kaupungeissa.
Matti Meikäläinen on jo kauan sitten pudonnut kärryiltä. Sopii ihmetellä miten tämä aikanaan tulee päättymään.
Sitten muutama muu asia. Seuraavat vaalit vuoden 2018 alussa ovat pelkät presidentinvaalit. Maakuntavaltuuston jäsenten valintaa on lykätty syksylle 2018.
Suomessa olemme kuluneen vuoden aikana juhlistaneet Suomen itsenäisyyden 100-vuotismerkkivuotta eri tavoin. Yksi kohokohdista on vielä jäljellä, eli 6. joulukuuta nähtävä itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa. Suoraa lähetystä seuraa lähes jokainen meistä.
Haluankin onnitella satavuotiasta ja toivottaa kaikille lukijoilleni hyvää loppuvuotta 2017!
Harry Bondas
kunnallisneuvos