Smaskigt söndagscafé

Baklava. Ardiana, Bushra, Maria och Tahani med sonen Omar vid Runebergshuset.
 
De aktiva flyktingkvinnorna i Pargas kommer att arrangera ett sommarcafé 6 söndagar framöver vid Runebergshuset. Välgörenhetscaféet ordnas i samarbete mellan Röda Korsets Mångkulturella arbetsgrupp och den finska församlingen. Syrierna Zamzam, Bushra, Mehdiya och Tahani samt Ardiana som kom till Finland från fd. Jugoslavien kommer att driva caféet där man kan köpa deras läckra bakverk.

Man kan också
köpa hem av bakverken.

Som stöd har de med sig Mångkulturella arbetsgruppens Sirkka Koivunen och Päivi Nisula. Flyktingkvinnorna har lärt sig att baka de traditionella bakverken från sina mödrar. Gårdscaféet Sawa finns på Runebergshusets innergård. Man kan också köpa hem bakverk.
Den mångkulturella arbetsgruppen fokuserar på att integrera de fem relativt nyanlända kvotflyktingfamiljerna från Syrien. Sommarcaféet är en ypperlig möjlighet för flyktingkvinnorna att träffa Pargasbor och öva det finska språket som de studerat under vintern. Dessa små steg mot arbetslivet kan ge kvinnorna gnistan till att jobba i branschen. Exempelvis Bushra, som bott i Finland i 2,5 år och som lärt sig finska väldigt snabbt, drömmer om att studera till kock. Hon konstaterar att just nu känns det bra att vara i Pargas, trots att hon saknas familjemedlemmarna som finns kvar i hemlandet.
Afganistanska Ali Norouzi har bott i Finland de senaste 15 åren. Han studerar sista året till tradenom i yrkeshögskolan Novia. Han fungerar som kassör och rådgivare i det mångkulturella caféet. Han kan hjälpa kvinnorna med bland annat att starta upp ett andelslag och hur ekonomin bör skötas.
Caféet på innergården vid Runebergshuset (Runebergsstranden 6) arrangeras 6 söndagar i rad. Caféet är öppet 12 – 16.
Laura Johansson
050 555 9292
laura.johansson@aumedia.fi